Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του καταστροφικού σεισμού της Λέσβου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργάνωσε και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των επιπτώσεων του σεισμού στον οικισμό της Βρίσας.
Εξειδικευμένη διατμηματική ερευνητική ομάδα των Εργαστηρίων Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής και Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, Ποιότητας Περιβάλλοντος και Γεωχωρικών Εφαρμογών του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό μετέβη στην πληγείσα περιοχή και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή τρισδιάστατης χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης του οικισμού Βρίσας Λέσβου.
Η εφαρμογή μεθόδων χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής μέσω εναέριας και επίγειας φωτογραμμετρίας, χρήση UAV – Drones, Laser Scanner και φωτογραφικών μηχανών, παρέχει πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας (μικρότερης από 1 εκ.) σε τρεις διαστάσεις.
Τα δεδομένα αυτά μέσω κατάλληλων λογισμικών αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.
Ενδεικτικά αποτελέσματα από την διαδικασία της πιλοτικής τρισδιάστατης χαρτογράφησης μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παραπάνω βίντεο.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/trisdiastati-hartografisi-ypsilis-analysis-tis-vrisas