Κινητοποιήσεις από την ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 13:42

Η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Ανατολικής Κρήτης αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων, όπως προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρόκειται να συσταθούν Αναπτυξιακές Εταιρείες των Δήμων που θα έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών και επίβλεψης έργων. Οι εταιρείες αυτές θα στελεχώνονται με μηχανικούς χωρίς διασφάλιση εχεγγύων σχετικά με την εμπειρία και χωρίς τις ποινικές ευθύνες των μηχανικών του δημοσίου. Ο μηχανισμός πρόσληψης ιδιωτών θα εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά συμφέροντα των αιρετών, με δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα των δημοσίων έργων. Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο θεσμός των Αναπτυξιακών έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει, με πάμπολλα παραδείγματα Αναπτυξιακών σε όλη την Ελλάδα που διασπάθισαν το δημόσιο πλούτο και τελικά χρεοκόπησαν, χρεώνοντας τους αντίστοιχους Δημόσιους Φορείς των οποίων ήταν θυγατρικές.

Η κυβερνητική εξαγγελία περί «μη δημιουργίας νέας στρατιάς δημοσίων υπαλλήλων», αποκρύπτει τη δημιουργία στρατιάς «μισθοδοτούμενων ιδιωτών» από το ελληνικό δημόσιο με αδιαφανείς διαδικασίες με κόστος πολλαπλό των νέων προσλήψεων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για το σύνολο της κοινωνίας: ακριβότερα δημόσια έργα αμφίβολης ποιότητας. Επιπλέον, η ¨παράκαμψη» των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ στοχεύει στην παράκαμψη και της νομιμότητας στη δόμηση, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, στο όνομα της «επιτάχυνσης» των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων.

Για τους παραπάνω λόγους η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ συμμετέχει στην Πανελλήνια Απεργία – Αποχή από τις επιτροπές διαγωνισμού που προκήρυξε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΔΣ από τις 17 - 02 έως 20 - 03 καθώς και στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 05 Μαρτίου από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12 μμ., με στόχο την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της ποιότητας των δημοσίων έργων, μέσω της ενδυνάμωσης των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμων διπλωματούχων μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ, σε μόνιμες οργανικές θέσεις και με σταθερές σχέσεις εργασίας.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/kriti/kinitopoiiseis-apo-tin-emdydas-anatolikis-kritis?fbclid=IwAR0z8QWAOa4zeJZVhz-TY7OgtRQw9-8Tv6SjebBeZsJxlnzShiv4tF4c-7E

Διαβάστηκε 682 φορές