Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Προβλήματα από το lockdown στην εκκίνηση του προγράμματος – Στο τραπέζι η παράταση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 20:45

Αιτήματα για την παράταση της εκκίνησης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» φτάνουν σταδιακά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μηχανικούς και αρχιτέκτονες να επικαλούνται τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων τους από την καραντίνα των τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο ΠΕΝ αν και γίνεται αποδέκτης αυτών των αιτημάτων χθες έδωσε με ανακοίνωσή του διευκρινίσεις για τον τρόπο διενέργειας των ενεργειακών επιθεωρήσεων από τους μηχανικούς, ενώ σήμερα ή αύριο δεν αποκλείεται επί της ανάγκης ή μη χορήγησης παράτασης να τοποθετηθεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταθέσει χρονικά τις ημερομηνίες ανοίγματος της πλατφόρμας. Θυμίζουμε ότι η πρώτη (καθώς είναι διαφορετικές ανά ομάδα Περιφερειών) είναι στις 30 Νοεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, λήγει θεωρητικά και το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει τα αιτήματα, αν και προς στιγμή προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την εκκίνηση του δημοφιλούς προγράμματος που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και τα συστήματα της ενεργειακής αυτονόμησης των κατοικιών.

Μάλιστα μία από τις εκκρεμότητες είναι και η έκδοση του πλήρους οδηγού εφαρμογής του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Όπως και να χει οι μηχανικοί που ζητούν την χρονική παράταση των ημερομηνιών υποβολής αίτησης επικαλούνται τις δυσκολίες στη μετακίνηση τους και τη συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα ανά περιφέρεια θα δέχεται αιτήσεις:

·      Κρήτη, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο: 30 Νοεμβρίου

·      Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 2 Δεκεμβρίου

·      Δυτική Μακεδονία: 4 Δεκεμβρίου

·      Κεντρική Μακεδονία: 7 Δεκεμβρίου

·      Θεσσαλία: 9 Δεκεμβρίου

·      Ήπειρος, Ιόνια Νησιά: 11 Δεκεμβρίου

·      Αττική: 14 Δεκεμβρίου

·      Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: 16 Δεκεμβρίου

·      Δυτική Ελλάδα: 18 Δεκεμβρίου

·      Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021

Πηγή: https://energypress.gr/news/exoikonomo-aytonomo-provlimata-apo-lockdown-stin-ekkinisi-toy-programmatos-sto-trapezi-i

Διαβάστηκε 510 φορές