Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Όχι" του Περιφερειακού Συμβουλίου στην προτεινόμενη αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 08:28

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης βρέθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, με εκπροσώπους μάλιστα του ΤΑΙΠΕΔ να παρίστανται στη συνεδρίαση.

Το σώμα κλήθηκε να εκφράσει άποψη επί της Μελέτης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή να εισηγείται αρνητική γνώμη. Την δική του πρόταση υπερψήφισε το συμβούλιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέπτυξε στο Cretalive το σκεπτικό της εναντίωσης του: "Το περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα δεν ενέκρινε την εν λόγω στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θεωρώντας ότι ο προτεινόμενος τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου δεν είναι ο πρέπον για ένα ακίνητο δημόσιου χαρακτήρα, το όποιο βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι το Ηράκλειο, που έχει απόλυτη ανάγκη από ελεύθερους χώρους, προκειμένου ο κόσμος να έχει επαφή με την παραλία, με την θάλασσα , αλλά και κάποια σημεία για άθληση και αναψυχή. Ένας τέτοιος χώρος, ουσιαστικά μία ξενοδοχειακή μονάδα κλειστού τύπου, απομονώνει την περιοχή, δεν θεωρούμε ότι είναι αυτό το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή αυτή. Και τέλος, και τα ΓΠΣ ΣΧΟΑΠ, το Περιφερειακό Χωροταξικό και το τοπικό ΣΧΟΑΠ της περιοχής, δεν εννοούν όλα αυτά ως μοναδικό τρόπος αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου. Η αξιοποίηση του θα πρέπει να έχει ένα δημόσιο χαρακτήρα, μία ανταποδοτικότητα προς το κοινό, κι αυτό θέλουμε να το ξαναδούμε".

Οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων στην πρώην αμερικανική βάση.

"Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην περιοχή και το νησί", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Κλάδος ενώ ο Στέλιος Ορφανός σημείωσε "θέλουμε μία ανάπτυξη που θα την φέρει και θα την αξιοποιήσει ο λαός. Θέλουμε ένα άλλο δημόσιο κι ένα άλλο κοινωνικό σύστημα".

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης τόνισε από την πλευρά του ότι "στην περίπτωση της πρώην αμερικανικής βάσης ακολουθήθηκε η δοκιμασμένη μέθοδος της Ολυμπιακής: ότι θέλω να το ξεπουλήσω, το απαξιώνω".

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης, περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Ανυπόταχτη Κρήτη» τόνισε ότι ε την ιδιωτική πολεοδόμηση ξεχρεώνουμε τους δανειστές. Επί της ουσίας δεν μιλάμε για ανάπτυξη". "Πρέπει να αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία προς όφελος των πολιτών. Δεν βοηθάμε τον τόπο φτιάχνοντας άλλο ένα ξενοδοχείο. Δεν βοηθάμε την κοινωνία να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Το κράτος χρειάζεται μετάγγιση γνώσης από τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες του δυτικού κόσμου" τόνισε ο Νεκτάριος Σερμάκης ενώ ο Μανώλης Σταματακης, σημείωσε ότι "δεν θα προσθέσει κάτι παραπάνω μία τέτοια επένδυση. Δεν είναι απαραίτητη. Θα μπορούσε με διαφορετικό τρόπο να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας".

Πηγή: https://www.cretalive.gr/crete/ochi-toy-perifereiakoy-symboylioy-sthn-aksiopoihsh-ths-prohn-amerikanikhs-bashs

Διαβάστηκε 1014 φορές