Αυτή η ελίτ της Κρήτης έπαιξε ένα κακό ρόλο την πιο κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας. Δεν είναι φυσικά το πρόβλημα ότι είχε θέση υπέρ του "ναι" στις προτάσεις των δανειστών, όπως ήταν το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος. Είναι ότι συντάχθηκε με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, αυτό εξυπηρέτησε, συντάχτηκε με μια ρεβανσιστική επιδίωξη, αυτήν ενίσχυσε, με ένα ύπουλο τρόπο: υιοθετώντας τη θέση πολιτικού καιροσκοπισμού της συμμαχίας Σαμαρά - Βενιζέλου - Θεοδωράκη, επιλέγοντας παράλληλα να διαδώσει αυτή τη θέση με εκβιαστικά επιχειρήματα. Aποδείχτηκε ότι αυτή η πολιτική ελίτ δεν μπόρεσε και πιθανώς δε μπορεί να αφουγκραστεί τις πραγματικές αγωνίες ενός λαού, που στενάζει κάτω από την πολιτική των μνημονίων, τα οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπηρέτησε και επέλεξε να υπηρετήσει και τώρα η ίδια πολιτική ομάδα.
Η σημερινή ετυμηγορία του κρητικού λαού, που δίνει ποσοστά τα οποία φτάνουν στο 69-70% υπέρ του όχι, τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, έχει ένα σημαντικό μήνυμα. Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε ένα απίστευτο καταιγισμό της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ελίτ, υπέρ του ναι. Δεν ήταν απλά η θέση που μπορεί να πάρει κάποιος σε μια δημοκρατική διαδικασία.
Μια πολιτική ελίτ του νησιού, με πρώτους τους άρχοντες από την αυτοδιοίκηση, πιστούς ακόμα πρωτίστως στο ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ ή εμφανιζόμενους "ανεξάρτητους" και γαλάζιους, στηριζόμενη από παράγοντες του επιχειρηματικού τομέα και της ενημέρωσης, έπαιρναν με καταιγιστικό τρόπο θέση υπέρ του ναι, αφού πρωτίστως κατηγορούσαν τη δημοψηφισματική διαδικασία ως αντιδημοκρατική ή διχαστική. Μερικοί, κατάλοιπα ενός παρελθόντος που σήμερα πληρώνει ο λαός, έφταναν στο σημείο να τον τρομοκρατούν με "επιχειρηματολογία" ανάλογη του Μπογδάνου ή του Μπάμπη, επιχειρήματα τα οποία στην πραγματικότητα δίχαζαν.
Μάλλον ανάλογα φαινόμενα δεν καταγράφηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τουλάχιστο σε σχέση με την ένταση και τη μαζικότητα της εξαγωγής ψηφισμάτων, χωρίς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ηγεσίες των φορέων να ζητούν τη γνώμη καν των υπόλοιπων διοικούντων.
Κάποιοι, η επιτροπή Ηρακλείου υπέρ του ναι με συμμετοχή πανεπιστημιακών και άλλων επιφανών, χρησιμοποίησε απίστευτα "επιχειρήματα" για να εκβιάσει την τοπική κοινωνία, με παραχάραξη ακόμα και της Ιστορίας.
Αυτή η ελίτ της Κρήτης έπαιξε ένα κακό ρόλο την πιο κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας. Δεν είναι φυσικά το πρόβλημα - επαναλαμβάνουμε- ότι είχε θέση υπέρ του "ναι" στις προτάσεις των δανειστών, όπως ήταν το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος. Είναι ότι συντάχτηκε με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα, αυτό εξυπηρέτησε, συντάχτηκε με μια ρεβανσιστική επιδίωξη, αυτήν ενίσχυσε, με ένα ύπουλο τρόπο: υιοθετώντας τη θέση πολιτικού καιροσκοπισμού της συμμαχίας Σαμαρά - Βενιζέλου - Θεοδωράκη, επιλέγοντας παράλληλα να διαδώσει αυτή τη θέση με εκβιαστικά επιχειρήματα.
Κυρίως όμως αποδείχτηκε ότι αυτή η πολιτική ελίτ δεν μπόρεσε και πιθανώς δε μπορεί να αφουγκραστεί τις πραγματικές αγωνίες ενός λαού, που στενάζει κάτω από την πολιτική των μνημονίων, τα οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπηρέτησε και επέλεξε να υπηρετήσει και τώρα η ίδια πολιτική ομάδα.
Να το πούμε με απλό λόγο, και χωρίς πολλές αναλύσεις: η πολιτική ελίτ από τα πολιτικά στελέχη της περιφέρειας και των δήμων, μέχρι των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων, με μαζικό τρόπο και εκβιαστική πολιτική φρασεολογία, επεδίωξε το ναι, στηριζόμενη στην πολιτική των περιφερειακών και κεντρικών μέσων ενημέρωσης, ενώ ο λαός με μαζικό τρόπο απάντησε χωρίς να επηρεαστεί.
Ναι, υπάρχει ένα θέμα για το ρόλο που έπαιξε στην πιο κρίσιμη στιγμή η συνεργαζόμενη πολιτική, οικονομική και μιντιακή ελίτ του νησιού... Υπάρχει ένα θέμα αναντιστοιχίας και απόστασης από την κοινωνία, αφού επέλεξε να εκπροσωπήσει το παλιό, την ώρα που η κοινωνία ζητούσε να αναπνεύσει και να γκρεμίσει ό,τι την κατέστρεψε, ό,τι την έκανε και την κάνει να υποφέρει...
Αυτό καταγράφεται ήδη στην Ιστορία. Όμως υπάρχει και ένα θέμα ευθύνης. Υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει αυτή την ευθύνη; Να αναλάβει την ευθύνη της λάθος επιλογής μιας ηγεσίας, την οποία με μαζικότατο τρόπο καταψήφισε στην Κρήτη ο λαός;
πηγή : candianews
http://www.candianews.gr/2015/07/05/i-politiki-elit-tis-kritis-apoxenomeni-apo-tin-kinonia/