Συλλαλητήριο στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 11:25
Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώθηκε το Σάββατο, στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ και ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF-RDF από τη δημοτική αρχή, από ταξικά Συνδικάτα και φορείς της Μαγνησίας.

 

 

 

Σύμφωνα με το myvolos.net, στο παμβολιότικο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, πολιτικά κόμματα, κινήματα και συλλογικότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Μαγνησίας.
«Όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, θα είμαστε εδώ βρέξει- χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, με διοξίνες και φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στη βιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ» δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε., Νίκος Χουντής, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ΚΚΕ, πολλοί τοπικοί πολιτικοί φορείς, εκπρόσωποι επαγγελματικών Συλλόγων και Ενώσεων και πολλών συλλογικοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, τροποποίησε την απόφαση του 2014, από τον τότε υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη με την οποία δόθηκε στην ΑΓΕΤ έγκριση καύσης εναλλακτικών καυσίμων. 

«Η ΑΕΠΟ 184437/10.01.2014 που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης προβλέπει την έγκριση περίπου 25 εναλλακτικών καυσίμων μεταξύ αυτών και τα RDF  και SRF σε ποσότητες 100.000 τόνων  κάθε υλικού και συνολικά ποσότητα περίπου 800.000 τόνων για όλα τα εναλλακτικά καύσιμα», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό όμως που άλλαξε με την τελευταία απόφαση Σταθάκη, είναι ότι παρέχονται πλέον λιμενικές διευκολύνσεις στην ΑΓΕΤ, προκειμένου να εισάγει σκουπίδια από άλλες περιοχές (ή το εξωτερικό όπως αναφέρουν φορείς της περιοχής) και να προχωράει στην καύση τους στο εργοστάσιο του Βόλου. Έτσι, ενώ πριν ήταν ασύμφορο για την τσιμεντοβιομηχανία να μεταφέρει με φορτηγά τα «εναλλακτικά καύσιμα», πλέον θα μπορεί να τα μεταφέρει με πλοία και να ανεβάσει τα όρια της καύσης εναλλακτικών καυσίμων, από τους 7.386 που έκαιγε πειραματικά μέχρι σήμερα, στα όρια που προβλέπει η ΑΕΠΟ του 2014.

 

 

Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ -
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
 
(Σχετικά με τη συμμετοχή μας στη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ και στην λειτουργία εργοστασίου παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου) 
 
Συνάδελφοι 
Είναι καιρός που στην τοπική μας κοινωνία έχουν ανοίξει τεράστια μέτωπα που αφορούν σε κυρίαρχα για την ζωή μας ζητήματα όπως ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας-Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών από την αρχή έχει ξεκάθαρα πάρει θέση και για τα δυο ζητήματα.
Στο πρώτο θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ κοκ αλλά και των δευτερογενών , λεγόμενων, καυσίμων κι όπως βαφτίζονται πια όλα εκείνα τα επεξεργασμένα σκουπίδια και που ονομάζονται άλλοτε ως SRF άλλοτε ως RDF άλλοτε περιγράφονται ως ένας απλός κωδικός , είμαστε από πολιτική επιλογή που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση με καθαρό τρόπο αντίθετοι . Αντίθετοι στην επιλογή της καύσης τέτοιων υλικών από εργοστάσια που αφενός είναι πολύ κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό αφετέρου είναι επισήμως απ’ όλους παραδεκτό πως αυτή η καύση παράγει στοιχεία που είναι εξαιρετικά τοξικά και άρα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Είναι δεδομένο πως δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να αναφερθούμε στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή είναι κατ’ ουσίαν εξαφανισμένοι, στη μονομερή και καταφανή υπέρ του κεφαλαίου και των βιομηχανιών Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , την ύπαρξη ή όχι τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη ασφάλεια μια τέτοια επιλογή καύσης και πολλά άλλα. Μένουμε μόνο σ’ αυτό που η λογική οδηγεί και δεν είναι άλλο από την ανάγκη άμεσης απαγόρευσης της καύσης τέτοιων υλικών που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους της είναι ,σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ,οι αρρώστιες κι ο θάνατος.
Στο δεύτερο θέμα και σε συνάρτηση με το πρώτο ,καθώς για να υπάρχει το δευτερογενές καύσιμο κάποιος πρέπει να το παράγει, προτείναμε από την αρχή πως μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που στοχεύει στην διαλογή στην πηγή, με πολλούς κάδους, με πράσινα σημεία όπως το Ε.Σ.Δ.Α.(Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) δίνει την δυνατότητα , με ανακύκλωση, με επανάχρηση , με ανάκτηση υλικών και ενέργειας (αέριο) , με κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ –λιπάσματος, με διαχείριση τελικά έντασης εργασίας κι όχι έντασης κεφαλαίου , θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στην βέλτιστη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς στον Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα κατέληγε ελάχιστη και αμελητέα ποσότητα αυτών . Και για τον λόγο αυτό είμαστε απ’ αρχής αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF και που σαν καύσιμο πλέον θα τροφοδοτεί τις υψικαμίνους εργοστασίων που με την σειρά τους θα τροφοδοτούν σ’ όλους εμάς τον καρκίνο και τον όλεθρο. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναφερθούμε περαιτέρω σε ζητήματα ύψους επενδύσεων και λειτουργικού κόστους που προκύπτουν μεν αλλά είναι απολύτως δευτερεύοντα μπροστά στα προηγούμενα.
Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν δυναμικά , με τη συμμετοχή τους, τη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, με καθολική την απαίτηση: 
«Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ»
« Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου»
 
Πηγή: https://www.thepressproject.gr/article/128225/Sullalitirio-ston-Bolo-enantia-stin-kausi-skoupidion-kai-PET-KOK-apo-tin-AGET-video

Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2018/05/lafarge.html

Διαβάστηκε 344 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 05:10