Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσημος πλασιέ συμφερόντων ο Στ. Μπένος για την αποκατάσταση των καμμένων της Εύβοιας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 07:44
Παραβιάζοντας την θεσμική λειτουργία του κράτους και παρακάμπτοντας πλήρως όλη την διοικητική ιεραρχία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει υπερεξουσίες στην επιτροπή ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων της Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δρομολογεί και επίσημα την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων χωρίς κανέναν απολύτως κρατικό έλεγχο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη, στα σύγχρονα χρονικά των δυτικών Δημοκρατιών, επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, όπου η κυβέρνηση νομοθετεί αποκλειστικά στα μέτρα των ιδιωτών!
 
Η πρώτη κραυγαλέα επέμβαση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από φυσικές καταστροφές χωρίς κρατικό έλεγχο ήρθε με ειδική ρύθμιση για ανάθεση έως την 30η Νοεμβρίου του 2021 έργων και μελετών «για έλεγχο και ρύθμιση των πλημμυρικών ροών» μέσω των συντετμημένων διαγωνιστικών διαδικασιών.
 
Από το βήμα, λοιπόν, του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας ο Σταύρος Μπένος ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης περιοχής, αφού εκθείασε την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και την αντιληπτική επάρκεια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, μας αποκάλυψε ότι οι μελέτες αποκατάστασης έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες.
 
Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε ότι αυτή η επιτάχυνση της ανάθεσης των μελετών συναρτάται με την ενεργοποίηση της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που, όπως είπε, «οι Περιφέρειες έχουν υποτιμήσει». Έτσι, λοιπόν, υποκαθιστώντας τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα, ο Στ. Μπένος χωρίς καμία κατοχυρωμένη θεσμική ιδιότητα ανακοίνωσε τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου αυτές να προλειάνουν το έδαφος για τις απευθείας αναθέσεις μελετών σε ιδιώτες και την ακόλουθη υλοποίηση έργων.
 
«Οι μελέτες γίνονται από τον φορέα ‘Διάζωμα’», είπε ο Στ. Μπένος όπου ο ίδιος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι «το ‘Διάζωμα’ δεν παίρνει ποτέ λεφτά από το κράτος, τους ΟΤΑ, το ΕΣΠΑ, και όλοι οι πόροι είναι ιδιωτικοί, γιατί έχει καθιερώσει τη λογική των εταιρικών μελών, που είναι ο ανθός της επιχειρηματικότητας της χώρας». Οπότε για το masterplan της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα, τις υποδομές έχει αναλάβει η εταιρεία «Δρόμος» με επικεφαλής τον κ. Ζέκο με χορηγία από το ίδρυμα Λασκαρίδη.
 
Παράλληλα, ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε και τα χρονικά ορόσημα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων. Το πρώτο ορόσημο είναι η 1η Μαρτίου 2022 και το δεύτερο ορόσημο είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2022. Στο πρώτο ορόσημο οι μελετητές θα καταθέσουν τον αρχικό σχεδιασμό και μια πρώτη βεντάλια έργων και δράσεων ως βάση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση και θα μπουν οι βάσεις για τα έργα – φωτοδότες, των οποίων η ωρίμανση μελετών θα γίνεται με χορηγούς που συμμετέχουν στο «Διάζωμα».
 
Ακολούθως, την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και οι παρεμβάσεις με τα έργα – φωτοδότες και σύμφωνα με τον Στ. Μπένο «τότε θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία έγκρισης της ΟΧΕ. «Η δε δρομολόγηση των έργων θα ξεκινήσει το 2023 με ορίζοντα δυο δεκαετιών!», τόνισε ο Στ. Μπένος.
 
Παράλληλα, ο Στ. Μπένος εξήγγειλε μελέτες που σχετίζονται με τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα είναι η ολοκλήρωση των ΚΕΠ, όπου εκεί θα συστεγάζονται οι υφιστάμενες υπηρεσίες, μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για one – stop – shop, τα κέντρα χωρικού σχεδιασμού που θα υπάγεται στην αρμοδιότητα των Δήμων, που θα έχουν όλη την διαχείριση του χώρου με αρχική εφαρμογή στην Εύβοια. Και το τρίτο θα αφορά στους αναπτυξιακούς οργανισμούς ως όχημα και δικαιούχων για soft ενέργειες και ως φορείς διαχείρισης της Βόρειας Εύβοιας.
 
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
 
Ευ. Λέκκας: Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης στην Εύβοια είναι πεταμένα έργα
November 25, 2021
byΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
 
 
40VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
 
 
Print
 
Με την επισήμανση ότι «απαιτείται σχεδιασμός για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών φυσικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών», ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών την ανάγκη για εκπόνηση συνεκτικών επιχειρησιακών σχεδίων. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές αποκατάστασης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι οι πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης στην Εύβοια είναι «πεταμένα έργα», γιατί πολύ απλά «δεν έγινε καμία σοβαρή μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψιν τον πλημμυρικό χάρτη, τη διάβρωση του εδάφους και τα κατολισθητικά φαινόμενα». «Πρέπει να φτιάχνουμε έργα που να αντέχουν!», τόνισε ο Ευ. Λέκκας υπογραμμίζοντας ότι «μαζί με τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ενεργοποίηση ηφαιστείων) έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα φαινόμενα έντονης κλιματικής κρίσης (ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, ξηρασία και διάβρωση του εδάφους)».
 
Προκειμένου να πέσουν οι τόνοι εν αναμονή της παρουσίασης των προτάσεων του Στ. Μπένου, παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και απευθυνόμενος στον καθηγητή Ευ. Λέκκα είπε: «Εάν γίνονται τόσα φαινόμενα και ο κόσμος μας δείχνει τέτοια αποδοχή, τότε το φαινόμενο είναι ‘ένα’ και ονομάζεται ‘Κυριάκος Μητσοτάκης’». Σε προσωπικό τόνο, ο Στ. Μπένος αφού επικαλέστηκε την ιδιότητα του καθηγητή, επιτέθηκε στον Ευ. Λέκκα και είπε: «Θύμιο, εγώ σε είχα φοιτητή, όταν εγώ ήμουν καθηγητής». «Ήσουν πολύ άδικος με αυτά που είπες και απαξίωσες ό, τι έχω κάνει, γιατί θες να σε εκθειάζουν όλοι ότι κάνεις τις καλύτερες μελέτες», πρόσθεσε.
 
Στο κλείσιμο της ειδικής συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, ο Ευ. Λέκκας απάντησε στον Στ. Μπένο: «Δεν δρω ως επιχειρηματίας, αλλά ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν τρία χρόνια όλες οι ειδικότητες του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια και την μελέτησαν σπιθαμή προς σπιθαμή όχι μόνον στα γεωλογικά ζητήματα, αλλά και στα ζητήματα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε πανευρωπαϊκά την μοναδική έδρα για την μελέτη των φυσικών καταστροφών».
 
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
 
Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2021/11/blog-post_26.html?spref=fb&fbclid=IwAR0MxyMwI_cRFK7mz_qFEcAHeuN5UGRA4MEu3iySN-VE7v94qKgiJ_LpehU
Διαβάστηκε 427 φορές