ΑΔΜΗΕ - Αποφασιστικός ο ρόλος των Κινέζων στη διοίκηση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 12:40
Δημοσιεύτηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η κοινή πιστοποίηση που ενέκριναν από κοινού η ελληνική ανεξάρτητη αρχή και η Κομισιόν για τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του διαχωρισμού από τη ΔΕΗ και της νέας μετοχικής διάρθρωσης. 
 
Τα δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι:
 
Καταρχάς υπάρχουν σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια εφοδιασμού και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες καθώς διαπιστώνεται ότι η διοίκηση στον ΑΔΜΗΕ ασκείται από κοινού από το ελληνικό δημόσιο και την κινεζική State Grid. 
 
Δεύτερον η είσοδος της State Grid στο διαχειριστή του συστήματος, μάλλον αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κινεζική επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υπό την έννοια ότι το κινεζικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος στην πλειονότητα των κινεζικών εταιρειών και άρα δημιουργείται σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο περί διαχωρισμού των δραστηριοτήτων παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνει στις παρατηρήσεις της η Κομισιόν "Ελληνική Δημοκρατία και η SGEL/SGID ασκούν από κοινού έλεγχο επί της ΑΔΜΗΕ" και ότι "η SGID/SGEL διαθέτει εκτενή δικαιώματα συναπόφασης σε στρατηγικά ζητήματα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., όπως το στρατηγικό πρόγραμμα, ο ετήσιος προϋπολογισμός και τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας".
 
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση (ο τομεάρχης της ΝΔ Κ. Σκρέκας και ο τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης) έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο μοντέλο της αποκρατικοποίησης υπογραμμίζοντας ότι με λιγότερα χρήματα που αντιστοιχούν στο 24% της αξίας του ΑΔΜΗΕ, ουσιαστικά εκχωρήθηκαν δικαιώματα μάνατζμεντ που κανονικά αποδίδονται σε μετόχους πλειοψηφίας.
 
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των κινέζων μετόχων στον ΑΔΜΗΕ, αξίζει να αναφερθεί ότι στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού της εταιρείας, την οποία θα φέρει σε πέρας διοικητική ομάδα στελεχών, στην οποία αποφασίστικό ρόλο θα έχουν τα στελέχη που θα οριστούν από το νέο στρατηγικό επενδυτή. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία μετόχων (SHA) ο κ. Μανουσάκης αποτελεί την κοινή επιλογή ελληνικού δημοσίου και SGID για τη διοίκηση της εταιρείας. Παρότι ο ίδιος έχει διατελέσει κυβερνητικό στέλεχος (γενικός γραμματέας στο υπουργείο ανάπτυξης) διαθέτει εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα (τηλεπικοινωνίες) ενώ πέρασε από εκτεταμένα interviews από τους κινέζους, προτού ο στρατηγικός μέτοχος δώσει το πράσινο φώς για το διορισμό του. 
 
Τέλος σε ό,τι αφορά τις άλλες πιθανές κινεζικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή, πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες και θα περνούν από τον αυστηρό έλεγχο της Κομισιόν.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC, για το οποίο θα πρέπει να γίνονται διαρκείς ενημερώσεις ώστε να διαπιστώνει η Κομισιόν εάν συντρέχει λόγος παραβίασης των κοινοτικών οδηγιών με δεδομένο ότι το κινεζικό δημόσιο αποτελεί τον κοινό μέτοχο τόσο της State Grid όσο και της CMEC. 

Πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2017/06/blog-post_77.html

Διαβάστηκε 1977 φορές