Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηράκλειο: Ερώτηση των Ενεργών Πολιτών σχετικά με τον Ε.Σ.Δ.Α.

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 10:05

Με   επιλογή   η  διαχείριση  των   αστικών αποβλήτων να   ικανοποιήσει τους στόχους  του ΕΣΔΑ    με  όλες τις  εναλλακτικές   λύσεις  και  αξιοποίηση   τους   και όχι   μέσω καύσης και προστίμων

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ   ζητούν  να  γίνει  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της  ερώτησης

 

Θ Ε Μ Α:

«Νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και υποβάθμιση Δήμων»

 

Αξιότιμε  κ. κ.  Δήμαρχε, πρόεδρε

 

Η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση του νέο Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προχώρησε στην έγκριση του στο Υπουργικό συμβούλιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό  συμβούλιο για τους παρακάτω λόγους:

Α) Το υπό διαβούλευση σχέδιο υποβαθμίζει το ρόλο του Δήμου και των Δημοτικών συμβουλίων σε ότι αφορά το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την υλοποίηση του ΕΣΔΑ.

Β) Επανέρχεται με βάση το νέο σχεδιασμό το θέμα της «ενεργειακής αξιοποίησης – καύσης απορριμμάτων »  χωρίς  κάποια σοβαρή επεξεργασία και μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο νέο ΕΣΔΑ επιβάλλεται ένα εργοστάσιο καύσης στην Κρήτη ενώ στον υφιστάμενο  Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ)  δεν περιλαμβάνεται ανάλογη πρόταση. Αξιομνημόνευτο είναι ότι στην περιφέρεια μας υπήρχε συνολική απόρριψη αυτής της τεχνολογίας, όταν είχε  ξανατεθεί το θέμα παλαιότερα.

Γ. Εξετάζοντας την υλοποίηση των στόχων του προηγούμενου ΕΣΔΑ, των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή διαπίστωση. Η υλοποίηση τους, βρίσκεται πολύ μακριά από τους στόχους που είχαν τεθεί, με αποτέλεσμα να είμαστε σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% από κάθε επιμέρους στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων – Υπολειμμάτων ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ καταλήγουν περίπου το 80% των παραγόμενων απορριμμάτων. Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα δεν συλλέγονται χωριστά και κατά κύριο λόγο οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς ταφή.

Δ. Προσφέρεται η λύση της καύσης σαν αντίδοτο στα πρόστιμα και στις επίπονες λύσεις της  συνολικής ανακύκλωσης (συσκευασίας, βιοαποβλήτων, βιοαποδομήσιμων, κα). Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται οι προαναφερθείσες πρακτικές που είναι φιλικές στο περιβάλλον και καλλιεργούν συνείδηση στους πολίτες, ενώ στοχεύει στην παραγωγή δευτερογενούς καύσιμου υλικού, που μπορεί και να μεταφερθεί για χρήση ή να αξιοποιηθεί στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης.

 

Κύριοι

 

Θεωρούμε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο  πρέπει να συζητήσει άμεσα και να διεκδικήσει:

Α) Βαρύνοντα και αποφασιστικό λόγο στο σχεδιασμό και τις επιλογές για το νέο ΠΕΣΔΑ και τα τοπικά σχέδια για τα οποία να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

Β) Την υλοποίηση των στόχων του νέου ΕΣΔΑ μέσω των διαδικασιών της ανακύκλωσης ,της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων και των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Γ) Την απόρριψη της λύσης της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων με διάφορες μορφές  καύσης  (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).

 

Η  δημοτική ομάδα  των

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΗΛΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

ΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ

ΤΑΣΟΣ  ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ 

Πηγή: https://energoipolites.gr/erotisi-ton-energon-politon-schetika-me-ton-e-s-d-a/

Διαβάστηκε 646 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 07:28