Φούχτελ για πάντα!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 07:52

Συνάντηση του Αν, ΥΠΕΝ, Γ. Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, H.-J. Fuchtel

 
Θέματα διαχείρισης αποβλήτων και περιβάλλοντος στο επίκεντρο της συνάντησης του Αν. ΥΠΕΝ, Γ. Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης της Γερμανίας, H.-J. Fuchtel

Αφορμή για εμβάθυνση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Hans-Joachim Fuchtel.
 
Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών και φορέων, στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η ανταλλαγή εμπειρίας και η ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στη Γερμανία, ώστε να υποστηριχθούν στη χώρα μας δράσεις και ενέργειες προώθησης του στόχου της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και υλοποίησης των στόχων της ΕΕ για τα απόβλητα.
 
Συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκοί στόχοι μείωσης παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης, σε συνδυασμό με την εκτροπή από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Επίσης, αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας, οι ειδικοί στόχοι για τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα, ο εξοπλισμός και οι τεχνολογίες ανακύκλωσης, ανάκτησης υλικών και ενέργειας, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και οι υποδομές και τεχνολογίες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
 
Συμφωνήθηκαν η προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας και η επεξεργασία πιλοτικών προγραμμάτων, μέσα από κοινή ομάδα εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως της διαχείρισης αποβλήτων σε νησιά με έντονο το προσφυγικό πρόβλημα, η υποστήριξη ανάλογων έργων και η εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για την χρηματοδότησή τους.
 
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε σχετικά: “Είχαμε μια γόνιμη συνεργασία στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας των δασών. Η Γερμανία, με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των απορριμμάτων από τα οποία οι δήμοι έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, μπορεί να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και στην Ελλάδα τα δάση και τα απορρίμματά μας, σε κλάδους που σήμερα στην Ευρώπη θεωρούνται κλάδοι αιχμής, ενώ στον τόπο μας είμαστε ακόμα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο οικονομικής αξιοποίησης. Συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα αυτή την συνεργασία, πιλοτικά, με αφορμή την έκτακτη παραγωγή αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών και να μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα σε μια ευκαιρία”.
 
Στην πολυμελή αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Γερμανό αξιωματούχο συμμετείχαν, μαζί με συνεργάτες τους, οι: Klaus Borger, τ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος του Κρατιδίου Saarland Marc Bogdahn, επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Georg Gibis, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Kahlenberg Manfred Horr, στέλεχος της Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ). Στη συζήτηση έλαβαν μέρος επίσης ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) Χριστόδουλος Μαμτσάκος ο οποίος είναι ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από πλευράς ΚΕΔΕ, ο Δρ. Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά και στελέχη του Υπουργείου εξειδικευμένα σε θέματα στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και δασικής πολιτικής.

 

πηγή :ΥΠΕΚΑ

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4428&language=el-GR

 


Τι γυρεύει ο κύριος Φούχτελ στο ΚΑΠΕ αναρωτιέται το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου 

Στην χθεσινή επίσκεψη Φούχτελ στο ΚΑΠΕ αναφέρεται ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου.

Το σωματείο, αφού υπενθυμίζει τις παλαιότερες δηλώσεις Φούχτελ για τους έλληνες εργαζόμενους και την αναγκαιότητα απόλυσής τους (τρεις έλληνες κάνουν έναν γερμανό)  και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, εκφράζει τον προβληματισμό του για τους σκοπούς της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας στο ΚΑΠΕ, όσο και για άλλες αντίστοιχες επισκέψεις διεθνών αντιπροσωπειών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η διοίκηση του ΚΑΠΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. μας ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη,  15 Σεπτεμβρίου 2016, θα υποδεχτεί πολυμελή Γερμανική αντιπροσωπεία για θέματα ενεργειακών συνεταιρισμών, ψύξης – θέρμανσης, βιομάζας, οδοφωτισμών κλπ  και οργανώνει θεματικές ομάδες όπου θα συμμετέχουν και συνάδελφοι.  Τι το παράξενο, θα αναρωτιόταν κανείς, για έναν Οργανισμό, όπως το ΚΑΠΕ, που οι διεθνείς συνεργασίες του και ειδικά με τις Ευρωπαϊκές χώρες  είναι μέρος των δραστηριοτήτων του εδώ και 29 χρόνια;

Το καινοτόμο στοιχείο, εδώ, είναι ότι η συνάντηση αυτή γίνεται κατ’ επιθυμία της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», ενός νεοαποικιακού θεσμού γερμανικής εμπνεύσεως που προωθεί τα γερμανικά συμφέροντα σε πολλούς τομείς, όπως τη ενέργεια, τη αυτοδιοίκηση, τη νεολαία κλπ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής είναι ο επιτετραμμένος της Μέρκελ για την Ελλάδα, Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο Γερμανός τοποτηρητής έγινε περιβόητος από τις δηλώσεις του για τους έλληνες εργαζόμενους και την αναγκαιότητα απόλυσής τους (τρεις έλληνες κάνουν έναν γερμανό)  και τις συλλήψεις που ακολούθησαν όταν εργαζόμενοι «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης!  Την ίδια περίοδο η νυν Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου αρνήθηκε τη συνεργασία μαζί τους. Επίσης, το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» τόνιζε, σε ανακοίνωσή του, ότι για την Ελληνογερμανική Συνέλευση  «…Στρατηγικός της στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με δέλεαρ την παροχή «τεχνογνωσίας», «συμβουλών», «εκπαίδευσης» και άλλης βοήθειας….» και φυσικά να εξωραϊστεί η γερμανική πολιτική στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων…

Τι γυρεύει, λοιπόν, ο κύριος Φούχτελ στο ΚΑΠΕ; Τι γυρεύουν οι γερμανικές επιχειρήσεις που τον συνοδεύουν, όταν αντίστοιχες επιχειρηματικές προτάσεις κάποιων εξ’ αυτών έχουν καταρχήν απορριφθεί σε προηγούμενες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ; Μήπως το ΚΑΠΕ γίνει το όχημα για την άλωση και εκμετάλλευση προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας; Μήπως θέλουν το ΚΑΠΕ σε ρόλο dealer των επιχειρηματικών συμφερόντων τους;

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ, αυτή ήταν η τοποθέτησή μας και αναπτύχθηκε μέρος των προβληματισμών μας.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: ποια η στόχευση μιας τέτοιας συνάντησης; Σε τι εξυπηρετείται το ΚΑΠΕ; Μήπως τέτοιες παρεμβάσεις εγκυμονούν τα χειρότερα; Μήπως εξυπηρετεί αυτούς που εποφθαλμιούν μέρος της δραστηριότητας και του ρόλου του ΚΑΠΕ;  Μήπως κάποιοι προσβλέπουν σε προσωπικό όφελος;

Εδώ και ενάμιση χρόνο βλέπουμε διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες να επισκέπτονται το Κέντρο, συνάδελφοι να πρέπει να προετοιμάσουν τις επισκέψεις τόσο σε οργανωτικό όσο και τεχνικό επίπεδο, παράλληλα με την τρέχουσα δουλειά και διερωτόμαστε, ποια οφέλη έχουν προκύψει από όλες αυτές τις «επισκέψεις»;

Πιστεύουμε ότι η σημερινή Διοίκηση αντί να αναλώνει χρόνο μόνο σε δημόσιες σχέσεις και επαφές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα θεσμικά, οργανωτικά, επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο» .

πηγή : energypress
http://energypress.gr/news/ti-gyreyei-o-kyrios-foyhtel-sto-kape-anarotietai-somateio-ergazomenon-toy-kentroy

Διαβάστηκε 2843 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 07:54