Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΝΛ: « Παρατηρήσεις για το Ν.4759/2020, άρθρο 32, παρ.2.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 10:53

Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ τη Δευτέρα 07 -06- 2021 και ώρα 13.00 μ.μ.

 

Θέμα 4ο: « Παρατηρήσεις για τοΝ.4759/2020, άρθρο 32, παρ.2.»

Εισηγήτρια: Μαρία Ρουκουνάκη, Π.Μ., Μέλος Ν.Λ.

 

Με τον νέο νόμο 4759/2020,  άρθρο 32 και 33, έχουμε το θέμα του «αιφνίδιου θανάτου» στην εκτός σχεδίου δόμησης με ιδιοκτησίες να χάνουν την οικοδομησιμότητα τους και την αξία τους μετά από δύο χρόνια.

Πλήττονται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες, χωρίς προηγούμενη αποζημίωση. Ταυτόχρονα δίνουν απλόχερα παρεκκλίσεις στους «μεγαλοεπενδυτές», προκειμένου οι τελευταίοι να χτίζουν πληθώρα τουριστικών μεγαλο-συγκροτημάτων στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που συγκεντρώνουν με χαμηλό τίμημα εξ αιτίας της απαξίωσης της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας.

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχονται διευκολύνσεις (δικαίωμα σύστασης ανεξάρτητων οριζοντίων – καθέτων ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου περιοχές) προκειμένου να καθίσταται ευχερέστερη η πώληση κατοικιών που θα κτιστούν στις ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι παρεκκλίσεις συνεχίζονται για όλες τις άλλες χρήσεις (που προφανώς δεν είναι φιλικότερες για το περιβάλλον).

Παρά τις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου ψηφίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Με την πρώτη ανάγνωση του νόμου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32 θεωρήσαμε ότι δεν ισχύει το παραπάνω σε περιοχές που υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου, δηλαδή σχέδιο χρήσης γης όπως τα ΣΧΟΟΑΠ, όπου έχουν ολοκληρωθεί αρκετά στο νομό μας. Ομοίως όπως θα ισχύσει και για όσα ΤΠΣ πραγματοποιηθούν.

Σ’ αυτή τη παράγραφο χωράνε αρκετές ερμηνείες,  ερχόμενοι όλοι οι μηχανικοί στη δύσκολη θέση να εξηγήσουμε σε πολίτες τα ανεξήγητα.

Χωρίς να διευκρινίζεται αν θα χρησιμοποιηθούν οι όροι δόμησης των ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ, καθώς θέτει μια μείωση 10%, ή οι γενικότεροι όροι.

Χωρίς να αναφέρει τι ισχύει για τις παρεκκλίσεις, αν καταργούνται όπως στη γενική περίπτωση και αν ισχύει η παράταση των δύο χρόνων.

Χωρίς τελικά να ξεκαθαρίζεται με ποια νομοθεσία θα πρέπει να κινηθούν οι μηχανικοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την δόμηση της εκτός σχεδίου σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχουν εκδοθεί διευκρινήσεις από το υπουργείο για την καθολική εφαρμογή του νόμου και σύντομα θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η ερμηνεία του επαφίεται τόσο στον ιδιώτη μηχανικό για τις άδειες της κατηγορίας 3, όσο και στους αρμόδιους υπάλληλους των πολεοδομιών για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Έχουμε ζητήσει την κατάργηση του Νόμου.

Ωστόσο , για τα παραπάνω θέματα προτείνουμε να εισηγηθούμε στη ΔΕ να στείλει επιστολή προκειμένου να διευκρινιστούν οι παραπάνω ασάφειες.

Διαβάστηκε 637 φορές