Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

Αυθαίρετο εθνικού συμφέροντος

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 00:00

Πώς χτίστηκε το «μεγαθήριο» του Mall. Οι πολεδομικές παρανομίες, το «άλλοθι» των Ολυμπιακών Αγώνων και η ρύθμιση Βενιζέλου

 

Της Χαράς Τζαναβάρα


Το εμπορικό κέντρο Mall αποτελεί την πιο καραμπινάτη περίπτωση αυθαιρέτου. Ενα διαρκές πολεοδομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε το 1995 και, παρά τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην τρέχει τίποτα, με επίσημο άλλοθι ότι εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπου έχει παραπεμφθεί από το 2008.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά από συνεχείς αναβολές, η συζήτηση έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου. Να διευκρινίσουμε πάντως ότι οι εξόφθαλμες πολεοδομικές παρανομίες και οι δικαστικές κωλυσιεργίες δεν αποτελούν άλλοθι για εγκληματικές επιθέσεις σαν τη χθεσινή.

 

Ας επιχειρήσουμε μια «ξενάγηση» στις συστηματικές παρατυπίες της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και φορέων του Δημοσίου, που τελικά καταλήγουν στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων της Lamda Develοpment, εταιρείας του ομίλου Λάτση που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων. Στους θεσμικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης εμφανίζεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Ολα ξεκίνησαν το 1995

 

*Το πρώτο βήμα γίνεται το 1995, όταν η δημοτική αρχή Αμαρουσίου προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με την οποία η περιοχή του Αγίου Θωμά μετατράπηκε από αμιγούς σε γενικής κατοικίας, ανοίγοντας τον δρόμο για εμπορικές χρήσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα η αλλαγή ακυρώνεται με απόφαση του ΣτΕ.

 

*Ενα χρόνο μετά, το 2000, η δημοτική αρχή Αμαρουσίου επανέρχεται, αυτή τη φορά στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, και μαζί με ολλανδική εταιρεία παρουσιάζει τα σχέδια για δημιουργία Χωριού Τύπου για τη φιλοξενία 7.000 δημοσιογράφων, σε συνδυασμό με εμπορικό κέντρο 75.000 τετραγωνικών.

 

*Το 2001 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης θεσμοθετεί το «Χωριό» και με τον νόμο 2947 εντάσσει στο σχέδιο 43 στρέμματα ιδιοκτησίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1. Ακολουθεί συμφωνία ανάμεσα στον ΟΕΚ και τον δήμο, που προβλέπει εμπορικό κέντρο 16.000 τετραγωνικών, γραφεία του Οργανισμού 12.000 τετραγωνικών, υπόγειο πάρκινγκ 4.000 θέσεων και για… ξεκάρφωμα πάρκο 80 στρεμμάτων, το οποίο όμως έμεινε στα χαρτιά.

 

*Ακολουθούν οι πρώτες προσφυγές κατοίκων, του Δορυλαίου Κλαπάκη και του Κώστα Μπιτσάνη, συζύγου της Σοφίας Σακοράφα, η οποία είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της δημοτικής αρχής και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, για να επανέλθει αργότερα.

 

*Με τον νόμο 3010/2002 η Βάσω Παπανδρέου διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης και το εμπορικό κέντρο αυξάνεται στα 75.000 τετραγωνικά. Ξεκινά ο πρώτος διαγωνισμός για την κατασκευή του συγκροτήματος. Το Μονομελές Πρωτοδικείο δικαιώνει τον Δ. Κλαπάκη, παρά την παρέμβαση του «Αθήνα 2004». Λίγο αργότερα όμως η απόφαση ανατρέπεται και δίνεται το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα για λόγους εθνικού συμφέροντος!

 

*Ξεκινούν τα έργα με οικοδομικές άδειες που εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

 

*Το ΣτΕ με την απόφαση 1528/2003 κρίνει αντισυνταγματικούς και τους δύο νόμους για το εμπορικό κέντρο. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλά προωθεί την παράκαμψή της με νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ τα έργα συνεχίζονται.

 

Συντελεστής δόμησης 1,9!

 

*Ο νέος νόμος μειώνει ανεπαίσθητα τον συντελεστή δόμησης από 2 σε 1,9 (!) και το εμπορικό κέντρο στα 70.000 τετραγωνικά, αλλά αυξάνει στα 17.000 τετραγωνικά τους χώρους γραφείων. Ολα, στο όνομα των ολυμπιακών υποδομών. Με τη ρύθμιση Βενιζέλου ο νόμος επέχει θέση οικοδομικής άδειας, ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ! Να σημειωθεί ότι το… ολυμπιακό μεγαθήριο δεν κάλυψε ανάγκες των Αγώνων, με εξαίρεση το πάρκινγκ.

 

*Τον Νοέμβριο του 2005 γίνονται τα εγκαίνια του Mall, με κορυφαίους υπουργούς της Ν.Δ. να κόβουν την κορδέλα. Με τον νόμο 3342/2005 έχει εξασφαλιστεί και η φόρμουλα για να πουληθεί το ακίνητο του ΟΕΚ στην εταιρεία Λάτση χωρίς διαγωνισμό και παρά τις αντιρρήσεις στελεχών του Οργανισμού.

 

*Ενα χρόνο αργότερα η τράπεζα HSBC και η Lamda ανακοινώνουν ότι κατέχουν από 49,2% η καθεμία στο εμπορικό κέντρο και ο Δήμος Αμαρουσίου το 0,6%.

 

*Με την απόφαση 391/2008 το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ δικαιώνει τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, κάτοικο Αμαρουσίου, και κάνει για πρώτη φορά δεκτό το δικαίωμα προσφυγής απευθείας κατά νόμου. Παραπέμπει όμως την υπόθεση στην Ολομέλεια, όπου ακόμα δεν έχει εκδικαστεί λόγω αλλεπάλληλων αναβολών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Σκάνδαλο» στη Wikipedia, 100 λέξεις στη Bικιπαίδεια

 

«Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περασμένης δεκαετίας» χαρακτηρίζεται το Mall στο αγγλόφωνο λήμμα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Στο εκτεταμένο άρθρο (1.430 λέξεις, 16 παραπομπές) αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο στην «αντιδικία γύρω από το Mall», στις δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, γίνεται αναφορά στις ευθύνες πολιτικών, δημάρχων, εταιρειών και ΜΜΕ, ενώ τίθεται το ερώτημα: «Είναι το Μall το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης;».

 

Αντίθετα, αν κοιτάξει κανείς το αντίστοιχο λήμμα στην ελληνική Bικιπαίδεια, που είναι μόλις 100 λέξεις, δεν θα μάθει τίποτα για το χρονικό της ανέγερσής του, αλλά θα πληροφορηθεί ότι υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ και ότι «πραγματοποιούνται συχνά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις». Γίνεται ωστόσο επιγραμματική μνεία στο γεγονός ότι «η κατασκευή του Mall χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο από μεγάλο μέρος του ελληνικού Τύπου» και στις παραπομπές περιέχονται κριτικά άρθρα.

 

Σε κρούσμα λογοκρισίας στη Βικιπαίδεια είχε αναφερθεί η ιστοσελίδα facthemall.gr, το 2009, καταγγέλλοντας ότι «η εταιρεία του Ομίλου Λάτση πέτυχε τη διαγραφή του λήμματος για το Mall επειδή δεν της άρεσε!».

 

Α.Τζ.

Διαβάστηκε 2803 φορές