Παρέμβαση ΑΜΑΚ κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΕΠΜ των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 10:27

Παρέμβαση ΑΜΑΚ κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΕΠΜ των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

 

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 έγινε Μονοθεματική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚ με θέμα ''Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των περιοχών του δικτύου Natura 2000 κεντρικής & ανατολικής Κρήτης''. Κατά τη διαβούλευση είχαμε στείλει τις απόψεις μας : «Παρατηρήσεις της παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» (ΑΜΑΚ) για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, Ρεθύμνου (μέρους), Ηρακλείου και Λασιθίου κατά τη διαβούλευση».

                         

Οι απόψεις μας συμπεριλήφθηκαν στα σχετικά (σημείο 25.11) Το με 14/02/2022 έγγραφο των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)), της Εισήγησης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΚ (Βλ. συνημμένο pdf παρακάτω) προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Διαβάζοντας την εισήγηση πράγματι συμπεριλαμβάνονται πολλά σημεία από τις παρατηρήσεις μας.

Συμμετείχαμε κατά τη συνεδρίαση (δια της εκπροσώπου μας Ειρήνης Βρέντζου ) και αναπτύξαμε τις απόψεις μας , επικεντρώνοντας κυρίως στις προτάσεις μας. Υπενθυμίζουμε :

4. Προτάσεις

Με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική προστασία συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, προτείνουμε κατ’ ελάχιστο:

·         Να αποσυρθούν όλες οι χρήσεις που είναι περισσότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον από  ότι προβλέπεται από τα ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ.

·         Να συμπεριληφθούν στις περιοχές μελέτης τα δύο Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας  και η περιοχή Απόθεμα Βιόσφαιρας Αστερουσίων (MAB) της UNESCO, ως περιφερειακές ζώνες.

·         Να αποσυρθούν οι προβλέψεις για δυνατότητα χωροθέτησης ΑΠΕ, σύμφωνα με τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων – μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ/ΤΑΚ- που είχαν εκφραστεί κατά τις διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μεγάλων έργων ΑΠΕ το 2015.

·         Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση όπως έγινε για τα «απάτητα βουνά», που θα διασφαλίζει ότι από το παρόν χρονικό σημείο της διαβούλευσης των ΕΠΜ και μέχρι την έκδοση των ΠΔ θα υπάρχει αναστολή αδειοδότησης των παραπάνω και άλλων επιβαρυντικών για το περιβάλλον έργων, εντός των περιοχών μελέτης.

Αναμένουμε την τελική απόφαση όπως ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Διαβάστηκε 482 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 10:57