* ΑΜΑΚ: Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 100 του Συντάγματος!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 08:41

ΣυνΥπογράφουμε το κείμενο της Πρωτοβουλίας κινήσεων πολιτών, δημοτικών κινήσεων, κινημάτων, οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 100 του Συντάγματος.

 

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ,  ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ  ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

1.  Με τη μεταφορά αποκλειστικών εξουσιών και την αλλαγή του τρόπου ορισμού του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως προβλέπεται στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος, συντελείται μια θεμελιώδης αρνητική ανατροπή στο δικαιϊκό σύστημα της χώρας.

Συγκεκριμένα : αντί για τον σημερινό διάχυτο συνταγματικό έλεγχο, που θεωρείται διεθνώς από τους νομικούς ό,τι προοδευτικότερο και σημαίνει ότι κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητα κάθε νόμου, η συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή, θα κρίνεται αποκλειστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει - άρθρο 93 παρ. 4 - ότι τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμους που το περιεχόμενό τους αντίκειται στο Σύνταγμα, η σημερινή μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ανατρέπει και το άρθρο 93 παρ 4 του Συντάγματος.

Η σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου τροποποιείται ριζικά ώστε να είναι στον απόλυτο έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας - δηλαδή του πολιτικού συστήματος. Στη σημερινή αδιάβλητη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου 3 μέλη είναι οι πρόεδροι των 3 Ανωτάτων Δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο), 8 μέλη ορίζονται με κλήρωση από τους Αρεοπαγίτες και τους Συμβούλους Επικρατείας και σε ορισμένες περιπτώσεις ορίζονται δύο τακτικοί καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών της χώρας. Στην πρόταση αναθεώρησης 3 μέλη ορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, 3 μέλη από τη Βουλή και 3 μέλη με απλή πλειοψηφία μεταξύ των δικαστών των 3 Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου! Με τον τρόπο αυτό αναιρείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, πράγμα που ανατρέπει το άρθρο 26, το οποίο σαφώς την ορίζει. Θίγονται επίσης και άλλα συνταγματικά άρθρα και αρχές, όπως η αρχή του φυσικού δικαστή (άρθρο 8) και το δικαίωμα στην έννομη προστασία (άρθρο 20).

 

2.  Δια ταύτα : η τροποποίηση του άρθρου 100 που μαζί με το άρθρο 93 διασφαλίζουν μέχρι σήμερα τον συνταγματικό έλεγχο των νόμων από όλα τα δικαστήρια θα καταστήσει άκαρπη την προσφυγή των πολιτών στη δικαστική εξουσία  για ό,τι καλύπτεται με ψήφο από τη Βουλή, ενώ το πολιτικό σύστημα θα νομοθετεί ανέλεγκτα εφόσον ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων θα κρίνεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που το ίδιο αυτό σύστημα ορίζει. Κατ’ επέκταση τίθεται εκ νέου και το θέμα της μειωμένης κυριαρχίας της χώρας μέσω παρεμβάσεων εξωχώριων «θεσμών» στις αποφάσεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. 

 

 

 

3. Όσον αφορά το οικολογικό κίνημα, τις οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον, το άρθρο 24, καθώς συνδέεται στενά με το άρθρο 100, θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκρισμα. Εκατοντάδες συλλογικότητες, εκπροσωπώντας χιλιάδες ενεργών πολιτών, έχουν επανειλημμένα προσφύγει στη δικαιοσύνη και αρκετές φορές δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις - απέναντι σε παράνομες και αντισυνταγματικές επιλογές. Με τις παρεμβάσεις αυτές υλοποιείται το πνεύμα του άρθρου 120 που αναγορεύει τους πολίτες σε τελικούς εγγυητές της τήρησης του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο Επικρατείας μπόρεσε να εξειδικεύσει το άρθρο 24 μέσα από μια σειρά αρχών και να το κάνει δεσμευτικό και στην πράξη με τη νομολογία του, που απέσπασε τις πιο εγκωμιαστικές κριτικές και σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό και οι επίμονες προσπάθειες των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή να αναθεωρήσουν τα άρθρο 24 και 100. Σήμερα, η προτεινομένη Συνταγματική Αναθεώρηση επαναφέρει δια της πλαγίας οδού αυτές τις καταδικασμένες επιδιώξεις. Τόσο η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία όσο και οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων θα μπορούν να παρακάμπτουν εν τοις πράγμασι το άρθρο 24, καλύπτοντας με μανδύα νόμων αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής σε αυτόνομα δικαστήρια και επίκληση φιλοπεριβαλλοντικής νομολογίας.    

 

Οι υπογραφόμενες οργανώσεις διαφωνούμε ριζικά με την αναθεώρηση του άρθρου 100 του Συντάγματος, υπερασπιζόμαστε την ουσιαστική ισχύ του άρθρου 24 και αγωνιζόμαστε  για να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς αυτούς.   

 

 

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει οι παρακάτω φορείς

 

-        Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (Α.Μ.Α.Κ.)

-        ΒΙΟ.ΖΩ.- Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «Βιο-καταναλωτές για Ποιοτική Ζωή»   

-        Δημοτική Κίνηση "Δράση για μια Άλλη Πόλη στα Βριλήσσια"

-        Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού

-        Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου

-        Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού

-        Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας, Δ.Ρ.Ο.

-        Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

-        Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

-        Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS

-        Κι.Π.Η.-Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

-        Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη

-        Κόκκινη Κινηματική Οικολογία Κ.Ο.Κ.ΟΙ.

-        Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας - UnivSSE Coop

-        ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Περιφερειακή Παράταξη Κρήτης

-        ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Περιφερειακή Κίνηση Κεντρικής Μακεδονίας

-        Οικολογική Κίνηση Δράμας

-        Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

-        Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

-        Οικολογικό Δίκτυο

-        Οικολογικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

-        Ομάδα "Ποδονίφτης" (από Νέα Ιωνία)

-        Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" 

-        Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

-        Πράσινο Ινστιτούτο

-        ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. - Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία 

-        Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Ρι.Κι.Π. Β.Β.Β.)

-        Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ - Τμήμα Αττικής

-        Σύλλογος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ  Πεύκων Θεσσαλονίκης

-        Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, ΡΟΗ

-        Συνεταιρισμός Κοινωνικής Διαχείρισης Αποβλήτων "Αναβίωσις" 

-        ΤΟ ΜΩΒ, Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων

-        Φιλοζωικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής, Δικαίωμα Ζωής

-        Φίλοι της Φύσης-Ελλάδας

-        Σύλλογος Προστασίας Αράχθου

 

 

Διαβάστηκε 2554 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 12:42