Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 7η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 26 Ιανουαρίου 2022 (η συνεδρίαση έγινε στις 02 Φεβρουαρίου 2022)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 12:10

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 7η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις  26 Ιανουαρίου 2022 (η συνεδρίαση έγινε στις 02 Φεβρουαρίου 2022)

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021.  Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:17 π.μ. έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,  με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Ο σεισμός ήταν τμήμα σεισμικής ακολουθίας η οποία είχε ξεκινήσει στην περιοχή τέσσερις μήνες πριν και συνεχίζεται έως και σήμερα, πλήττοντας ευρύτερες περιοχές στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Μέσα σε μια στιγμή άλλαξε δραματικά η πραγματικότητα για τους κατοίκους μια πολύ μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, προκλήθηκε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ μπροστά σε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός πως ανταποκρίνεται;

Σε επίπεδο ΔΕ:

Δεν συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα αυτό των σεισμικών δονήσεων, των επιπτώσεών τους και τους τρόπους συμβολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που προκλήθηκαν.  

Παράλληλα, η παρουσία στα ΜΜΕ είναι πολύ υποτονική και καθόλου ουσιαστική, παρά τον πολύ σημαντικό ρόλο των μηχανικών σε μια τέτοια θεομηνία. Δεν βγαίνει μπροστά με προτάσεις, θέσεις , έτσι ώστε να βοηθήσει την κοινωνία.

Επιπροσθέτως δεν ενημερώνει άμεσα και τους συναδέλφους μηχανικούς έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις νέες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν (ετοιμασία φακέλου, αποζημιώσεις, εγκρίσεις κ.α.).

Ως ΑΜΑΚ , προσπαθήσαμε, επικοινωνώντας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ να παρέμβουμε προς τις παραπάνω κατευθύνσεις. Δεν εισακουστήκαμε. Αναμέναμε όμως να τεθεί ως θέμα στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της ΔΕ που συγκαλείται μετά τους σεισμούς. Διαψευσθήκαμε.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε γραπτή τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 04 Νοεμβρίου 2021 με θέμα  «ΤΕΕ/ΤΑΚ και σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη».

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2507-amak-tee-tak-kai-seismoi-stin-anatoliki-kriti

Την τοποθέτησή μας την καταθέτουμε και στη σημερινή συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά.

Σε επίπεδο Αντιπροσωπείας:

Παρά το τόσο σημαντικό γεγονός δεν συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας με μοναδικό θέμα αυτό των σεισμών και κατ’ επέκταση δεν ενημερώθηκαν τα μέλη της ΄΄Α’’ και δεν πάρθηκαν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενημέρωσή τους.

Η επόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ήταν η ειδική συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Στη συνεδρίαση αυτή ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων ΔΚΜ και #opentee. Για τη συμφωνία αυτή είχαμε καταθέσει Δελτίο Τύπου ΑΜΑΚ , μετά τη συγκρότηση των οργάνων.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2135-anakoinosi-amak-gia-ti-sygkrotisi-ton-organon-sto-tee-tak

Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Επισφραγίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ με την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ η συμφωνία που γνωρίζαμε ότι έχει γίνει μεταξύ ΔΚΜ και #opentee (πρώην ΑΠΡΟΣΥΜΗ, πρώην ΠΑΣΚ) με το μοίρασμα των θέσεων σε Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε και επίσημα ο "αποκλεισμός" της παράταξης των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Η  "ανηθικότητα " της συγκεκριμένης "συναλλαγής" δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι μένει έξω από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ η 1η σε ψήφους παράταξη   με ποσοστό 40,82%  και με διαφορά από τη δεύτερη σχεδόν 12 μονάδες, αλλά και στο ότι οι παρατάξεις #openTEE και ΔΚΜ απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ΑΜΑΚ χωρίς να κάνουν καμία αντιπρόταση, αλλά, κινούμενες παρασκηνιακά μοίρασαν τις θέσεις της διοίκησης μεταξύ τους!»

