Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στεφανάκης: Σχεδιάζουν ανεμογεννήτριες και πάνω από το Δικταίο Άντρο!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 09:20

Τις ενστάσεις του Δήμου για την ακύρωση των αδειών εγκατάστασης γιγάντιων ανεμογεννητριών στο Οροπέδιο Λασιθίου που θα καταστρέψουν το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής, κατέθεσε συμβολικά στις 17 Νοέμβρη, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αδειοδότηση του έργου θα μετατρέψει ένα φυσικό παράδεισο σε βιομηχανική ζώνη, ενώ μιλά για θεαματική προχειρότητα της χωροθέτησης  των ανεμογεννητριών ακόμα και πάνω από το ιερό μυθολογικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο που είναι από τα γνωστότερα και σημαντικότερα διεθνώς σπήλαια!

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του, «η τοποθέτηση των 50+ γιγάντιων ανεμογεννητριών, ύψους άνω των 140 μέτρων στην είσοδο και περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και στο σύνολο του μυθολογικού όρους της Δίκτης, βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον (το έργο χωροθετείται εντός της περιοχής Natura 2000 «GR4320002 – Δίκτη»), το πολιτιστικό περιβάλλον και το ανθρωπογενές περιβάλλον και βλάπτει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο το δικαίωμά του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνιστά οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης. Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ!) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος με συνέπεια η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής, αρχαία, ιστορικά μονοπάτια και μητάτα. Τα 2 τελευταία χρόνια αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια πελαργών.

Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.

Το έργο επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη και δεν μπορεί  να μετατραπεί όλο το νησί σε μια μπαταρία της Ευρώπης που θα πεταχθεί στα σκουπίδια μετά από λίγα χρόνια, όταν λήξει η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών, μετατρέποντας ένα εξαίρετο φυσικό τοπίο σε μολυσμένο σκουπιδότοπο με ανενεργά γιγάντια κουφάρια.

Επίσης από το 2016, το θέμα ουδέποτε εισήχθη προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και δεν έχει εκδοθεί Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου».

Πηγή: https://www.patris.gr/2021/11/19/stefanakis-schediazoyn-anemogennitries-kai-pano-apo-to-diktaio-antro/?fbclid=IwAR0Dt-bjlXCywE_SA88tL7JBQQSPi4PD5UlIfD8580lp3PT87DHtAufHsEk

Διαβάστηκε 397 φορές