Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΣτΕ ακύρωσε την μεταβίβαση παραλιακών εκτάσεων του Δημοσίου από το Λαγονήσι ως την Παλαιά Φώκαια στην ΕΤΑΔ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 17:22

Απόφαση η οποία κρίνεται από νομικούς ότι θέτει τις βάσεις για την μη ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας τη μεταβίβαση στην διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ, "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου" Α.Ε. (ΕΤΑΔ) μεγάλων τουριστικών και μη εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια.

Οι επίμαχες εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί  το 2014 με υπουργική απόφαση στο "Παράκτιο Μέτωπο" Α.Ε. και στην συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου" Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη,  σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015.

Σύμφωνα με τους νομικούς που ειχαν προσφύγει στο ΣτΕ εκ μέρους του Δήμου Σαρωνικού (Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος) το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα  που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής,  τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου  που περιήλθαν σε αυτήν.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ΄ Τμήμα με την υπ΄  αριθμ.   2298/2020 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος),  έκανε δεκτή την αίτηση του εν λόγω Δήμου και ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.  

Οι νομικοί επισημαίνουν ότι όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από  στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές  Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά  Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ,    εξαιρούνται  κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού δήλωσε τα εξής:

"Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ, τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από το Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.

Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης".

Πηγή: https://www.capital.gr/epikairotita/3496885/to-ste-akurose-tin-metabibasi-paraliakon-ektaseon-tou-dimosiou-apo-to-lagonisi-os-tin-palaia-fokaia-stin-etad?fbclid=IwAR3_mKYlobDnorV4B5kYZuaGoKalPWze7Kppx1lRGzlBdZdJNyK9zBk5NDE

Διαβάστηκε 560 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 17:27