ΑΜΑΚ: Εισήγηση στη Δ.Ε. για το Νέο Ασφαλιστικό

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 12:29

Συζητήθηκε χθες το απόγευμα 09-04-2020, κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. το θέμα του νέου ασφαλιστικού. Το θέμα ήταν εξ αναβολής από τις 20-02-2020. Η εισήγηση τέθηκε από την ΑΜΑΚ σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε από τη Δ.Ε. αφού καταψήφισαν οι παρατάξεις ΔΚΜ και #opentee. Παραθέτουμε την εισήγηση:

 

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 20-02-2020 και ώρα 19.00 μ.μ. (συζητήθηκε στις 02-04-2020).

 

Θέμα : Νέο Ασφαλιστικό

 

Εισηγητής: Γιάννης Κλάδος Π.Μ. , Μέλος Δ.Ε. (ΑΜΑΚ)

 

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

 

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα ο νόμος .................. που αφορά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί την συνεχεία ,με λογική περαιτέρω εμβάθυνσης, του Ν.4387/2016 στην κατεύθυνση της ολοκληρωτικής μετατροπής του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικό-αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό.

Ιστορικά, από την δεκαετία του 90 και μετά, η υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων και η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και πρακτικών , οδήγησε σε κρατικές πολιτικές που αποδόμησαν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα των Σ.Κ.Α. (αλληλεγγύη μεταξύ γενεών ασφαλισμένων-οι εισφορές των νυν ασφαλισμένων πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις) , προωθώντας το ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό σύστημα(ότι δίνεις παίρνεις, ατομικός λογαριασμός κάθε ασφαλισμένου). Με τον παρόντα νόμο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα η πολιτική βούληση περί απαλλαγής της υποχρέωσης του κράτους από την συνεισφορά του στην κοινωνική ασφάλιση, βαδίζοντας στο μονοπάτι της προηγούμενης μνημονιακής νομοθεσίας (Ν.3863/10,Ν. 3896/11,Ν.4387/2016), η οποία επέβαλλε ενίοτε δυσβάσταχτες εισφορές, επέφερε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίησε τα Ταμεία και εξαφάνισε τα αποθεματικά τους.

Συνοπτικά οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους με τα ισχύοντα σήμερα:

Ø  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων με 6+1 επίπεδα ασφάλισης για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών ελεύθερης επιλογής (ΚΣ-Υγεία-ΟΑΕΔ).Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται ως κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τα 220 € και ως ανώτερη τα 576 € τον μήνα. (Για την πρώτη πενταετία 126 €) . Αντιστοίχως διαμορφώνονται 3 κατηγορίες για το επικουρικό και το εφάπαξ. Η ελάχιστη μηνιαία επιβάρυνση Μηχανικού για το 2020 διαμορφώνεται σε 220 για ΚΣ-Υγεία-ΟΑΕΔ (ανύπαρκτος ακόμα) +42 Επικουρικό+26 Εφάπαξ = 288 €  (αύξηση τουλάχιστον 14% για το 85% περίπου των «μη μισθωτών»).  Οι ανωτέρω εισφορές θα μεταβάλλονται με βάση το ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ø  Το ΕΤΕΑΕΠ εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, διατηρώντας τη λογιστική αυτοτέλεια των κλάδων του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική, Εφάπαξ).Αυτό πιθανώς θα δημιουργήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμα περισσότερα λειτουργικά προβλήματα απ' ό,τι επιδιώκει να λύσει, δεδομένης της έλλειψης προετοιμασίας που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα ενοποίησης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το σημερινό πρόβλημα καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών παροχών.

Ø  Στην περίπτωση παράλληλης ασφάλισης προβλέπεται ότι εάν το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς από τη μισθωτή εργασία υπερβαίνει το ποσό της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (262 ευρώ), τότε δεν υπάρχει καμία υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς. Εάν όμως το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς από μισθωτή εργασία είναι κάτω των 262 ευρώ, τότε καταβάλλεται ως ασφαλιστική εισφορά λόγω της παράλληλης απασχόλησης η διαφορά.

Όσον αφορά τις συντάξεις:

Ø  Αγνοείται η τύχη της Ειδικής Προσαύξησης αφού απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή στο Σχέδιο Νόμου. Θυμίζουμε ότι με το Ν4387/16 περικόπηκε πάρα πολύ από 1180 € σε 250 για 35 χρόνια.

Ø  Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων (3 χρόνια για το ΤΣΜΕΔΕ).

Ø  Δεν προβλέπονται Διοικούσες Επιτροπές των πρώην Ταμείων (πχ ΤΣΜΕΔΕ) που να εξετάζουν ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας των συναδέλφων.

Ø  Για το εφάπαξ προβλέπονται μειώσεις, ενώ οι περίφημες αυξήσεις συντάξεων είναι ελάχιστες όσον αφορά την Κ.Σ., ενώ αυξημένες εμφανίζονται κάποιες συγκεκριμένες επικουρικές.

 

Το σημαντικότερο ζήτημα όμως είναι ακριβώς η ίδια η ουσία του νομοσχεδίου,όπως αναφερθήκαμε και στην αρχή : η εμπέδωση της κεφαλαιοποιητικής λογικής στο ασφαλιστικό σύστημα, που πέραν του ανοίγματος στην ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι ασφαλισμένοι είναι «ατομικά υπεύθυνοι» για τις επιλογές τους (κλάσεις, δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση) και η μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνικό δικαίωμα σε «ατομική ευθύνη», την ώρα που ήδη πολλοί νέοι εργαζόμενοι έχουν διαμορφώσει την εικόνα ότι δύσκολα θα πάρουν σύνταξη ούτως ή άλλως.

Στα παραπάνω πλαίσια , θεωρούμε ότι το ΤΕΕ θα πρέπει να πάρει θέση και να ανοίξει το ζήτημα στα όργανα του (Δ.Ε. , Αντιπροσωπεία) και στους συναδέλφους , εκφράζοντας γνώμη και άποψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης , ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών . Διεκδικώντας Δημόσιο καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

 

 

Διαβάστηκε 956 φορές