Κενή περιεχομένου είναι η πολλαπλή νομική προστασία στη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας. Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρακολουθεί την υπόθεση από το 2012, χαρακτηρίζει «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση στο νησί, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα διογκώθηκαν αντί να περιοριστούν την τελευταία πενταετία. Το πόρισμα επισημαίνει πλήθος παραλείψεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την –εμφανή– απροθυμία των τοπικών αρχών να επιβάλουν την τάξη (στην αρχή και όχι... στη λήξη της τουριστικής σεζόν).
Ηταν ένα «επεισοδιακό» καλοκαίρι για το μοναδικής ομορφιάς και σημασίας νησί: στα μέσα της σεζόν έγιναν έλεγχοι που αποκάλυψαν πλήθος παραβάσεων και αυθαιρεσιών. Οι καντίνες που λειτουργούν στο νησί διατάχθηκε να κλείσουν, αλλά με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου επετράπη να λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο... για λόγους δημοσίου συμφέροντος! Ξέσπασαν φωτιές στο νησί, που συνδέονταν με την παράνομη απόθεση σκουπιδιών. Ενώ πολλές ήταν οι καταγγελίες στις Αρχές για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί και η οποία σχετίζεται άμεσα με την τουριστική εκμετάλλευσή του. Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη ήρθε χθες να δώσει τη συνολική εικόνα, καθώς η ανεξάρτητη αρχή παρακολουθεί την υπόθεση από το 2012. «Τα ζητήματα της συνεχιζόμενης σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη νήσο Χρυσή διογκώνονται την τελευταία πενταετία. Η πολλαπλή νομοθετική προστασία της νήσου δεν φαίνεται να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς η καθυστέρηση των διοικητικών διαδικασιών, η εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών και τα οικονομικά συμφέροντα δυσχεραίνουν την ευελιξία των διαδικασιών και την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης», αναφέρεται στο πόρισμα.
Ο Συνήγορος χαρακτηρίζει τις ενέργειες των συναρμόδιων υπηρεσιών «αποσπασματικές» και σημειώνει ότι υπήρξε «υπέρμετρη καθυστέρηση» του Δήμου Ιεράπετρας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να επέμβουν. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
• Ο Δήμος Ιεράπετρας «αδειοδοτεί τα καταστήματα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας». Επιπλέον δεν έλεγξε επαρκώς τις δραστηριότητες των ιδιοκτητών των παράνομα εγκαταστημένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί, των εμπόρων και των παράνομα διανυκτερευόντων τουριστών. Δεν φρόντισε για την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Και καθυστέρησε σημαντικά να στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το νησί.
• Το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας δεν έλεγξε επαρκώς τις αυθαίρετες χρήσεις που εντοπίστηκαν στο νησί. «Δεν έχουν διασφαλιστεί μέχρι σήμερα η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ καταστρατηγούνται οι ειδικές διατάξεις προστασίας της νήσου», αναφέρεται.
• Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έστειλε τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για αυτοψία τα δύο προηγούμενα έτη.
• Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν διενέργησε αυτοψία μετά το 2015 για τις αυθαίρετες κατασκευές στο νησί, με αποτέλεσμα τα υλικά από όσες είχαν παλαιότερα κατεδαφιστεί... να επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων!
Απόσυρση πρότασης
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα έτη ο Συνήγορος είχε προτείνει τη δημιουργία μιας σταθερής κατασκευής, σε υπαίθριο χώρο μακριά από τον αιγιαλό. Πρόταση την οποία αποσύρει, «καθώς η τεράστια καταστροφή που έχει επιφέρει η εμπορική-τουριστική εκμετάλλευση της νήσου Χρυσής οδηγεί κατά την άποψη της Αρχής στην αναγκαιότητα ελέγχου της επισκεψιμότητας για τα επόμενα έτη, προκειμένου να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον». Ο Συνήγορος ζητεί να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης αποτελούμενος από άτομα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην περιοχή προκειμένου να επιτευχθεί συνδιαχείριση, όπως και την οργάνωση σχεδίου διαχείρισης για την ομαλή μετάβαση σε ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Έντυπη
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/924333/article/epikairothta/ellada/orgio-ay8airesias-sth-nhso-xrysh