Οι υπεύθυνοι για τις οικιστικές τύχες της χώρας μας τα κατάφεραν τις τελευταίες δεκαετίες με τα ρουσφέτια τους και τις συναλλαγές τους να δημιουργήσουν στον τόπο μας το πιο άναρχο και άσχημο οικιστικό περιβάλλον στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Έργα τέχνης της φύσης και του πολιτισμού εμβολίζονται από παρακείμενες οικοδομές, ιστορικές γειτονιές στις πόλεις ισοπεδώνονται, δάση και παραλίες εκποιούνται, τα ρέματα γίνονται οικόπεδα και πνίγουν ανθρώπους, οι πυρκαγιές είναι εδώ και οι δρόμοι διαφυγής κατοίκων οικισμών προς τη θάλασσα κλειστοί. Η αναρχία του πρόσκαιρου κέρδους μεσουρανεί.
Η ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου χάνεται. Όμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί κακοποιούνται, αιώνια βράχια στις ακτογραμμές καταστρέφονται, υπερήφανες κορυφογραμμές ισοπεδώνονται, υπέροχοι κάμποι μετατρέπονται σε κάμπους διωρόφων χωρίς καμία πρόβλεψη για δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και υποδομές. Χιλιάδες νέες οικοδομές σκορπάνε άναρχα στα χωράφια ανάμεσα στις ντομάτες και τα σπαρτά.
Τη νομότυπη οικιστική ασυδοσία ακολουθούν τα αυθαίρετα. Ένα εκατομμύριο και πλέον αυθαίρετα κτίσματα νέας γενιάς σκορπίζουν στον ελληνικό χώρο με την ανοχή αν όχι συμμετοχή των υπευθύνων αρχών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ( ΤΕΕ), από σύμβουλος του κράτους για την ποιότητα της ζωής μας έχει μετατραπεί σε ¨ Εθνικό Τυπογραφείο Καταγραφής και Προστασίας Αυθαιρέτων¨ και αποκρύπτει από πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις στοιχεία αυθαιρεσιών που θεσμικά κατέχει επικαλούμενο ¨προσωπικά¨ δεδομένα των παρανομούντων.
Οι υπεύθυνοι για την προστασία και οικιστική ανάπτυξη του ελληνικού χώρου, από το 1985 και μετά, αποδείχτηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του ελληνικού χώρου και αντίθετα εξαιρετικά ικανοί να παραχωρούν και πουλάνε κοινόχρηστους χώρους και παραλίες και να εθίζουν διαχρονικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τον ελληνικό λαό στη μπετονένια διαφθορά, αυθαιρεσία και συναλλαγή.
Η απροκάλυπτη συγκάλυψη παρανομιών δόμησης που σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα είχε οδηγήσει τους υπεύθυνους στις αίθουσες ειδικών δικαστηρίων στη χώρα μας αποτελεί πρόκριμα για ανέλιξη και παραμονή στην εξουσία.
Ιδιαίτερα η τελευταία τετραετία ( 2019-2023) υπήρξε η μαύρη τετραετία για το περιβάλλον της Ελλάδας όλης. Κάθε υπάρχον από την εποχή της μεταπολίτευσης νόμος και ειδικό διάταγμα που προστάτευε το περιβάλλον και την παράδοση βρίσκεται υπό fast track διωγμό. Κάθε ουσιαστικός έλεγχος οικοδομικών αδειών καταργείται. Απροσάρμοστοι αρχαιολόγοι ξυλοκοπούνται Οι Δήμοι αποκλείονται από την λήψη αποφάσεων για το χωροταξικό μέλλον του τόπου τους με τον Ν.4759/2020). Η αναρχία στη δόμηση αποκτά ηλεκτρονικές ταχύτητες. Όλοι περιμένουν οι πανταχόθεν καταστροφικές για το περιβάλλον παρανομίες τους να παραγραφούν και νομιμοποιηθούν ξανά και ξανά με υπουργικά φιρμάνια.
Οι φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τον διαχωρισμό της αγροτικής από την οικιστική γη, ένα θέμα που αποτελεί παγκοσμίως τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε έννοιας χωροταξικού σχεδιασμού, ναρκοθετούνται. Η λυσσαλέα αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ, κατά της Απόφασης 176/2023 του ΣτΕ για τα εκτός σχεδίου ¨τυφλά¨ αγροτεμάχια δείχνει την θεμελιώδη άρνηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ελλήνων μηχανικών να συμμετέχει σε χωροταξικές επιλογές που οδηγούν στην εξάλειψη των φαινομένων της οικιστικής αναρχίας στον τόπο μας.
