Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεράστια οικολογική καταστροφή σε περιοχή της Κρήτης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 18:25

Τεράστια οικολογική καταστροφή σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Καρτσινιανός, μεταξύ Σισίου και Μαλίων, σε δύσβατη περιοχή.

Εκχερσώθηκε παράνομα μια τεράστια δασική έκταση και όπως ενημέρωσαν το anatolh.com ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Μανώλης Συλλιγάρδος και ο Δασολόγος Ματθαίος Φιλιππάκης «πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί στην περιοχή μας στο φυσικό περιβάλλον τα τελευταία 35 χρόνια, μετά τις πυρκαγιές. Πρόκειται για δάσος δρυμό από τον οποίο κόπηκαν αιωνόβια δέντρα, πρίνοι, αγριελιές και χαρουπιές, σε μια έκταση μεγαλύτερη από 60 στρέμματα!».

Κατηγορούνται και για την πυρκαγιά

Οι δράστες κατηγορούνται και για την πρόκληση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Σίσι και γι’ αυτό επενέβη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ υπάρχει δικογραφία και για άλλες παράνομες πράξεις.

Για το περιστατικό, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών και ο Δασολόγος ανέφεραν ότι «δράστες είναι κτηνοτρόφος, μαζί με συνεργό του και ο λόγος για τον οποίο έκαναν αυτήν την πράξη ήταν για να κόψουν και πουλήσουν τα ξύλα των δένδρων και μετά να φυτέψουν ελιές. Ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας και ο Εισαγγελέας και μεταβήκαμε άμεσα στο χώρο για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Όμως οι δράστες κλείστηκαν σε ένα σπίτι και δεν έβγαιναν έξω. Γι’ αυτό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτοί είχαν ήδη διαφύγει. Τώρα έχουμε κινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Εν τω μεταξύ έχουν κατασχεθεί μουρέλα, ξυλεία, σωλήνες, αλυσοπρίονα και διάφορα άλλα υλικά… θα υποστούν τεράστια οικονομική βλάβη. Όλη αυτή η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα. Υπάλληλοι της υπηρεσίας μας θα παραμείνουν εκεί όλο το βράδυ για να φρουρούν τα ξύλα. Πρόκειται για μια τραγωδία. Είχαμε τις πληροφορίες μας και είχαμε προειδοποιήσει, αλλά οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η υπηρεσία μας, τις τελευταίες ημέρες, δεν είχε βενζίνη για να κινηθεί.

Αισιοδοξούμε ότι τα δέντρα θα ξαναβγούν αλλά θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε παρόμοιες πράξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον», ήταν η ενημέρωση από τον Διευθυντή Δασών Μανώλη Συλλιγάρδο και τον δασολόγο Ματθαίο Φιλιππάκη.

ΛΕΩΝ.Κ., anatolh.com

Πηγή: http://www.candiadoc.gr/2018/03/23/terastia-ikologiki-katastrofi-se-periochi-tis-kritis-i-drastes-katigorounte-gia-tin-pyrkagia/

Διαβάστηκε 1876 φορές