«Μια διαρροή πετρελαίου στις ακτές της Αυστραλίας θα ήταν θετική για την τοπική οικονομία», λέει η ΒΡ!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 16:55

Οι παράκτιες πόλεις θα επωφεληθούν από μια διαρροή πετρελαίου στον παρθένο μεγάλο κόλπο της Αυστραλίας (Great Australian Bight) επειδή οι εργασίες καθαρισμού θα δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους! Αυτό δήλωσε ο ενεργειακός γίγαντας BP στην προσπάθειά του να πάρει άδεια για γεωτρήσεις άντλησης πετρελαίου στην ευαίσθητη θαλάσσια ζώνη. Η BP, η οποία έκτοτε απέσυρε το αμφιλεγόμενο σχέδιο, είπε επίσης σε μια ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία ότι μια πετρελαιοκηλίδα θα θεωρούνταν «κοινωνικά αποδεκτή».

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού σχεδίου που υποβλήθηκε στην Εθνική Αρχή Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πετρελαιοειδών τον Μάρτιο του 2016. Τα έγγραφα, που αποκτήθηκαν βάσει του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης, και δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από την ιστοσελίδα Climate Home News, δείχνουν οτι η κυβέρνηση είχε εντοπίσει σειρά από σοβαρές ανεπάρκειες στο σχέδιο της BP.

Σε επιστολή προς την BP, η αρχή ανέφερε ότι ορισμένοι ισχυρισμοι της εταιρείας θα πρέπει να καταργηθούν ή να υποστηριχθούν με ανάλυση. Αυτοί περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό της BP ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυξημένη δραστηριότητα που σχετίζεται με τις εργασίες καθαρισμού θα είναι μια ευπρόσδεκτη ώθηση στις τοπικές οικονομίες».

Η BP ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε εντοπίσει κοινωνικές επιπτώσεις από μια πετρελαιοκηλίδα και ότι «αφού δεν υπάρχουν ανησυχίες των ενδιαφερομένων … Η BP ερμηνεύει ότι το γεγονός αυτό είναι κοινωνικά αποδεκτό».

Οι επικριτές φοβούνταν την επανάληψη της καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας του Κόλπου του Μεξικού από το έργο Deepwater Horizon της BP.

Η BP εγκατέλειψε τα σχέδιά της τον Οκτώβριο του 2016, μεταφέρωντας κάποιες  υπεράκτιες παραχωρήσεις σε άλλη εταιρεία και ακυρώνοντας άλλες.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

Πηγή: https://antigoldgr.org/blog/2018/04/09/mia-diarroi-petrelaiou-stis-aktes-tis-afstralias-tha-itan-thetiki-gia-tin-topiki-oikonomia-leei-i-vr-skouries/

Διαβάστηκε 1434 φορές