ΟΠΗ: Για πραγματικό πρασίνισμα της πόλης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 08:58

Ολοκληρώθηκε η εισήγηση της επιτροπής για την Αξιολόγηση των Προτάσεων Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη. Θα κατατεθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη (προβλεπόμενη από τη νομοθεσία) λειτούργησε -κατά μεγάλο μέρος- ως εργαλείο διόρθωσης των προβληματικών σημείων της μελέτης ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη. «Σχήμα πρωθύστερο» βέβαια, δεδομένου ότι πρώτα έπρεπε να εγκριθεί η διαχειριστική μελέτη, που αφορά το ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης του πάρκου σε βάθος δεκαετίας και μετά η μελέτη ανάπλασης, που είναι μια εφαρμογή που πρέπει να εναρμονίζεται με τη μελέτη διαχείρισης.

Υπενθυμίζουμε πως η διαβούλευση για τη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου είχε καλυφθεί τυπικά με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπως, δυστυχώς, γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς όμως να γίνει παρουσίαση της μελέτης και να προκληθεί ουσιαστικός διάλογος. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν γνωστά τα προβληματικά της σημεία (μετά από προσεχτική μελέτη και από τις «Φυλές του Πάρκου») όταν ήδη το έργο είχε δημοπρατηθεί, και σε μια χρονική συγκυρία στην οποία η αγανάκτηση των κατοίκων της πόλης είχε κορυφωθεί. Αιτία της αγανάκτησης ήταν η επί σειρά δεκαετιών κακοποίηση και συρρίκνωση του πράσινου της πόλης και αφορμή των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων η αυθαίρετη κοπή δέντρων στην οδό Ίδης. Με αφορμή, λοιπόν, την ανάπλαση του Πάρκου Γεωργιάδη είχαμε στο Ηράκλειο (για δεύτερη φορά, μετά από την αντίδραση που είχε προκληθεί πριν από μερικά χρόνια πάλι σε σχέση με το Πάρκο Γεωργιάδη, όταν η Δημοτική Αρχή σχεδίαζε την κατασκευή του γκαράζ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας), μαζική διαμαρτυρία πολιτών, με κορύφωση την πορεία εκατοντάδων πολιτών στους δρόμους της πόλης.

Μερικές σκέψεις: 
Η συμμετοχή στη διαβούλευση από την άποψη του αριθμού των συμμετεχόντων που διατύπωσαν προτάσεις και ενστάσεις ήταν μάλλον αναιμική, αν σκεφτεί κανείς τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα του πάρκου και τις αντιπαραθέσεις και εκδηλώσεις που είχαν προηγηθεί: δώδεκα πολίτες, δύο δημοτικές παρατάξεις, το Δ.Σ. της 1ης Δημοτικής Ενότητας, οι «Φυλές του Πάρκου» και η διαμαρτυρία του Συλλόγου βιοκαλλιεργητών. Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι λίγες αυτές παρεμβάσεις έδειξαν μια γενική κατεύθυνση αλλά άνοιξαν θέματα και έδωσαν τροφή σε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις μέσα στην επιτροπή. Μπορούμε λοιπόν σήμερα να φανταστούμε το αποτέλεσμα σε πλούτο ιδεών και στην τελική υλοποίηση αν, από την αρχική φάση σχεδιασμού αντίστοιχων έργων, γίνονταν καλά οργανωμένες συζητήσεις με συμμετοχή δεκάδων ή και εκατοντάδων πολιτών και φορέων.

Αν στο μέλλον υπάρξει πίεση μεγάλης μερίδας των πολιτών και δραστηριοποίησή τους, μπορεί να επιβάλει στη δημοτική αρχή έναν σχεδιασμό για το πράσινο και γενικά τους κοινόχρηστους χώρους που να εξυπηρετεί περισσότερο κοινωνικές ανάγκες και λιγότερο την ιδιωτική κερδοσκοπία και επίσης να αποτρέψει καταστροφές οφειλόμενες σε μια τρέχουσα εδώ και χρόνια «ερμηνεία» της Δημοτικής Αρχής για τις ανάγκες των δημοτών και της πόλης. 

Καλά θα ήταν να μπορούσαμε να φτάσουμε και στο Ηράκλειο σε κάποια μορφή συμμετοχικού σχεδιασμού. Προς το παρόν κάποια πολύ ενδιαφέροντα «σχέδια επί χάρτου» και προτάσεις μπορείτε να δείτε εδώ.

Για την ώρα, έχουμε μπροστά μας τα διάφορα έργα «ανάπλασης» στο Πάρκο Γεωργιάδη και στην Ίδης/Δικαιοσύνης που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά, διάφορα έργα συντήρησης που γίνονται συνέχεια και μικρούς χώρους διάσπαρτους στην πόλη που είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου αλλά ο δήμος καθυστερεί πολύ να υλοποιήσει κάτι σε αυτούς. Όπου υπάρχουν πυρήνες ευαίσθητων πολιτών στη γειτονιά που παίρνουν πρωτοβουλίες μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Θετικά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε: κινητοποιήσεις στο Μασταμπά για τα πεύκα, στις Λεωφόρους Τρικούπη και Ακαδημίας και στις πλατείες Ελευθερίας και Κορνάρου και όχι μόνο, με αφορμή κοπές δένδρων σε έργα ανάπλασης, αστικός λαχανόκηπος στον Άη Γιάννη με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, «Πάρκο της σοφίας» στον Κατσαμπά κ.ά.

Κύριο ζητούμενο η ενεργοποίηση των πολιτών.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Πηγή: http://www.opi.org.gr/2018/05/blog-post_14.html#more

Διαβάστηκε 1304 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 20:46