Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΔΕ: Νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ: Ακόμα μια προσπάθεια συρρίκνωσης της αποκέντρωσης!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 11 Μαρτίου 2025 12:51

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 05-03-2025 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα: «Νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ: Ακόμα μια προσπάθεια συρρίκνωσης της αποκέντρωσης!

 

Εισηγητές: Ρουκουνάκη Μαρία, Π.Μ., μέλος Δ.Ε. – Πόπη Τζαβλάκη, ΠΜ.

 

Από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση  μέσω  του OpenGov.gr το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Η διαβούλευση είχε διάρκεια μέχρι τη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 09:00.

Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 1, είναι «ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων. Ειδικότερα, επιδιώκονται η βελτίωση της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών στην Ελληνική Επικράτεια, ο εξορθολογισμός του διοικητικού και οικονομικού κόστους και η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης επιχειρησιακής λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών, καθώς και η επίλυση επειγόντων ενεργειακών ζητημάτων.»

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η οικειοθελής συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), καθώς και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται η οργανωτική αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η οικονομική τους εξυγίανση. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε σημαντικά, οικονομικά κίνητρα στις ΔΕΥΑ που θα προβούν σε συγχωνεύσεις, καλύπτοντας το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Με την πιστοποίηση των υπηρεσιών τους, παράλληλα με τις εθελοντικές συγχωνεύσεις, οι Δήμοι είτε οι ίδιοι είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων που έχουν συστήσει, θα προσφέρουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στους δημότες τους».

Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Ας δούμε τι πραγματικά φέρει το νέο νομοσχέδιο:

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, είχε ξεκινήσει η ‘’παρέλαση’’ σχεδίων νόμου για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά Νομό ; ανά Περιφέρεια ; τμήμα Περιφέρειας ; νησιωτικές ομάδες; κάποιες ΔΕΥΑ μόνες τους και με ότι εκδοχές μπορεί κανείς να φανταστεί χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο, μια λογική πέραν της διάλυσης και της απαξίωσης.

Κάτω από την πίεση των εμπλεκομένων και κυρίως για να μελετήσουν καλύτερα εμφανή θέματα αντισυνταγματικότητας που υπήρχαν στις διάφορες εκδόσεις των παραπάνω σχεδίων νόμου, αυτά αποσύρθηκαν.

Τώρα επανέρχονται με ένα νομοσχέδιο πιο επικίνδυνο κατά τη γνώμη μας, πιο ‘’προσεγμένο’’ γιατί, από την πίσω πόρτα στην ουσία εκβιάζει προς την κατεύθυνση των «οικειοθελών» συνενώσεων. Και αυτό χωρίς κριτήρια, ούτε οικονομία κλίμακας, με δόλωμα όμως την κάλυψη του 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι τον Οκτώβριο  2024) προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποτίθεται ότι σύστησαν τηΡυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) για να εξετάσει συνολικά τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και να προτείνει λύσεις στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού των ΔΕΥΑ. Προτρέχουν, καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Τα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ είναι η υποστελέχωση και το ενεργειακό κόστος. Δεν επιλύει κανένα !!!

Αντίθετα:

·         Απεμπολεί την ευθύνη του Κράτους από την επίλυση των θεμάτων ύδρευσης αποχέτευσης και τα φορτώνει στους δημότες.

·         Στερεί από τις ΔΕΥΑ χρηματοδοτήσεις (μια ΔΕΥΑ που χρωστά δεν μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις). Έτσι τιμωρεί τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες.

·         Εξαναγκάζει στην αύξηση των Τιμολογίων του νερού προκειμένου να μπορούν να υφίστανται, να λειτουργούν, να έχουν διαχειριστική επάρκεια, να διεκδικούν πόρους από τα χρηματοδοτικά μέσα κλπ. «Η ΔΕΥΑ δε μπορεί να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό ή χρηματοδότηση, που υπερβαίνει ετησίως το πενήντα τοις εκατό (50%) των ιδίων εσόδων»!

·         Ουσιαστικά βγάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το παιχνίδι αφού η αρμοδιότητα μεταφέρεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

·         Δεν έχει καμία μέριμνα για το προσωπικό των ΔΕΥΑ που θα συνενωθούν.

·         ‘’Χαϊδεύει’’ την Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης  (ΕΥΔΑΠ) και την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης  (ΕΥΑΘ), στις οποίες δίνει άνισες δυνατότητες με στόχο να συγκεντρωθούν τα έργα και να διαχειριστούν κατά το δοκούν «….Διευκολύνεται η διαδικασία ανάθεσης έργων αντιμετώπισης της λειψυδρίας από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., στην περίπτωση κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.».

·         Προστατεύει με κάθε τρόπο τους ενεργειακούς παρόχους.

 

Πρόταση:

·         Να σταλεί ΔΤ του ΤΕΕ/ΤΑΚ όπου να καλεί τους φορείς να αντισταθούν σε αυτήν την προσπάθεια συρρίκνωσης της αποκέντρωσης!

·         Να σταλούν απόψεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ στη διαβούλευση όπου να καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο!

 

                                    

 

Διαβάστηκε 77 φορές