Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατηρητέο μνημείο της φύσης χαρακτηρίστηκε η «Αρχαία ελιά Καβουσίου»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 10:01

Μετά από μακρόχρονη προσπάθεια, ανακηρύχθηκε πλέον και επίσημα η Αρχαία Ελιά του Καβουσίου ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η σχετική απόφαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις 25 Οκτωβρίου όπου περιγράφονται όλες σχετικές λεπτομέρειες για την διαχείριση και την προστασία της ελιάς και της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης σε ανακοίνωσή του αφού ευχαριστήσει τον Δήμο Ιεράπετρας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις προσπάθειες που έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει πως πρόκειται για την πρώτη σχετική απόφαση για χαρακτηρισμό ενός ελαιόδενδρου ως διατηρητέου μνημείου στην Ελλάδα, και αφού ή οποία σηματοδοτεί: -Την προστασία και ανάδειξη ως Συμβόλου του ίδιου του Μνημειακού Ελαιόδεντρου και του Μινωικού Άλσους του Αζορια Καβουσιου,
– Την προσέγγιση της καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του Ελαϊκού και του εν γένει φυσικού μνημειακού πλούτου της Κρήτης
– Την έναρξη σοβαρής προσπάθειας για τη νομοθέτηση της προστασίας των δένδρων αυτών.
-Τη σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον αρχαίο ελαϊκό πολιτισμό, που μπορεί έχει μεγάλη αντανάκλαση στον προσπορισμό οικονομικού οφέλους για τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Αναλυτικά τι περιγράφει το ΦΕΚ για την «Αρχαία ελιά Καβουσίου»

Άρθρο1
Χαρακτηρίζεται, ως προστατευόμενος σχηματισμός, και ειδικότερα ως διατηρητέο μνημείο της φύσης η «Αρχαία ελιά Καβουσίου», στη θέση «Αζοριά», Τ.Κ. Καβουσίου, Δ. Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου.

Άρθρο 2
1. Το αγροτεμάχιο, στο οποίο φύεται η Αρχαία Ελιά, αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας και έχει
έκταση 1.017,44 m2, όπως ορίζεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα του Δ. Ιεράπετρας, σε κλίμακα 1:500, με τα
στοιχεία 1-2-3-4-5-6-…-48-49-50-51, που συνοδεύει την εγκεκριμένη Ε.Π.Ε. καθώς και την παρούσα απόφαση,
ως αναπόσπαστο στοιχείο της.

Πηγή: https://radiolasithi.gr/diatiriteo-mnimeio-tis-fysis-charaktiristike-i-archaia-elia-kavoysioy/

Διαβάστηκε 1555 φορές