Εκτύπωση αυτής της σελίδας

6 εκ. τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στην Ελλάδα!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 11:44

ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ» ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Απορρίπτονται σε θάλασσες, δάση, ακόμα και χωματερές και απειλούν την υγεία μας

Τις προηγούμενες ημέρες, η χώρα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι, σε φορτίο απορριμμάτων στην Κερατέα, βρέθηκε ραδιενεργό υλικό. Άσχετα με την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, η αλήθεια είναι ότι η υστερία για το θέμα «ραδιενέργεια- τοξικά απόβλητα», όσο δικαιολογημένη, άλλο τόσο τραγελαφική είναι. Γιατί, η πικρή αλήθεια είναι πως έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά τα απόβλητα (και) στην Ελλάδα, χωρίς να το ξέρουμε…

Ραδιενέργεια στην Ελλάδα; Τοξικά απόβλητα στη χώρα μας; Κι όμως! Όπως έχει αποδειχθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι Έλληνες ζούμε, χρόνια τώρα, φλερτάροντας με τον καρκίνο, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της μαφίας των αποβλήτων. Και, επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ιδού: Με βάση τον όγκο της παραγωγής των προϊόντων της κάθε βιομηχανίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 300-350.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα.   Κανονικά θα έπρεπε να φαίνονται τιμολόγια, παραστατικά, δελτία αποστολής. Ποιος τα πηγαίνει, πού τα πηγαίνει και ποιος τα εκμεταλλεύεται. Κι όμως, «φαίνονται», στα χαρτιά, περίπου 50.000 τόνοι. Πού πάνε οι υπόλοιποι; Στο έδαφος, τις θάλασσες, τον υδροφόρο ορίζοντα και, τελικά, στα στομάχια μας. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο το συμπέρασμα ότι εδώ και μία 20ετία –όπως πιστεύουν οι Αρχές- αυτοί οι τουλάχιστον 300.000 τόνοι καταλήγουν σε θάλασσες και δάση, 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων απειλούν τη ζωή μας…

 

Ραδιενεργά;

Πριν από μερικά χρόνια, στη Valsesia της επαρχίας Vercelli, σε 27 γουρούνια βρέθηκαν συγκεντρώσεις του ραδιενεργού Καϊσιου 137 πολλές φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε ήταν 5.621 Bq/Kg, την ώρα που το όριο είναι 600 Bq/Kg, κατά πολύ μεγαλύτερο από πυρηνική έκρηξη!

Οι έρευνες των ιταλικών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρομακτικό εύρημα των ραδιενεργών γουρουνιών, οφείλεται στην έκθεσή τους σε ραδιενεργά- τοξικά απόβλητα, όπως ουράνιο (!). Πρόκειται για απόβλητα, λένε οι ιταλικές αρχές, τα οποία η ιταλική μαφία διασκόρπισε σε διάφορα μέρη, είτε θάβοντάς τα, είτε καταποντίζοντάς τα. Και εδώ, έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα…

Σύμφωνα με τις έρευνες των Ιταλών εισαγγελέων που είναι σε εξέλιξη εδώ και παραπάνω από μια 20ετία, τα στοιχεία της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Lega Ambiente” και τις καταθέσεις συλληφθέντων μαφιόζων, η μαφία έχει ποντίσει εκατοντάδες τόνους χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στη Μεσόγειο. Τα απόβλητα, προέρχονταν από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, από χημικά εργοστάσια και φαρμακοβιομηχανίες. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, η «διάθεση» των αποβλήτων έγινε στο Ιόνιο Πέλαγος, σε μικρό βάθος, κοντά στις ελληνικές ακτές. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως το «Νίκος 1» που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελλάδα και θεωρείται ότι βυθίστηκε με ραδιενεργά απόβλητα στο Κρητικό Πέλαγος.

Άλλες πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Ιταλοί εισαγγελείς είναι ότι μέρος των αποβλήτων μεταφέρθηκε σε περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας, κυρίως στην Ήπειρο, σε δάση, ποτάμια κ.α. και θάφτηκε. Με τα βαρέλια γεμάτα με απόβλητα, ή με το περιεχόμενό τους χυμένο…

 

Τα «φαντάσματα»

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν την εξαφάνιση 40 ως 100 καραβιών, παλιών φορτηγών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με φυλακισμένα στελέχη της μαφίας που «έσπασαν» για να μειώσουν τις ποινές τους, στο Ιόνιο Πέλαγος, από τους Παξούς μέχρι και τις ακτές της  Μεσσηνίας υπάρχουν τουλάχιστον επτά ναυάγια πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Ανάμεσά τους, το μεγαλύτερο μυστήριο της ιταλικής ναυτικής ιστορίας, το «φάντασμα» του 110 μέτρων “Cunsky”, που μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων, στο τελευταίο του ταξίδι και, σύμφωνα με τους μαφιόζους, είναι βυθισμένο σε βάθος 500 μέτρων. Αλλά και καράβια με ελληνικά ονόματα που έδωσαν οι μαφιόζοι, όπως το «Βόρειαι Σποράδαι», «Νίκος 1»,  «Υβόννη Α» και πολλά ακόμα.

