Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Ανέγερση, παύση, κατεδάφιση και ξανά ανέγερση πολυκατοικιών για χειραγώγηση του εγχώριου real estate

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 16:57

Με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο επιδιώκει η Κίνα να στηρίξει τη στάσιμη αγορά ακινήτων της χώρας, η οποία γκρεμίζει πολυκατοικίες και σταματά την κατασκευή κτιρίων που θα μπορούσαν να στεγάσουν 75 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το Πεκίνο έχει υιοθετήσει μια στρατηγική «οικοδόμηση, παύση, κατεδάφιση, επανάληψη», καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την προσφορά για να αποφύγουν τη βουτιά στις τιμές των κατοικιών και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω περισσότερων κατασκευών.

Ερευνητές της Fathom Consulting αποκάλυψαν ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών έχουν τεθεί σε παύση ή κατεδαφιστεί τα τελευταία χρόνια, εμποδίζοντας τα ακίνητα να φτάνουν στην αγορά. Τα ακίνητα αυτά είναι αρκετά για να στεγάσουν 75 εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερους από ολόκληρο τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πόλεις – φαντάσματα

Οι υπερχρεωμένοι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν βυθιστεί σε κρίση καθώς η πολύπαθη αγορά ακινήτων, βαραίνει πολύ τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο . Η Κίνα έχει τεράστιες μη «πόλεις-φαντάσματα», μετά την εκρηκτική ανάπτυξη, ενώ οι κατεδαφίσεις έχουν αυξηθεί καθώς οι οικοδόμοι ξεμένουν από χρήματα.

Η Joanna Davies, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στο Fathom, είπε ότι τα σπίτια χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση ενός έργου, αποτελούν ένα βασικό εργαλείο πολιτικής για τη χειραγώγηση της προσφοράς.

Πρακτικές ελέγχου της ζήτησης

«Αυτές οι πρακτικές δίνουν τη δυνατότητα στον όγκο των νέων κατοικιών υπό κατασκευή να συνεχίσει να αυξάνεται – κάτι που βοηθά στη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και περιορίζει τις κοινωνικές αναταραχές – χωρίς να πλημμυρίσει η αγορά και να μειώσει τις τιμές των ακινήτων».

Η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων της Κίνας έχει καταρρεύσει μετά από μια κρίση σε ορισμένους από τους υπερχρεωμένους κατασκευαστές της, με πιο ηχηρή την περίπτωση της Evergrande .

Η κ. Davies είπε στην Telegraph: «Με ένα απόθεμα πλεονάζουσας χωρητικότητας στα εκπληκτικά δέκα δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, φαίνεται ότι η Κίνα έχει καταφύγει σε κατεδαφίσεις για να μειώσει μέρος αυτής της υπέρβασης».

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο μείωσε ήδη το κόστος των στεγαστικών δανείων, καθώς ενισχύει τις προσπάθειες για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων.

Η κεντρική της τράπεζα μείωσε το πενταετές επιτόκιο δανεισμού – το οποίο επηρεάζει το κόστος των στεγαστικών δανείων – κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3%. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ειδικά δάνεια για κατασκευαστές αξίας 200 δισεκατομμυρίων κινεζικών γιουάν (25 δισεκατομμύρια λίρες) για να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν ημιτελή σπίτια που έχουν ήδη πουληθεί.

Οι εκτιμήσεις της S&P δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα θα υποχωρήσουν κατά το ένα τρίτο φέτος, μια πτώση χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ.


Πηγή: https://www.ot.gr/2022/08/24/epikairothta/kina-giati-gkremizei-kai-ksanaxtizei-polykatoikies/

Πηγή: https://www.michanikos.gr/index/articles/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B3%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-real-estate-r12737/

Διαβάστηκε 339 φορές