Οι καταναλωτές θα πληρώσουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 21:01
Τέλη μόνιμα και εφάπαξ με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες και με στόχο έσοδα σχεδόν 1 δισ. επιβάλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να καλύψει την τρύπα 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τον λογαριασμό στους καταναλωτές προκειμένου να λύσει πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε στέλνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Μέσω του ΕΛΑΠΕ, αποζημιώνονται όσοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ. Βασική πηγή εισροών στον ΕΛΑΠΕ είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών.

Ο κ. Χατζηδάκης μείωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο το ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου, υποτίθεται, να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής από τις αυξήσεις που ταυτόχρονα επέβαλε στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Με τη βοήθεια και της πανδημίας, όμως, τα έσοδα στον ΕΛΑΠΕ μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και το έλλειμμά του απειλεί να αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2020. Οι παραγωγοί ΑΠΕ κινητοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, φοβούμενοι ότι θα τους επιβληθεί κούρεμα στα έσοδα και έκτακτη εισφορά.

Η μοιρασιά της ζημιάς όμως έγινε διαφορετικά, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, αποφασίστηκε:

⇒ Επιβολή τέλους 3 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης από το οποίο αναμένονται 100 εκατ. ευρώ

⇒ Εφάπαξ έκτακτο τέλος 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Θα το πληρώσουν, δηλαδή, η ΔΕΗ και πλήθος άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πωλούν ρεύμα. Κάτι ανάλογο είχε επιβληθεί στο διάστημα 2016-2018 όταν η ΔΕΗ ήταν απόλυτα κυρίαρχη στην αγορά και το απορρόφησε, αλλά τώρα ουδείς γνωρίζει εάν και πώς θα μετακυλισθεί στην κατανάλωση. Αναμένονται έσοδα 110 εκατ. ευρώ.

⇒ Τίθεται αναδρομικά από 1/1/2019 σε ισχύ αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ για καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης. Θα χρεωθούν δηλαδή βιομηχανίες, νοσοκομεία, κτίρια γραφείων αλλά και βιοτεχνικοί χώροι όπως οι φούρνοι. Εξαιρούνται μόνο τα ξενοδοχεία. Υπολογίζονται έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

⇒ Δεν θα εφαρμοστούν οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις στη χρέωση ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος. Οι χρεώσεις αυτές καλύπτουν την ακριβή τροφοδοσία των νησιών και μειώνονται καθώς συνδέονται καλωδιακά με την ηπειρωτική χώρα, αλλά η ωφέλεια αυτή, αντί για την κατανάλωση, θα μετακυλισθεί στο ΕΤΜΕΑΡ. Αναμένονται έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

⇒ Ο ΕΛΑΠΕ θα ενισχυθεί και με 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε αυτά τα χρήματα δεν θα κατευθυνθούν σε άλλες επενδύσεις.

⇒ Θα αυξηθούν από το 65% στο 78% τα έσοδα που θα κατευθύνονται προς τον ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων. Αναμένονται έσοδα 65 εκατ. ευρώ.

⇒  Για τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ θα υπάρξει εισφορά 6% επί του τζίρου τους μόνο για το 2020. Θα αφορά όσους έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν τις 31/12/2015 και αναμένονται έσοδα 110 εκ.ευρώ. Αλλα 25 εκατ. αναμένονται από το Ειδικό Τέλος Εκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, που ήδη καταβάλλεται στη ΡΑΕ υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/node/268488

Διαβάστηκε 525 φορές