Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση δεν φρενάρει τα σχέδια για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 11:40

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες στην οικονομία και την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι τρέχουν κανονικά τις διαδικασίες για την υλοποίηση των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η Mytilineos πρώτη απ’ όλους τους καθετοποιημένους ομίλους στην ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ρεύματος, ξεκίνησε την κατασκευή τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίζει κανονικά τις εργασίες για την ανέγερση του σταθμού των 826 MW στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου της Βοιωτίας.

Σε τροχιά ωρίμανσης βρίσκονται και τα επενδυτικά σχέδια των υπολοίπων παικτών της αγοράς. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής 660 MW της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, της Elpedison ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη και του ομίλου Κοπελούζου ισχύος 660 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά κανονικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες και σύντομα αναμένεται να λάβει και την επενδυτική απόφαση. Σε τροχιά αντίστοιχη βρίσκεται και η Elpedison, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου πέραν της φάσης της ωρίμανσης του έργου δεν αποκλείει, λένε πηγές, και τη συνεργασία και με επενδυτή για το σταθμό στην Αλεξανδρούπολη.

Οι προαναφερόμενοι όμιλοι αναμένεται να λάβουν θέσεις στο νέο τοπίο της ενέργειας όπως διαμορφώνεται με το καύσιμο του φυσικού αερίου να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ και τις καθαρότερες μορφές ενέργειας. Κάτι που φάνηκε και στην περίοδο του lockdown οπότε και το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν τον Μάρτιο το 60% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ συνεχίζεται και χωρίς χρονική οπισθοδρόμηση, παρά την κρίση, με αποτέλεσμα να ανοίγεται χώρος για τις νέες και σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ενεργειακοί όμιλοι συνεχίζουν να βλέπουν επίσης ως προοπτική την αγορά των Βαλκανίων, δηλαδή να εξάγουν ρεύμα στις γειτονικές χώρες, όπου η ηλεκτροπαραγωγή δεν έχει ανανεωθεί ικανοποιητικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι καθετοποιημένοι όμιλοι, αναμένουν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, και τις εξελίξεις γύρω από τον μόνιμο μηχανισμό ΑΔΙ, αν και συνεχίζουν να προχωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια. 

https://energypress.gr/news/i-krisi-den-frenarei-ta-shedia-gia-tis-nees-monades-fysikoy-aerioy-orimazoyn-tis-adeies-oi

Διαβάστηκε 680 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 17:36