Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ: αλλαγή στις απαιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης για να μη φρενάρει η οικοδομή

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 07:35

Αναστέλλεται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους μέχρι τον Ιούνιο του 2021 η έκδοση οικοδομικών αδειών με υποχρεωτική Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) για κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (ενεργειακής κλάσης Α).

«Κατεβαίνουμε σε σχέση με τις απαιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, ακριβώς διότι από το ΤΕΕ υπήρξαν παρατηρήσεις ότι αν πηγαίναμε τόσο αυστηρά σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία, μπορεί κάποιες οικοδομές να φρέναραν» δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με το Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΝ –ΤΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια το οποίο αποτελεί επιστέγασμα παρεμβάσεων του τεχνικού κόσμου και των  συλλογικών φορέων των μηχανικών, προκειμένου να ακολουθούνται εφικτές και υλοποιήσιμες λύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

«Aπό τα voucher σε εφικτά κτιριακά έργα»

Είναι ενδεικτική η σχετική αρθογραφία του Βαγγέλη Mατράγκου,  Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «από τα voucher σε εφικτά κτιριακά έργα» μεταξύ άλλων σημειώνει ότι:   «Το σημαντικότερο ίσως είναι η άρση των εμποδίων που το κράτος θέτει. Για παράδειγμα ο ορισμός του nZEB ως Α, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατασκευής και την αναγκαστική εφαρμογή δημιουργικής ασάφειας από τον μελετητή της ΜΕΑ, ώστε σε κτίρια που δεν δύνανται να καταταχθούν σε κλάση Α, αυτό να γίνει τύποις». Δείτε εδώ όλόκληρο το άρθρο στο ecopress

Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΝ –ΤΕΕ

Συγκεκριμένα στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΝ –ΤΕΕ σχετικά σημειώνεται ότι:

-«Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Οι οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις του 2019. Για αυτές που θα εκδοθούν το 2020  και αφορούν είτε νέες κατοικίες, είτε προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) για ενεργειακή κατηγορία Β+. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για αυτές που θα κατατεθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Από 1ης Ιουνίου 2021 και εφεξής,  η ΜΕΑ για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο -με τη συνδρομή του ΤΕΕ- η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030 και εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο συνεργασίας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή».

Δηλώσεις ΥΠΕΝ

Αναφερόμενος στο μνημόνιο με το ΤΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη του στον ρ/σΘέμα 104,6 και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο. σημείωσε πως:

-«Τη Δευτέρα υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τις προβλέψεις τις υφιστάμενης νομοθεσίας. Και κατεβαίνουμε σε σχέση με τις απαιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, ακριβώς διότι από το ΤΕΕ υπήρξαν παρατηρήσεις ότι αν πηγαίναμε τόσο αυστηρά σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία, μπορεί κάποιες οικοδομές να φρέναραν. Και το ΤΕΕ δέχτηκε αυτή τη λύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε για έναν χρόνο περίπου στην ενεργειακή κλάση Α. Καθώς είχαν γίνει κάποια σχέδια με κάποιες παραδοχές, δεν θα πάμε τόσο αυστηρά και τόσο φιλόδοξα για περίπου ένα χρόνο, ακριβώς για να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό το ξέρουν και οι ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν να χτίσουν και οι μηχανικοί. Στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν αρκετές διατάξεις που από πολλές και διαφορετικές πλευρές (μεταφορά του συντελεστή δόμησης, παρεμβάσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ρυθμίσεις για επιμέρους πολεοδομικά ζητήματα) θα δίνουν μια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».

Πηγή: https://ecopress.gr/?p=30275

Διαβάστηκε 921 φορές