* Συνέντευξη τύπου για τη συγκρότηση οργάνων ΤΕΕ/ΤΑΚ

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 00:00

 

 

                                                                                        

Ηράκλειο 3-12-2013

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΕΕ/ΤΑΚ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

    Τα αποτελέσματα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου 2013 αποτελούν μια μεγάλη νίκη για την ΑΜΑΚ, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην ανατολική Κρήτη με μεγάλη διαφορά και με πολύ υψηλά ποσοστά (43,27%). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαίωσαν την έντονη ανάγκη για  μια άλλη κατεύθυνσηστο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η θηλιά έχει ήδη μπει στο λαιμό των μηχανικών και του φορέα μας.

   Το ΤΕΕ στη θητεία που έληξε, δε στήριξε τους μηχανικούς, αντίθετα στήριξε κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές. Αυτή η πολιτική του  απαξίωσε το ΤΕΕ και απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους απ’ αυτό, γεγονός που καταδείχθηκε με την μεγάλη αύξηση της αποχής πανελλαδικά (70%), σηματοδοτώντας συνεπακόλουθα και την ανάγκη για ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.

  Στην Ανατ. Κρήτη η αποχή δεν ακολούθησε τα παραπάνω ποσοστά. Οι συνάδελφοι προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 55%.  Θεωρούμε ότι βασική αιτία ήταν η παρουσία της ΑΜΑΚ στην οποία στηρίχτηκαν αλλά και στήριξαν.

 

  Το υψηλό ποσοστό (43,27)% που μας έδωσαν οι συνάδελφοι, είναι υπεραρκετό για να εκλεγούν κυβερνήσεις, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες. Δεν «επαρκεί» για να εκλεγεί πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΑΚ; Επιπλέον, οι συνάδελφοι, μείωσαν σοβαρά τις ψήφους και τη δύναμη των παρατάξεων ΔΗΣΥΜ και ΔΚΜ (μάλιστα θεαματικά τα ποσοστά της ΔΗΣΥΜ), αποδίδοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση στον χώρο των μηχανικών και οδηγώντας τις σε άλλους ρόλους.

 

  Το μήνυμα των εκλογών είναι εντολή στην ΑΜΑΚ να αναλάβει τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ και αυτή την ευθύνη η ΑΜΑΚ την αναλαμβάνει στο ακέραιο.

 

 Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφέστατο και κανείς δεν δικαιούται να το παραμορφώσει. Δηλώσεις όπως του επικεφαλής της ΔΗΣΥΜ συναδ. Χαρωνίτη ότι έχουν μάθει μόνο να ασκούν Διοίκηση ή όπως της ΔΚΜ ότι δεν ανέδειξαν νικητή οι εκλογές, όχι μόνο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αλλά επιπλέον δείχνουν περιφρόνηση στο σώμα των μηχανικών, αλαζονεία και βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε κληρονομικά δικαιώματα, ούτε ισόβιοι κυβερνήτες…

 

Πιστεύαμε και πιστεύουμε στην  απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Είναι το δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα γιατί αποτυπώνει επακριβώς την βούληση του εκλογικού σώματος. Διακριτοί ρόλοι κι ευθύνες υπάρχουν σε όλους, πλειοψηφίες και μειοψηφίες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, όπως κατατάσσει τις δυνάμεις το εκλογικό σώμα. Κάθε απόπειρα αντιστροφής της κατάταξης με μεθοδευμένες τάχα «συγκλίσεις», (που στην ουσία γίνονται για να μοιραστούν οι θέσεις κάθε είδους εξουσίας εντός και εκτός Επιμελητηρίου, για να «διασφαλίσουν» τη σιωπή ή τη συνηγορία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στα επόμενα κυβερνητικά-μνημονιακά μέτρα), αποτελεί απόπειρα νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σενάρια τέτοιων προθέσεων (που ακούγονται ήδη, για μοίρασμα διευθυντικών θέσεων κ.α.), τα καταγγέλλουμε εξ αρχής στους συναδέλφους μηχανικούς και επισημαίνουμε ότι συνυπεύθυνοι θα είναι όλοι όσοι με τη στάση και την ψήφο τους τα επικροτήσουν ή επιτρέψουν να συμβούν.