Οι μαφιόζοι είπαν ότι έναντι αμοιβής περίπου 1-15 εκατ. ευρώ ανά πλοίο (ανάλογα το «εμπόρευμα», παρελάμβαναν τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα από φαρμακοβιομηχανίες –ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια!- της Βόρειας Ευρώπης (συχνά «δρομολόγια» έκαναν από Ολλανδία) και τα φόρτωναν σε δικά τους καράβια. Τα οποία απέπλεαν νύχτα από λιμάνια της Ιταλίας φορτωμένα με τον θάνατο και βυθίζονταν, με τη χρήση εκρηκτικών, σε διάφορες περιοχές, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η επιχείρηση αυτή ήταν πολύ επικερδής για όλους (εκτός από εμάς, που τα τρώμε) όσους εμπλέκονταν. Η μαφία, εκτός τις αμοιβές των βιομηχανιών, έπαιρνε και τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών για τα ναυάγια, στις περιπτώσεις που επρόκειτο για δηλωμένα πλοία (γιατί πολλά πλοία ήταν ανύπαρκτα στα χαρτιά). Ενώ οι βιομηχανίες, γλίτωναν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την διαχείριση των αποβλήτων τους που «ξεφορτώνονταν».

Τα χρόνια πέρασαν, τα ναυάγια και τα θαμμένα σε δάση φορτία του θανάτου δεν βρέθηκαν ποτέ. Έφτασε η ώρα να τα «πληρώσουμε» τα παιδιά μας και εμείς;

 

Τα άλλα

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης, έχει εξηγήσει στην “PRESS”, ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται η μαφία των αποβλήτων. Η οποία θάβει, ή καταποντίζει τα απόβλητα σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.

«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν προβλέπεται χώρος για απόβλητα, τρεις είναι οι επιλογές για τις βιομηχανίες: ή να τα στείλουν νόμιμα στη Γερμανία για να γίνει σωστή επεξεργασία ή να προτιμήσουν τη μαφία της Ιταλίας ή να τα πετάνε από εδώ κι από εκεί στις γύρω περιοχές», λέει ο καθηγητής. Η νόμιμη επεξεργασία τους, όμως, κοστίζει ακριβά. Αυτό εκμεταλλεύεται η μαφία τοξικών αποβλήτων και έστησε μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γαία» εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας που περιείχαν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Άλλοι 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισε παρόμοιους σάκους στην περιοχή Καναβίτσα. Στην περιοχή βρέθηκαν αμέτρητα σακιά με μαύρο περιεχόμενο, άλλες φορές επιμελώς θαμμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με τεράστιο σωρό από οικοδομικά μπάζα και άλλες απλώς πεταμένα δίπλα από τον δρόμο.

«Όπως πας στο βουνό φαίνονται σαν μπάζα πεταμένα. Από κοντά βλέπεις σακιά με το μαύρο υλικό. Κάποιος πηγαίνει εκεί και αδειάζει απόβλητα. Έχουν κάνει καλή δουλειά οι άνθρωποι γιατί τα πιο πολλά είναι θαμμένα. Τα λευκά σακιά προέρχονται από βιομηχανίες αλουμινίου. Όταν αναλύσαμε το περιεχόμενό τους, βρήκαμε πάρα πολύ αλουμίνιο, πράγμα που δείχνει την προέλευσή του», λέει ο κ. Ζαμπετάκης. «Το αλουμίνιο βέβαια από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα απόβλητα της αλουμινοβιομηχανίας έχουν μέσα τους πολλά βαρέα μέταλλα και χρώμιο. Είναι κοκτέιλ βαρέων μετάλλων όπως λέμε, με τις συγκεντρώσεις χρωμίου να κυμαίνονται από 5 μέχρι 130 mg/l».

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Ολόκληρα χωριά με καρκίνο!

Στο Κοντοδεσπότι, της Μεσσαπίας, οι 8 στους 10 θανάτους οφείλονται σε καρκίνο. Οι γιατροί βλέπουν στους κατοίκους πρησμένους λεμφαδένες, δερματίτιδες και άλλα «ανεξήγητα φαινόμενα». Το Κοντοδεσπότι, μαζί με Νεροτριβιά, Δάφνη, Καστέλλα και Ψαχνά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μόλυνση στη Μεσσαπία. Το πρόβλημα είναι ίδιο και χειρότερο με τον Ασωπό. Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Ασωπού, η Μεσσαπία ήταν το next big thing. Αυτό εκμεταλλεύονται άλλες βιομηχανίες για να πετάνε τα απόβλητά τους, μετατρέποντας τες σε τεράστια χωματερή. Εκεί ξεφορτώνονται τα αχρηστευμένα λάστιχα των αυτοκινήτων τους και αδειάζουν τις μπαταρίες και τα λάδια τους στη γύρω περιοχή. Οι μπαταρίες, όμως, είναι πολύ όξινες και γίνεται η διαδικασία της όξινης απορροής.

