Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σωρηδόν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα έργα ΑΠΕ με Φ/Β από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 14:05

Σε σωρηδόν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να τραβάει “χειρόφρενό” στο masterplan απολιγνιτοποίησης. Αυτό βέβαια δε θορυβεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο έχει καταστήσει σαφές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πως στόχος είναι η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει δώσει αρνητικές γνωμοδοτήσεις για έργα που ανέρχονται συνολικά στα 500 MW. Μάλιστα στα έργα αυτά ανήκουν και προτάσεις από μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η Περιφέρεια θέλει να “κόψει” και τα φτερά μίας εκ των Big5.

Ποια έργα “κόπηκαν”

Αναλυτικότερα οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις αφορούν τα εξής έργα:

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 10 MW», στη θέση ‘ΝΕΟΧΩΡΙ 2’ Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW», επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 1» Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών», με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW», επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 2» Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 10,00728 MWp», στη θέση «Παναγιά» Δ.Ε. Βεντζίου και Δεσκάτης Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκος σταθμος ισχυος 19,99856 MWp», επί γηπέδου στη θέση «ΣΚΟΥΜΤΣΙΑ» Δ.Ε. Βεντζίου και Δέσκατης, Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 60 MWp», στη θέση “Μαστός” Τ.Κ. Ερμακιάς Δημ. Ενότητας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV13 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MWp», στη θέση «Πετρορράχη» των Δήμων Κοζάνης (Δ.Ε. Δημ.Υψηλάντη) και Εορδαίας (Δ.Ε.Πτολεμαΐδας), με φορέα του έργου: SΚGR PV20 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 100 MW», στη θέση Τούμπα Κοκκινόμπαρα, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV14 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 18MWp», στη θέση Πετρόβουνο, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV16 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 100MWp», στη θέση Μανδριά – Προσήλιο – Κουρούμπα, των Δ. Κοζάνης και Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV19 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 18 MW», στη θέση «Δοβράς ΙΙ» του Δήμου Σερβίων, με φορέα του έργου: SΚGR PV12 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 35,985 MWp», σε τμήμα του υπ’αριθ.1Δ αγροτεμαχίου στη θέση «Λιβερά» της Τ.Κ. Λιβερών του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Το πλαίσιο του μπαράζ αρνητικών γνωμοδοτήσεων

Το πλαίσιο της στάσης αυτής της Περιφέρειας έχει να κάνει με την επιθυμία της να προωθήσει ένα σύνολο αιτημάτων προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μάλιστα έχει ζητήσει μέσω επιστολής την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού, αλλά και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Αφορμή για τη διαμάχη αυτή φαίνεται πως είναι οι αιτήσεις για δύο πλωτά φωτοβολταϊκά στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, όπου θα δεσμευόταν 12.5000 στρέμματα της περιοχής, καταλαμβάνοντας έτσι το ⅙ της.

Βέβαια, το κύριο ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να αποκτήσουν τα περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια πιο αποφασιστικό ρόλο στις αδειοδοτήσεις των έργων, καθώς μέχρι στιγμής τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Περιφέρεια, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα δύο παραπάνω αιτήματα, αλλά ζητάει επιπλέον τα κάτωθι:

Την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας

Την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τη θεσμοθέτηση του αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τη θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών, ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.

Την εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές.

Τη λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, και των ΑΗΣ Μελίτη και Αγίου Δημήτριου πέραν το 2028, σε αντίθεση με το πλαίσιο του masterplan απολιγνιτοποίησης.

Πηγή: https://www.michanikos.gr/index/articles/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5/%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CE%B2-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-r10354/

Διαβάστηκε 510 φορές