 

Πιστεύουμε επίσης ότι στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, μέχρι τώρα, με τη συμβολή της ΑΜΑΚ, έχει κατακτηθεί μια δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων σε όσα ζητήματα αυτή μπορεί να γίνει, χωρίς να εμποδίζεται από φαινόμενα στείρας αντιπολίτευσης. Συνεργασία που θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αναχαιτιστούν και να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα των μηχανικών. Ωστόσο μεταξύ των παρατάξεων υπάρχουν σημαντικές διαφορές που εμποδίζουν την προγραμματική σύγκλιση. Η οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την ουσιαστική σύγκλιση, δεδομένου ότι η εμπειρία μας έχει δείξει -και την τελευταία τριετία επιβεβαιώθηκε-, ότι οι συγκλίσεις γίνονται πολύ εύκολα επί γενικών αρχών και οι αποκλίσεις δημιουργούνται επειδή οι γενικές αρχές αυτές «ξεχνιούνται» και παραβιάζονται μόλις φτάσουμε στο «δια ταύτα».

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, πιστοί στις δημοκρατικές αρχές, στην ανάγκη εκπροσώπησης όλων, στην ανάγκη ελέγχου της κάθε διοίκησης, για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προτείνουμε:

 

1.   Αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στη Δ.Ε. με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

2.   Δέσμευση των παρατάξεων να είναι η διάταξη των δυνάμεων στα όργανα με απλή αναλογική.

 

 

3.   Ανάληψη ευθύνης από όλες τις παρατάξεις στο βαθμό που τους αναλογεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.Με αυτή την έννοια,

 

 

·     την ευθύνη της διοίκησης στη Δ.Ε. να αναλάβει η ΑΜΑΚ υπό τον έλεγχο των υπόλοιπων παρατάξεων και

 

·         τη δεύτερη θέση ευθύνης, αυτή της λειτουργίας της Αντιπροσωπείας, (που είναι διακριτό όργανο) και άρα το προεδρείο της, να το αναλάβουν οι άλλες παρατάξεις υπό τον έλεγχο όλου του σώματος.

 

Εδώ επισημαίνουμε ότι την ίδια ακριβώς πρόταση είχαμε προτείνει και στηρίξει για τη συγκρότηση των οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και μετά τις εκλογές του 2010, όταν ήμασταν δεύτερη δύναμη. Προτείναμε τότε,  με την ίδια λογική, να αναλάβει κάθε παράταξη τις ευθύνες της αναλογικά και η ΠΑΣΚ-Σ που είχε αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη, να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης.

 

    Βαθειά πεπεισμένοι ότι τα παραπάνω αποτελούν τη μόνη ενδεδειγμένη  λύση,

 

 

·         θα μεταφέρουμε την πρόταση μας αυτή στις άλλες παρατάξεις, κατά τις συναντήσεις που έχουμε ήδη ζητήσει, παίρνοντας την πρωτοβουλία συγκρότησης των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 

·         θα ακούσουμε με προσοχή κάθε άλλη πρόταση που πιθανά θα διευρύνει τη συμμετοχή ή θα βελτιώνει την αντιπροσώπευση.

 

·         Δεν πρόκειται όμως να αποδεχθούμε καμιά πρόταση που θα περιφρονεί τη βούληση των συναδέλφων και που θα ακυρώνει στην ουσία την ψήφο τους. 

 

 

   Η ΑΜΑΚ και την τριετία αυτή θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ενεργειών για κάθε θέμα, μικρό ή μεγάλο.

 

Ακόμα περισσότερο κι ακόμα εντονότερα τώρα, αφού οι συνάδελφοι επικρότησαν την πολιτική και τις προτάσεις μας. Όπως διακηρύξαμε και προεκλογικά, όλοι που εναντιωνόμαστε στην πολιτική των μονόδρομων που μας εξαθλιώνουν, με συλλογική προσπάθεια, στην Ανατολική Κρήτη αλλά και με τους δύο αντιπροσώπους μας στην κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, θα παλέψουμε για:

 

·         ένα άλλο ρόλο του μηχανικού

·         ένα άλλο ΤΕΕ

·         μια άλλη σχέση με την κοινωνία

·         μια άλλη προοπτική για τον τόπο μας.

 

 

Διαβάστηκε 12578 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 20:41
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « * Πρώτη δύναμη η ΑΜΑΚ στο ΤΕΕ/ΤΑΚ Καλή Χρονιά! »