Το νέο Χωροταξικό στο νομό Λασιθίου, ποια προβλήματα υπάρχουν για την εφαρμογή του

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 13:55

Τον φάκελο του νέου χωροταξικού και της λειτουργίας του στην Κρήτη θα ανοίξει το νέο χρόνο το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σε μια προσπάθεια αποτίμησης του δημοσιευμένου πλέον χωροταξικού σχεδίου που έχει εγκριθεί και θα ισχύει για την επόμενη δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η Διοικούσα Επιτροπή να οργανώσει στα τέλη Ιανουαρίου 2018, ειδική εκδήλωση παρουσίασης, αποτίμησης και ανάδειξης της λειτουργίας που μπορεί να έχει το νέο χωροταξικό σχέδιο. Ήδη υπήρξε μια πρώτη συνάντηση στο Ηράκλειο που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση, με βασική επιδίωξη να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το νέο χωροταξικό πλαίσιο.

«Το σοβαρό στοίχημα για το νέο χωροταξικό στην συνέχεια είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο το αντίκρισμα που μπορεί να έχει ο νέος σχεδιασμός και να πάρουμε το μέγιστο ως κοινωνίες, ειδικά στο Νομό Λασιθίου, όπου έχουμε για παράδειγμα το αστικό τρίπολο. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί ενασχόληση, διότι πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίσσεται δυναμικά και απαιτεί συνεχή κοινωνικό διάλογο. Πρέπει να σταθούμε στα σημαντικά ζητήματα και να επιμείνουμε», τονίζει ο Αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός, που ως μέλος της ομάδας εργασίας που κατέθεσε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το χωροταξικό, επεξεργάζεται αυτή την περίοδο τον εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

 Η πορεία του σχεδίου   

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο την περίοδο της διαβούλευσης του χωροταξικού, αφού είχε συστήσει 15μελή ομάδα από χωροτάκτες και μηχανικούς του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Το αξιοσημείωτο είναι πως για 2,5 χρόνια περίπου τα μέλη της ομάδας είχαν μελετήσει πολύ προσεκτικά τις θέσεις 100 φορέων του νησιού, είχαν καταγράψει μέσα από συναντήσεις και διαβουλεύσεις τις απόψεις και θέσεις που εξέφραζαν χωροτάκτες μηχανικοί, θεσμικοί φορείς και πολίτες και τελικά η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου υιοθετήθηκε κατά 70% στο κείμενο που εγκρίθηκε σε περιφερειακό επίπεδο και οδήγησε στο τελικό χωροταξικό σχέδιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ παρουσίασε και κατέθεσε το 2015 στην Περιφέρεια Κρήτης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης για το χωροταξικό της Κρήτης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

 Το αστικό τρίπολο του Λασιθίου 

Οι προβληματισμοί που υπήρξαν σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ήταν αρκετοί και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό άλλωστε η σχεδιαζόμενη ημερίδα αποκτά και σημασία για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν σε επίπεδο εφαρμογής του νέου χωροταξικού.

Για παράδειγμα στο Νομό Λασιθίου υπάρχει ανοικτή μια μεγάλη πρόκληση που αφορά το αποκαλούμενο «αστικό τρίπολο». Δηλαδή, ο Άγιος Νικόλαος, η Σητεία και η Ιεράπετρα νοούμενες ως σύνολο στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου μπορούν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο χώρας όπως το Ρέθυμνο που στο πλαίσιο του χωροταξικού αντιμετωπίζεται ως τρίτος πόλος εθνικής εμβέλειας στην Κρήτη, μετά το δίπολο Ηράκλειο – Χανιά. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνθήκη, η οποία, ωστόσο, απαιτεί διαρκή διάλογο και συνεργασία για έργα και δράσεις μεταξύ των τριών πόλεων, στοιχείο που παραμένει ζητούμενο.

Οι ΑΠΕ και ο Τουρισμός

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το νέο χωροταξικό πλαίσιο έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί, θα φανερώνει σε λίγο χρονικό διάστημα πως επί της ουσίας θα έχει τελειώσει η οργανωμένη χωροταξία στην Κρήτη και την χώρα αντίστοιχα.

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις στο γενικό χωροταξικό της Κρήτης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή τον Τουρισμό που δεν μπορούν να ισχύσουν αν δεν εκδοθούν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια που αφορούν τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις, ενδεχομένως ακόμα και για δικαστικές διαμάχες σχετικά με τα όσα θα ισχύουν ή όχι στην χωροταξία. Με δεδομένη την αξία και την σημασία της γης στην Κρήτη, το θέμα αυτό θεωρείται εξόχως σημαντικό.

«Το χωροταξικό ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας για τις τοπικές κοινωνίες. Το εθνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και εκείνο για τον Τουρισμό δεν έχουν προχωρήσει και αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνονται a la carte αποφάσεις», σημειώνει ο κ. Σγουρός, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει με τον τρόπο αυτό η χωροταξική λειτουργία στο νησί.

 

Είναι προφανές, λοιπόν, πως η συζήτηση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, πρώτα από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, αποκτά μεγάλη σημασία για την τοπική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον για ποικίλες επενδύσεις τόσο στον τουρισμό όσο και στις ΑΠΕ στην Ανατολική Κρήτη.

 

Πηγή: anatolh.com

Διαβάστηκε 1158 φορές