Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κράτη-μέλη ζητούν επιστροφή του στόχου ΑΠΕ για το 2030 στο 40% ακυρώνοντας το REPower EU - Δεν συμφωνούν με το χαρακτηρισμό των ΑΠΕ ως "έργα εθνικού συμφέροντος"

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 06:44

Ματαίωση του ενισχυμένου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στο 45% ως το 2030 που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU προβλέπει κείμενο που επικαλείται το Euractiv και συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Αναλυτικότερα, το κείμενο αφορά αλλαγές στο REPower EU τις οποίες προωθούν τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η μείωση του στόχου ΑΠΕ από το 45% στο 40% για το 2030.

Επίσης, απομακρύνεται η πρόβλεψη του REPower EU ότι τα έργα ΑΠΕ θα θεωρούνται έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, η οποία θεωρείται σημαντική για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων στον κλάδο.

Αντιθέτως, διατηρείται η πρόταση της Κομισιόν για ζώνες ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά με αυξημένους χρόνους αδειοδότησης σε σχέση με ότι προβλεπόταν αρχικά.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν το να επιλέγουν τα κράτη-μέλη το αν θα συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά στις παραπάνω ζώνες, καθώς και το αν θα επεκταθούν στη θάλασσα ή σε λίμνες.

Πηγή: https://energypress.gr/news/ta-krati-meli-zitoyn-epistrofi-toy-stohoy-ape-gia-2030-sto-40-akyronontas-repower-eu-den

 

Διαβάστηκε 278 φορές