Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 10:09

Στη λύση της ανάληψης της διαχείρισης του δικτύου της Κρήτης από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά τη λειτουργία της "μικρής" διασύνδεσης μέχρι και τη μεταβίβαση των παγίων του νησιού στον ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι καταλήγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τους εμπλεκόμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομικό κώλυμα που έθεσε ο ΑΔΜΗΕ ως βασικό επιχείρημα για την άποψη που διατυπώνει, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να αναλάβει τη διαχείριση παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του αλλά ανήκουν σε έναν από τους παραγωγούς (ΔΕΗ), βρίσκει σύμφωνη τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβει τη διαχείριση, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα τον συνδράμει όπου είναι εφικτό. (Δείτε εδώ το χθεσινό ρεπορτάζ του energypress).

Το επόμενο θέμα που τίθεται είναι το πως θα συμμετέχει το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης στις χρηματιστηριακές αγορές ρεύματος του target model, δεδομένου ότι το νησί μετά την ηλέκτριση της "μικρής" διασύνδεσης με την Πελοπόννησο θα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Και τούτο διότι το καλώδιο Κρήτη-Πελοπόννησος δεν θα καλύπτει το σύνολο των φορτίων της Κρήτης, ώστε να παύσει αυτομάτως να αποτελεί μη διασυνδεδεμένο νησί. Από την άλλη το νησί θα καλύπτει πράγματι ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του (περίπου το 30%) από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Υπάρχει παλαιότερη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ, στην οποία η Αρχή υποστηρίζει πως, με τη θέση σε λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης, το σύστημα της Κρήτης θα πρέπει να θεωρείται πλέον μέρος του ΕΣΜΗΕ και να απολέσει το καθεστώς του μη διασυνδεδεμένου νησιού.

Παρόλα αυτά το ζήτημα τίθεται από μηδενική βάση και οι τρείς εμπλεκόμενοι (ΕΧΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) συστήνουν κοινή επιτροπή που θα υποβάλλει μέσα σε 10 ημέρες την πρότασή της.

Πηγή: https://energypress.gr/news/tilediaskepsi-gia-ti-diaheirisi-toy-ilektrikoy-diktyoy-tis-kritis-anaziteitai-lysi-kai-gia-ti

Διαβάστηκε 511 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 07:05