Ο απροκάλυπτος ρουσφετολογικός μετά- χρονισμός, η νέα μόδα νομοθετικών επιλογών μετάθεσης του χρόνου ισχύος νομοθετημένων πολεοδομικών διατάξεων για να προλαβαίνουν να χτίζουν οι κομματικοί ημέτεροι και οι επιτήδειοι έγκαιρα και τετελεσμένα χωρίς γκρίνιες σε οικολογικά ευαίσθητες τουριστικές περιοχές πριν εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές που οι ίδιοι οι νομοθετούντες προτείνουν ως περιβαλλοντικά αναγκαίες, αποτελεί μνημείο κυνικής χωροταξικής υποκρισίας.
Η αποδοχή των νομοθετικών αυτών πρωτοβουλιών που οδηγεί στη δημιουργία μπετονένιων οικιστικών εμποδίων που ακυρώνουν στην πράξη τον σχεδιασμό πεζοδρομίων, δρόμων, πάρκων και κοινοχρήστων χώρων σε περιοχές που επιλέγονται, προκρίνονται και χρηματοδοτούνται για την εκπόνηση μελετών πολεοδομικής και χωροταξικής ανασυγκρότησης είναι ενδεικτική των ρουσφετολογικών προθέσεων, της νοοτροπίας και του ηθικού αναστήματος των υπευθύνων για την οικιστική ανάπτυξη της χώρας.
Η επιλογή των απευθείας αναθέσεων Χωροταξικών μελετών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ με το τεράστιο ποσό των 240 εκ. Ευρώ από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης των Ευρωπαίων φορολογουμένων που δυστυχώς εξελίσσεται εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και εντάσσεται σε αυτό το κλίμα της ευρύτερης νομοθετικής συγκάλυψης παρανομιών δόμησης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά συνταγματικής τάξης και αμφιβολίες αν οι χρυσοπληρωμένες αυτές μελέτες προορίζονται να συμβάλουν πραγματικά στην πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι προφανές ότι χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκαιρη νομοθετική προστασία και σαφής οριοθέτηση οικολογικά ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών της χώρας οι προτεινόμενες αυτές χωροταξικές μελέτες, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, δεν φαίνεται να έχουν στόχο την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητα της ζωής μας αλλά πιθανότατα αποτελούν νομοτεχνικό άλλοθι για την παράκαμψη δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και τη δημιουργία συνταγματικών (περί ¨φέρουσας ικανότητας¨) προϋποθέσεων για την νομότυπη εκποίηση και ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και παραλιών της χώρας προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το μακάβριο αυτό εμπόριο – χρήμα και ψήφοι – έναντι χαριστικών παροχών δικαιωμάτων δόμησης σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας που χρόνια τώρα έχει καταστρέψει το περιβάλλον μιας από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου δεν μπορεί να διαιωνίζεται άλλο. Η συγκάλυψη παρανομιών δόμησης και η ενδημούσα διαφθορά που απλώνεται με ηλεκτρονικές ταχύτητες στα πολεοδομικά, δημοτικά και υπουργικά γραφεία της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η χρηματοδότηση με κονδύλια της ΕΕ έργων και μελετών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να σταματήσει.
Οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, το ICOMOS, η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορούν να σιωπούν άλλο μπροστά στις καταστροφές του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του ελληνικού χώρου. Η οριοθέτηση ζωνών προστασίας γύρω από παραδοσιακούς οικισμούς και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Η νεολαία αυτής της χώρας πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήρθε νομίζω η ώρα να υπερασπιστεί τον ελληνικό χώρο από όλους εκείνους που τον πουλάνε στους χρήματα έχοντες και τον καταστρέφουν για μια χούφτα δολάρια και λίγους ακόμη μήνες παραμονής στην εξουσία.
Η αντικατάσταση του Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων από μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα διαχειρίζεται έντιμα τα οικιστικά μας θέματα απαλλαγμένη από κάθε πολιτικό κόστος, ( καταρχήν με οριοθέτηση πεδίου αρμοδιότητας και δράσης την προστασία των χώρων γύρω από παραδοσιακούς οικισμούς, μνημεία και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της χώρας) είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ότι έχει απομείνει από την ομορφιά και αξιοπρέπεια του ελληνικού χώρου.
Νίκος Τσεμάνης, πολιτικός μηχανικός, Dipl. Ing ETH Ζυρίχης, (
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
)
Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2023/12/blog-post_9.html?spref=fb