Το πιο πιθανό είναι οι βιομηχανίες του Ασωπού να έριχναν και να ρίχνουν ακόμη τα απόβλητα στη Μεσσαπία γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν στον Ασωπό λόγω της δημοσιότητας που άρχιζε να παίρνει το θέμα, λένε οι επιστήμονες.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος είχε «δείξει» προς Ασωπό μεριά. «Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού. Τα βρίσκουμε σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων τιμές 130», είχε πει.

 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ CUNSKY

20 τόνοι θανάτου στη Ζαχάρω

«Βυθίσαμε τουλάχιστον 30 πλοία με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στα ιταλικά και τα ελληνικά ύδατα. Για κάθε ένα από αυτά, οι φαρμακευτικές που τα ξεφορτώνονταν μας έδιναν από 2 ως 20 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από αυτά είναι και το Cusky που το ρίξαμε κοντά στη Ζαχάρω». Ένας εκ των αρχηγών της Μαφίας της Καλαβρίας – της γνωστής Ντρανγκέντα – ο Φραντζέσκο Φόντι κατονόμασε ως ένα από τα πλοία που βούλιαξαν, γεμάτα με απόβλητα. Το γιγαντιαίο φορτηγό, μήκους 110 μέτρων, μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων.

Η έρευνα που ακολούθησε, έμοιαζε με θρίλερ ταινίας. Ο μαφιόζος είπε ότι βύθισαν το Cunsky το ’96, φορτωμένο με τα απόβλητα. Η πρώτη έρευνα στα έγγραφα, έδειξε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Το πλοίο είχε γίνει σκραπ το 1992, στην Ινδία. Το λιμάνι του Alang, στην Ινδία, που είχε κάνει την αποσυναρμολόγηση, απάντησε στον Ιταλό εισαγγελέα ότι το Cunsky δεν έφτασε ποτέ εκεί. Βρέθηκε νέο έγγραφο, που έλεγε ότι το φορτηγό αποσυναρμολογήθηκε το ’93. Οι Ινδοί απάντησαν και πάλι πως όχι μόνο δεν το έκαναν σκραπ, αλλά δεν το είδαν ποτέ. Ο Φόντι υπέδειξε (στο περίπου) τις συντεταγμένες που είχαν βυθίσει το καράβι.  Το 2009, κοντά στο σημείο που είχε πει ο Φόντι, βρέθηκε ένα καράβι αυτού του μεγέθους, σε βάθος 500 μέτρων στο βυθό της Τυρρηνικής, 20 μίλια μακριά από την πόλη Τσέτραρο. Διαπιστώθηκε ότι ήταν το κουφάρι του «Κατάνια», πλοίου που είχε βυθιστεί στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πλέον πασιφανές. Οι μαφιόζοι έπαιζαν με τους «δικαστές». Αυτό, μέχρι να προσφερθεί να καταθέσει στην Επιτροπή κατά της Μαφίας, ο καπετάνιος Natale de Grazia. Στα γεράματά του, είχε μετανιώσει. Υποσχέθηκε ότι θα έδινε τις ακριβείς συντεταγμένες του ναυαγίου του Cunsky –«κοντά στη Ζαχάρω»- δεκάδων άλλων πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά στο Ιόνιο, αλλά και τα πρόσωπα που τα βούλιαξαν. Ήταν ο καπετάνιος που χρησιμοποιούσε η μαφία. Λίγο πριν από την κατάθεσή του, ο de Grazia πεθαίνει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στον εισαγγελέα στον οποίο θα κατέθετε. «Καρδιακή προσβολή», είπαν. Ο ιατροδικαστής Del Vecchio που όρισε η επιτροπή, έβγαλε άλλο πόρισμα. Τον είχαν δηλητηριάσει με βαριές τοξικές ουσίες. Σαν αυτές που τον έβαζαν να ποντίζει...

Πηγή: http://www.press-time.gr/index.php/reportage/item/6853-6-ek-tonoi-radienergon-apovliton-stin-ellada?fbclid=IwAR2xGIYTRKWNDLu7jkj9G9yqGViheWmQ1j3Y8GdtDNLtN1weiju-GJwl7mI#.XUGNXntS-Un

Διαβάστηκε 3436 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 12:09