Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής του τουριστικού καταλύματος κατέθεσε η Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 07:21

Αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) στην περιοχή Παλίγκρεμνος Πλακιά, Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, κατατέθηκε την Πέμπτη, 9-6-22 στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων. 

 

Στο σχετικό δελτίο τύπου, η Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου αναφέρει:

 

"Την αίτηση υπογράφουν κάτοικοι του Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνης, ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Κοξαρέ, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Μοιρών και Λασιθίου, ο Αναρριχητικός–Ορειβατικός Σύλλογος Νότιας Κρήτης, η Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

 

Με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο επειδή:
1. δόθηκε κατά παράβαση των όρων της Πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, εκδόθηκε οικοδομική άδεια (η προσβαλλόμενη) για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και επιτάσσει ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) με κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση.
και
2. για λόγους που αφορούν στη νομιμότητα της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διατυπώνεται στο σχετικό πρακτικό.

 

Οι αιτούντες, επικαλούμενοι το έννομο συμφέρον τους, αναφέρονται στην γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου αλλά και στον ρόλο του, ως τοπόσημο, στην τουριστική προβολή του Πλακιά και ολόκληρης της Κρήτης.

 

Όλη η περιοχή του Παλίγκρεμνου μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, στον Οδηγό για την Γεωλογία της Κρήτης και έχει προταθεί να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο των σημαντικότερων Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας. Η σημασία του έχει καταδειχθεί σε πλήθος άρθρων και κειμένων επιστημονικών φορέων αλλά και σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις που απαγόρευαν την οικοδομική δραστηριότητα σ αυτή την περιοχή.

 

Ο βράχος του Παλίγκρεμνου με την κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και δύτες και αναρριχητές από όλον τον κόσμο. Όχι τυχαία, αποτελεί σημαντικό αναρριχητικό πεδίο της Κρήτης, διεθνούς ενδιαφέροντος.

 

Είναι αυτονόητο ότι και η πλέον "ήπια" οικοδομική δραστηριότητα στην κορυφή του βράχου, με τις υποδομές που συνεπάγεται (διάνοιξη δρόμου, ηλεκτροδότηση κλπ ) θα επηρεάσει καθοριστικά τον μορφολογικό του χαρακτήρα και θα αλλοιώσει τη εικόνα του ως τοπόσημο.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε αρνητική γνωμοδότηση για την χωροθέτηση της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο αναφέρει ότι οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

 

Τόσα χρόνια δεσπόζει στον Πλακιά ο βράχος του Παλίγκρεμνου, θεωρητικά κτήμα κοινό, ίσως γιατί πολλοί πίστεψαν ότι τέτοια μνημεία είναι στην πράξη σεβαστά από όλους και αλώβητα από την επενδυτική αδηφαγία.
Χρειάστηκε να κινδυνέψει για να φανεί η σημασία που έχει για την κοινωνία του νησιού.
Μέσα σε μια εβδομάδα οργανώθηκε πολυπληθής κίνηση πολιτών για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, με υποστηρικτές, σήμερα, σε κάθε γωνιά της γης.
Την ίδια εβδομάδα, οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Πλακιά (στις 15 Μαίου) με την συμμετοχή 1500 ατόμων και σύνθημα "να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας".
Μέσα σε ένα μήνα, η ομάδα Save Paligremnos-SOS Plakias στο FΒ έχει 3.800 μέλη και 33.000 άτομα υπέγραψαν την διεθνή καμπάνια για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.

 

Τέλος, σε λιγότερο από μήνα ετοιμάστηκε και κατατέθηκε προσφυγή στην Δικαιοσύνη, ενώ ο αριθμός των κατοίκων του Πλακιά που έσπευσαν να υπογράψουν την εξουσιοδότηση στον δικηγόρο ξεπέρασε σχεδόν στο διπλάσιο το ανώτατο όριο των 50 υπογραφών που ορίζει ο νόμος.

 

Με την έγκριση, προσφάτως, από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Αγίου Βασιλείου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση της προστασίας του Παλίγκρεμνου. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και μέχρι να επιτευχθεί, ο αγώνας μας συνεχίζεται".

 

Πηγή: https://www.goodnet.gr/news-item/aitisi-akurosis-tis-adeias-oikodomis-tou-touristikou-katalumatos-katethese-i-kinisi-gia-tin-prostasia-tou-paligkremnou.html

Διαβάστηκε 350 φορές