Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

«Γύπες» πάνω από τα «κόκκινα δάνεια»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 21:02

 

«Γύπες» πάνω από τα «κόκκινα δάνεια»

 

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικές συζητήσεις με επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο (μεταφορά αερίου), τον τουρισμό και το real estate

 

 

 

Συντάκτης: 

 

Βασίλης Γεώργας

 

Οι γύπες της Ουάσινγκτον και οι πλιατσικολόγοι της Ευρώπης βρίσκονται προ των πυλών. Οχι για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, αλλά για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

 

Τα περιβόητα distress funds, οι επενδυτές της απελπισίας δηλαδή που περιμένουν να αγοράσουν φτηνά σπίτια και επιχειρήσεις από υπερχρεωμένους νοικοκυραίους και φαλιρισμένους μεγαλομετόχους, ζητούν μόνο ένα «νεύμα» από την κυβέρνηση για να εφορμήσουν και να αρχίσουν να καθαρίζουν τα «υπολείμματα» από το πτώμα της πραγματικής οικονομίας.

 

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, το είπε ξεκάθαρα την Τρίτη, μεταφέροντας την εκτίμηση συνομιλητών του από τις ΗΠΑ:

 

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από αμερικανικά hedge funds και distress funds και θα εκδηλωθεί εντονότερα από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής ότι προχωρά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και λαμβάνει αναπτυξιακά «αντίμετρα» στην ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου.

 

Ο ίδιος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με την ελληνική διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη Διεύθυνση Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου καθώς και με λομπίστες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ, διατύπωσε την άποψη πως τα ευκαιριακά κεφάλαια των ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή οι κύριοι ενδιαφερόμενοι για να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα και θα επιδιώξουν να εξαγοράσουν μεγάλο μέρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, εφόσον το θεσμικό πλαίσιο επιτρέψει τη δημιουργία «αγοράς», όπως ζητούν οι δανειστές της χώρας.

 

«Οι επενδυτές αυτοί θα δραστηριοποιηθούν πρώτοι, αλλά θα ανοίξουν τον δρόμο για να έρθουν και άλλα, πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια από το δεύτερο μισό του 2016, εφόσον διαπιστώσουν πως το πολιτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει και η κυβέρνηση προχωρά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την απονομή δικαιοσύνης και τους κρατικούς διαγωνισμούς», λέει ο ίδιος.

 

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικές συζητήσεις με επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο (μεταφορά αερίου), τον τουρισμό και το real estate.

 

Αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις μεταξύ τριών επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση και επενδυτές, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας όπου ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους και τους Ρώσους είναι έντονος.

 

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου κερδοσκοπικά κεφάλαια θα είναι αυτά που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας.

 

Το επόμενο μεγάλο βήμα θα γίνει στα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, όπου πλέον δεν τίθεται ως ερώτημα το «αν» αλλά το «πότε» θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες.

 

Με τον τρόπο αυτό ολόκληρες επιχειρήσεις από υπερχρεωμένους κλάδους, όπως τα ξενοδοχεία, η ακτοπλοΐα, τα νοσοκομεία, τα τρόφιμα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κατασκευές, όπως και χιλιάδες ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, θα αλλάξουν χέρια για να εκπλειστηριαστούν, να «αναδιαρθρωθούν», να σπάσουν σε κομμάτια, να κλείσουν και να ξαναπουληθούν από τα distress funds.

 

Η προετοιμασία για την υποδοχή τους έχει ξεκινήσει: Γίνεται προσπάθεια ώστε στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου με θέμα την ανάπτυξη και την απασχόληση, να έρθουν ως βασικοί προσκεκλημένοι οι επικεφαλής δέκα εκ των μεγαλύτερων distress funds διεθνώς, μεταξύ των οποίων εταιρείες όπως οι Balckstone-Blackrock, Οaktree, Cerberus, Αpollo, KKR, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δοκιμάσει να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που προγραμματίζεται πιθανόν προς τα μέσα Νοεμβρίου. «Αναμένουμε ότι η επίσκεψη θα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο», εκτίμησε ο Σ. Αναστασόπουλος.

 

Νέος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής ο Φρ. Κουτεντάκης

 

Ο Φρ. Κουτεντάκης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών και κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group. Με απόφαση του Ευκλ. Τσακαλώτου νέος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών διορίζεται ο Πέτρος Τριάρχης

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/gypes-pano-apo-ta-kokkina-daneia

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2749 φορές