Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι στην εξόρυξη πετρελαίου λένε τα Κανάρια Νησιά

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 08:48

Στους δρόμους βγήκαν χθες χιλιάδες Ισπανοί για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου για την αναζήτηση πετρελαίου στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων. Ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλα τα κατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους με το σύνθημα: «Εμείς ζούμε εδώ. Εμείς αποφασίζουμε εδώ».

 

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις χθεσινές διαδηλώσεις κατά των σχεδίων της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας «Repsol» για την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών των Κανάριων Νήσων, Λανζαρότε και Φουερτεβεντούρα. Η ισπανική κυβέρνηση έχει χορηγήσει στην «Repsol» άδεια για να κάνει έρευνες για πετρέλαιο περίπου 60 χλμ. ανοικτά των ακτών με την γεώτρηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Οι τοπικές πολιτικές αρχές των Νήσων καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αντιτίθενται στο σχέδιο για την αναζήτηση πετρελαίου, φοβούμενοι ότι θα επηρεαστεί τόσο το επίπεδο ζωής τους από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξεις, όσο και η οικονομική τους ζωή καθώς οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό, που είναι η βασική πηγή για την επιβίωση των νησιών.

Η περιφερειακή κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την γεώτρηση στις 23 Νοεμβρίου με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να θέλει να το μπλοκάρει ως αντισυνταγματικό.

 

πηγή : tvxs

http://tvxs.gr/news/kosmos/oxi-stin-eksoryksi-petrelaioy-lene-ta-kanaria-nisia

Διαβάστηκε 2780 φορές