Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη νίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην πΓΔΜ #skouries

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 20:46

Ο αγώνας των κατοίκων της νότιας ΠΓΔΜ που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αγωνίζονται να σταματήσουν καταστροφικά εξορυκτικά σχέδια έφερε αποτέλεσμα. Τοπικά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις που γειτνιάζουν άμεσα με το μεταλλείο (Γευγελή, Βαλάντοβο, Μπογκντάντσι, Δοϊράνη), όπου οι κάτοικοι με ποσοστά της τάξης του 99% είπαν «όχι» στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις και απαίτησαν από τους τοπικούς Δήμους να μην εκδώσουν σχετικές άδειες. Η κοινωνία οργάνωσε την αντίστασή της, έγιναν διαδηλώσεις και σειρά παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση.

 

Στις 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσε να ακυρώσει μονομερώς το συμβόλαιο για την κατασκευή του μεταλλευτικού συγκροτήματος Καζαντόλ, στο νότο της χώρας, κοντά στα Ελληνικά σύνορα και τον ποταμό Αξιό. Η κατασκευή του μεταλλείου επιφανειακής εξόρυξης είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2016.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε οτι η σύμβαση ακυρώνεται επειδή η εταιρεία δεν τήρησε την υποχρέωσή της να κατασκευάσει το εργοστάσιο επεργασίας χαλκού μέσα σε δύο χρόνια από την απονομή της παραχώρησης. Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις διότι η εταιρεία δεν τίμησε τη συμφωνία. «Η υγεία των πολιτών και η περιβαλλοντική ασφάλεια είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.

Τo γραφείο του Εισαγγελέα ερευνά αν δόθηκε νόμιμα στην εταιρεία Sardich MC η παραχώρηση για την έρευνα και εκμετάλλευση χαλκού, χρυσού και αργύρου στο Καζαντόλ από την προηγούμενη κυβέρνηση VMRO-DPMNE. Η εταιρεία έχει άλλες δύο παραχωρήσεις, στα βόρεια της χώρας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η τοπική κίνηση του Βαλάντοβο Спас за Валандово – Spas za Valandovo – SOS:

«Γιορτάζουμε αυτήν την απόφαση και τη συνεργασία με τις κρατικές αρχές αλλά σημειώνουμε επίσης οτι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η νοτιοανατολική πΓΔΜ ένας τόπος υγιεινής τροφής, νερού, αέρα και αξιοπρεπούς διαβίωσης και να γίνει ένα παράδειγμα, στη χώρα και διεθνώς, μιας τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης όπου οι πολίτες είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας λήψης των σχετικών αποφάσεων. Προχωράμε!»

Ο δρόμος είναι μακρύς γιατί το Καζαντόλ ήταν το ένα μόνο από τις πάνω από 20 μεταλλευτικές παραχωρήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, αρκετές από τις οποίες όπως φαίνεται στο χάρτη είναι ακριβώς επάνω στα σύνορα και πολύ κοντά στον Αξιό. Ο,τι επιπτώσεις θα έχουν στην πΓΔΜ, τις ίδιες ακριβώς θα έχουμε και στην Ελλάδα. Ο αγώνας μας ενάντια στις τοξικές «επενδύσεις» είναι κοινός, και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Προχωράμε, μαζί.

Πηγή: https://antigoldgr.org/blog/2018/04/21/megali-niki-enantia-sta-metalleia-chrysou-stin-pgdm-skouries/

Διαβάστηκε 1260 φορές