Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

* Ψήφισμα Αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΑΚ για εισφορές ΤΣΜΕΔΕ μετά απο πρόταση ΑΜΑΚ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 20:16

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ.

Πρεβελάκη & Γρεβενών, 712 02 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ:2810.342520, Fax:2810.281.128

E-Mail: teetak@tee.grΙστοσελίδα: www.teetak.gr

 

 

 

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

της 29ης Απριλίου 2015

 

«Εισφορές ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ»

 

 

 

Η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης σε τακτική της συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος, οδός Πρεβελάκη και Γρεβενών την 29η Απριλίου 2015 συζήτησε το ως άνω θέμα λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Α.Μ.Α.Κ. και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα παρακάτω:

 

 

 

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα σήμερα, ότι οι μηχανικοί όπως και το σύνολο των εργαζομένων, έχουν φτάσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας πλέον ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών (από κυβέρνηση,τρόικα κλπ.) αποδεικνύεται ότι οδηγούν στον αφανισμό και την αφαίμαξη των μηχανικών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ουσιαστική διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ (ενοποίηση ταμείου, PSI, ΑtticaBank, αυξήσεις εισφορών) με τις ευθύνες (διαχρονικά) και των διοικήσεων του ΤΕΕ να είναι μεγάλες.

 

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση αξίζει να αναφέρουμε:               

 

- Η κατακρημνισμένη οικοδομική δραστηριότητα [σήμερα φτάνει οριακά στο 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο)] και η εντεινόμενη αποβιομηχάνιση έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας των μηχανικών.                 

 

- Πάνω από 50000 μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν εξόφλησαν τις εισφορές του Α εξαμήνου το 2014 να φθάνουν 68% του συνόλου). Στην κατηγορία των «ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών» συνωστίζονται άνεργοι, υπο-αυτο-απασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και σε συνθήκες μαύρης εργασίας, πραγματικοί ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ, δηλαδή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών.  

 

- Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι διαγραφές από το ΤΕΕ, κυρίως νέων, συναδέλφων, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις εισφορές. Επίσης έχει αντιστοίχως μειωθεί ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών, προφανώς για τους ίδιους λόγους.        

 

- Με όλα τα παραπάνω και έχοντας διαμορφωθεί η αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:4, σε συνδυασμό με το ληστρικό “κούρεμα” αποθεματικών που επέβαλλε το PSI, τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές (Άττικα), απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε «υγιές» ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω του Υπ. Εργασίας κ. Βρούτση, προώθησε με ζήλο ένα σχέδιο καταστροφής των μηχανικών, έχοντας πιστούς και άξιους συμπαραστάτες τον Διοικητή του ΕΤΑΑ Σελλιανάκη και τη Διευθύντρια εισφορών ΤΣΜΕΔΕ Λέκκα. Επιγραμματικά αναφέρουμε:                                             

 

- Δραματική αύξηση των εισφορών (Ν.3891/2011) που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τουςασφαλισμένους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αναδρομική εφαρμογή των συγκεκριμένων αυξήσεων από το 2011.                               

 

- Αποστολή στοιχείων ασφαλισμένων οφειλετών στο ΚΕΑΟ,με στόχο την κατάσχεση

 

- Διατήρηση τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των υφιστάμενων ασφαλιστικών οφειλών (επιτόκιο από 8,5% εώς 16%)                           

 

- Άρνηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους.        

 

 

 

Είναι προφανές πως με την συνέχιση αυτής της κατάστασης, η πλειοψηφία των μηχανικών θα βρεθεί έξω από το επάγγελμα. Το ΤΕΕ-ΤΑΚ, στο παρελθόν, έχει λάβει αποφάσεις και έχει εκφράσει θέσεις για το ζήτημα του ΤΣΜΕΔΕ. Θεωρούμε ότι πρέπει και τώρα να επανέλθουμε δυναμικά διεκδικώντας τα αυτονόητα:             

 

- Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Ριζικήμείωση των ασφαλιστικών εισφορών.                         

 

- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους άνεργους συναδέλφους, με πλήρη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

 

- Αναγνώριση ιδιότητας ανέργου σε συναδέλφους, παροχή κάρτας και επιδόματος ανεργίας.

 

- Άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών με χρηματοδότηση από την ανακατανομή των πόρων των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς νέα χαράτσια.

 

- Να ακυρωθεί ο νόμος ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων–κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία.

 

- Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άτοκοι και δίκαιοι διακανονισμοί με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου - αποσύνδεση των διακανονισμών με τις τρέχουσες εισφορές.

 

- Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν.

 

- Απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής και από κάθε είδους τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ. Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.

 

 

 

Η πρόσφατη απόρριψη (για τυπικούς λόγους) της προσφυγής του ΤΕΕ στο ΣτΕ για τις αυξήσεις εισφορών, η από 1/1/2015 εκ νέου αύξηση τους για τους μετά το 93 ασφαλισμένους καθώς και η συσσώρευση των αναδρομικών αυξήσεων από 1/7/2011, δημιουργούν μια κατάσταση εκρηκτική. Η κυβέρνηση οφείλει να τη λύσει, άμεσα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Από την πλευρά μας, καλούμε τους συναδέλφους να παλέψουμε και να προτάξουμε τα αιτήματά μας, μαζί με όλο το εργαζόμενο τμήμα της κοινωνίας, γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από κοινούς συλλογικούς αγώνες θα φτάσουμε στην ικανοποίηση τους.

 

 

 

 

 

 

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Αγαπάκης

 Τοπογράφος Μηχανικός

Μιχάλης Χωραφάς

Πολιτικός Μηχανικός

 Ιωάννης Γ. Κασαπάκης

 Χημικός Μηχ/κός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 4252 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 16:51