Τι αλλάζει για 8.000 κατοίκους του Χαλανδρίου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 08:21

Αλλάζει δραστικά η καθημερινότητα για πάνω από 8.000 κατοίκους που κατοικούν στην Αγία Βαρβάρα στο Χαλάνδρι, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να προδιαλέγουν τα απορρίμματα της κουζίνας τους και να τα εναποθέτουν σε 100 ειδικούς καφέ κάδους που θα ανοίγουν με «προσωπικά» κλειδιά τα οποία θα προμηθεύσει ο Δήμος.

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου, ο Δήμος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών, στον χώρο του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, στις 18.30. Στην συνάντηση θα διανεμηθούν και ειδικές πολυχρηστικές τσάντες καθώς και υλικό χρήσης των καφέ κάδων.

Με την συλλογή των απορριμμάτων αυτών, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ, θα παράγει πάνω από μισό τόνο καυσίμου την εβδομάδα και με αυτό θα κινεί, από τον Μάρτιο και σε πρώτη φάση, δυο απορριμματοφόρα του Δήμου, τα οποία ήδη έχουν μετατραπεί για να δέχονται το συγκεκριμένο καύσιμο.

Πρόκειται για την πρώτη επέκταση του καινοτόμου και βραβευμένου προγράμματος διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων που εφαρμόζει πιλοτικά από το 2015, ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4think και το οποίο πλέον περνάει σε κανονική εφαρμογή.

 

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Σταδιακά και μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την πόλη και με τον τρόπο αυτό το 60% των απορριμμάτων του Χαλανδρίου, αντί να οδεύει για θάψιμο, θα παράγει εναλλακτικό καύσιμο για θέρμανση, κίνηση, χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία κλπ.

Ήδη, ο Δήμος ανακοίνωσε, μέσω του επικεφαλής του προγράμματος, δημοτικού συμβούλου Γεράσιμου Λυμπεράτου, ότι πέτυχε να δημιουργήσει εναλλακτικό καύσιμο υψηλών αποδόσεων από τα απόβλητα κουζίνας των 200 νοικοκυριών που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα από το 2015.

 

Σε πρώτη φάση θα μπορούν να παραχθούν 20 με 40 λίτρα καυσίμου την εβδομάδα. Από τον Μάρτιο του 2019, θα κινούνται στην πόλη του Χαλανδρίου τα δυο πρώτα απορριμματοφόρα που θα χρησιμοποιούν το εναλλακτικό καύσιμο. Σε πλήρη εφαρμογή σε όλη την πόλη, υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα μπορεί να ξεπεράσει τους 5 τόνους την εβδομάδα.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια από τις βασικές αιχμές της θητείας του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, ο οποίος τονίζει ότι οι δημότες θα κερδίσουν, πέραν του προφανούς περιβαλλοντικού οφέλους, αφενός, σημαντική εξοικονόμηση πόρων τα οποία θα μεταφράζονται τόσο σε μείωση των δημοτικών τελών (τα οποία ήδη μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το 2014) όσο και σε απελευθέρωση κεφαλαίων για έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Πολύ σημαντική όμως είναι και η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας που ήδη καλλιεργείται στους πολίτες οι οποίοι από παραγωγοί σκουπιδιών μετατρέπονται σε παραγωγοί καθαρής και φτηνής ενέργειας.

Πηγή: http://victory-press.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-8-000-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81/?fbclid=IwAR3reOnwhHjVAeg_wJfQzlPpT1tAMVIymDZVpxbcF1UMeAd0gh8PX4sT7-0

Διαβάστηκε 1086 φορές