Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 07:45

Μόνο με ρόδα δεν είναι στρωμένη η απόπειρα εγκατάστασης των δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων στα Αγραφα, που περιλαμβάνουν 40 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα).

Oι πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι της περιοχής ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης και τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ θέματα νομιμότητας της αδειοδότησης εγείρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύμπραξη των πέντε δημάρχων, που έρχεται μετά τις απορριπτικές αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ στις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών πάρκων στα Aγραφα που είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες, εκφράζεται σε κοινή επιστολή τους που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τους υφυπουργούς Γ. Θωμά και Δ. Οικονόμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Την επιστολή υπογράφουν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκης, λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου, Φάνης Στάθης και Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

Αφού ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, χαρακτηρίζουν «περιβαλλοντικό έγκλημα στα ιστορικά Αγραφα» την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν μπήκε στην ουσία της προσφυγής να εξετάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ωστόσο ανέδειξε την απουσία της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η υποβολή της οποίας από τις εταιρείες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών συνιστά τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)».

Καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητήσει από τις εταιρείες την υποβολή τροποποιημένων ΜΠΕ και τη διεξαγωγή διαβούλευσης, όπως προβλέπει ο νόμος και τη γνωμοδότηση γι’ αυτές από φορείς, ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της περιοχής.

Αλλωστε, σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η αρχική Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ) των έργων δεν πέρασε από δημόσια διαβούλευση, όπως όφειλε, γιατί υποβλήθηκε μετά τη λήξη της διαβούλευσης των ΜΠΕ.

«Η βίαιη επέμβαση στη φύση στα ιστορικά Αγραφα σε μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων», επισημαίνουν οι πέντε δήμαρχοι.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η απόφαση έγκρισης των αδειών από το υπουργείο πάσχει νομικά και επιστημονικά, διότι δεν έχουν τηρηθεί οι νομικές προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις αιτήσεις ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης που ασκήθηκαν ενώπιον του ΣτΕ.

«Οι περιβαλλοντικές μελέτες που κατατέθηκαν είναι γενικόλογες διότι δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος των κατολισθήσεων, γνωστό στους επιστήμονες ως ο φλύσχης των Αγράφων, ο οποίος αποτελεί αιτία για κατολισθητικά φαινόμενα σε χωριά και οικισμούς των Αγράφων. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχουν συντονίσει μεταφορές οικισμών και χωριών σε περισσότερο ασφαλή μέρη», αναφέρουν.

«Η εγκατάσταση βιομηχανικών διαστάσεων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, πέραν των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν, ακυρώνει στην ουσία το πρόγραμμα αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένου ότι καταστρέφουν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που έχει η περιοχή: το φυσικό περιβάλλον», καταλήγουν και ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων αδειοδότησης των αιολικών για περιβαλλοντικούς λόγους και την εξαίρεση των Αγράφων και της Αργιθέας στο σύνολο τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλότητας.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζονται και παρότι που ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος συνυπογράφει την αντίθεσή του μαζί με άλλους 4 δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, ο απερχόμενος δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος επιχειρεί να προκαταβάλει τις καταστάσεις. Και προχωρά στις 5 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, στη δημοπράτηση 30 στρεμμάτων δασικής έκτασης για τις ανάγκες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση τμήματος Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Διαδικασία κατά της Ελλάδας

 

Επειτα από καταγγελία τοπικών συλλόγων φορέων και κτηνοτρόφων των Αγράφων το Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι η έγκριση εγκατάστασης γίνεται χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας σχετικά με την εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ορισμένων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να χωροθετούνται αιολικά σε ακατάλληλες περιοχές, όπως η περίπτωση των Αγράφων, που εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Φορείς και πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση έχουν προχωρήσει στη διοργάνωση «κατασκήνωσης για ελεύθερα Αγραφα χωρίς αιολικά» στο οροπέδιο Καραμανώλη «μέχρι τη νίκη, την απόρριψη των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών και την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις».

Η πρώτη συνέλευση της κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, με τη συμμετοχή εθελοντών από την Καρδίτσα, τη Βέροια, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Ευρυτανία και την Αθήνα και με την παρουσία του νεοεκλεγμένου δημάρχου της Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτη Νάνου.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδες ενημέρωσης που θα περιηγούνται στα χωριά, θα διανέμουν υλικό και θα ενημερώνουν τους κατοίκους και τους τουρίστες για τα επικείμενα έργα, όπως και συστηματική ενημέρωση των κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αγροτών για την επικείμενη καταστροφή του τόπου τους, καθώς οι εταιρείες έχουν ήδη πλησιάσει τους περισσότερους τάζοντας δώρα και θέσεις εργασίας.

Αποφάσισαν επίσης να ενταθούν οι περιπολίες από εναλλασσόμενους εθελοντές, καθώς αυτήν τη στιγμή η οποιοδήποτε επέμβαση στην περιοχή είναι παράνομη, καθώς εκκρεμούν οι Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση της έναρξης των έργων.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/205849_koino-metopo-dimarhon-ton-agrafon-kata-ton-aiolikon?fbclid=IwAR3LfFwT9wXCwb9CWO3JOFEEEK5z-tetHwtOlGrYe3wRWqOGg1fDO-hz37A

Διαβάστηκε 798 φορές