Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέσεις ΑΜΑΚ στη διαβούλευση: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο που καταργεί τον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 11:33

Θέσεις της παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης » (ΑΜΑΚ) κατά τη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας». 1

17 Ιουλίου 2022

Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο

που  καταργεί τον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό!

 

Όταν γράφαμε πριν λίγες μέρες ότι το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση…» είναι ψευδεπίγραφο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τα χειρότερα ήταν μπροστά μας.

Το νεώτερο νομοσχέδιο,  δεν απλοποιεί αλλά κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει από την προστασία του περιβάλλοντος και μαζίκαι την συνταγματική επιταγή του άρθρου 24.

Το νομοσχέδιο δεν απαντά στους επίκαιρους προβληματισμούς για τις πολλαπλές κρίσεις, δεν είναι συμβατό με την σε εξέλιξη, ευρωπαϊκή πολιτική, –όπως έχει κατά κόρον γραφτεί -  και καταργεί την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε το 2014 μετά από 15ετή διαβούλευση (!), με χρονικό ορίζοντα το 2029.

·         Απαλλάσσει άμεσα ή έμμεσα από περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια σειρά από υποδομές δημόσιου ενδιαφέροντος, πέρα από τα έργα που εξυπηρετούν αμιγώς την εθνική άμυνα,  και διευκολύνει τις υπηρεσίες στην έκδοση Αποφάσεων Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων -χωρίς ή με πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους -  χωρίς δημόσια διαβούλευση, με την επίκληση ότι δεν υπάρχει «ουσιώδης μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

·         Μετατρέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση σε συναλλαγή μεταξύ των κυρίων των έργων και ιδιωτών αξιολογητών, με τους αξιολογητές των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) να αμείβονται απευθείας για τις μελέτες που ελέγχουν από τις εταιρείες που τις υποβάλλουν στις υπηρεσίες για έγκριση, αντί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αξιολόγησης.

·         Επιβαρύνει όλες τις ζώνες προστασίας των περιοχών Natura 2000 με πρόσθετες χρήσεις από αυτές του νόμου Χατζηδάκη, κυρίως σε έργα ενεργειακά και τουριστικά, επαναφέροντας ακόμα και τις εξορύξεις , διάταξη που είχε αποσυρθεί το 2020.

·         Προσφέρει απλόχερα γη απαλλαγμένη από την εκτός σχεδίου δόμηση, στους κάθε λογής επενδυτές, με σκοπό την προστασία της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας το περιβάλλον και την κοινωνία.

·         Προτείνει την αποσπασματική «χωροθέτηση» θαλάσσιων αιολικών σταθμών, στο πρότυπο των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), και την αδειοδότησή τους από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

·         Οδηγεί τα γραφεία μελετών που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των περιοχών Natura, αλλά και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον Τουρισμό , να συμπεριλάβουν στις μελέτες τους πρόσθετες χρήσεις γης, καθιστώντας παρωδία την εκπόνηση των μελετών αυτών και σηματοδοτώντας την κατάργηση του περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού!

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση αναστολής  της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων , μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των κατ’ ευφημισμόν προστατευόμενων περιοχών και μέχρι να ολοκληρωθεί  η αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό!

 

 1: Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ),


Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας στη διαβούλευση. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχόλιό σας έχει εγκριθεί και έχει αναρτηθεί στο www.opengov.gr στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.opengov.gr/minenv/?p=12389&cpage=7#comment-34521


από την υποστήριξη του Ιστότοπου της Ανοικτής Διακυβέρνησης

Διαβάστηκε 552 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 07:21