Με τη νέα διοίκηση δεν ξεκινήσαμε καλά. Χωρίς να συνεδριάσουμε ούτε μια φορά μας κοινοποιήθηκαν συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς. Στη δεύτερη συνεδρίαση της ΔΕ πολλά θέματα της Η/Δ δεν είχαν εισηγήσεις και τέλος συμπεριλήφθηκε θέμα στην Η/Δ από την επιτροπή για τους σεισμούς χωρίς καμιά συνεννόηση με την επικεφαλή της ομάδας αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της.

 

NewsletterΔεκεμβρίου 2021

ΑΜΑΚ:Η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ενεργειακή φτώχεια.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2545-amak-i-ayksisi-tis-timis-tis-ilektrikis-energeias-fernei-energeiaki-ftoxeia-dimosieytike-sto-newsletter-tou-tee-tak-dekemvrio-2021

 

Τα θέματα που θέσαμε στη Δ.Ε. ως ΑΜΑΚ :

Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός της νήσου Κολοκύθας από Α’ αρχαιολογική ζώνη και οι επιπτώσεις του στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2506-thema-amak-sti-de-o-epixeiroymenos-apoxaraktirismos-tis-nisou-kolokythas-apo-a-arxaiologiki-zoni-kai-oi-epiptoseis-tou-sto-nisi-kai-stin-evryteri-perioxi

Άρθρο 111 του ν. 4850/21: αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2519-eisigisi-amak-sti-d-e-arthro-111-tou-n-4850-21-anastoli-ektelesis-protokollon-katedafisis-se-evaisthita-oikosystimata

ΤΕΕ/ΤΑΚ και σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη

 https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2520-eisigisi-amak-sti-d-e-tee-tak-kai-seismoi-stin-anatoliki-kriti

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ» ή «Η κοροϊδία της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου.»

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2553-eisigisi-amak-sti-de-to-koinoniko-timologio-tis-dei

Η εισήγηση αυτή καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΚΜ και #opentee με την αιτιολογία ότι αυτά τα θέματα δεν αφορούν το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Τέλος , θέσαμε εκτός ημερησίας το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου , ζητώντας αναβολή στην έγκρισή της προκειμένου να εκφράσουμε άποψη ως ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου:

Δυστυχώς η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου λειτουργεί πλημμελώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΚΜ και #opentee που έχουν την διοίκηση.  Η πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότηση της η Νομαρχιακής (2η κατά σειρά) πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της ΑΜΑΚ με 2 θέματα τα οποία παρά την απόφαση δεν έφτασαν ποτέ ΔΕ, ούτε στην Αντιπροσωπεία. Σε σύνολο 4 συνεδριάσεων τα 5 από τα 7 θέματα τέθηκαν από την ΑΜΑΚ. Ακόμα και σε αίτημα της ΥΔΟΜ Λασιθίου που αφορούσε την επίλυση του θέματος της δόμησης στην εκτός σχεδίου στην περιοχή λόγω ΣΧΟΟΑΠ, θέμα πολύ σοβαρό για όλους αλλά και ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση.

 

Προηγούμενη Αντιπροσωπεία

Δείτε την τοποθέτησή μας επί των πεπραγμένων της ΔΕ.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2483-topothetisi-amak-stin-6i-taktiki-synedriasi-tis-antiprosopeias-tee-tak-stis-22-septemvriou-2021

 

Κεντρική Αντιπροσωπεία

Συμμετείχαμε στην τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. με τα τρία εκλεγμένα μας μέλη.

 

Εκδώσαμε τα παρακάτω Δελτία Τύπου:

ΔΤ ΑΜΑΚ:Θα ενισχύσουμε στατικά ότι αναβαθμίζουμε ενεργειακά;

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2481-dt-amak-tha-enisxysoume-statika-oti-anavathmizoume-energeiaka

ΔΤ ΑΜΑΚ:Φονικός σεισμός στην Κρήτη. Ταρακουνήθηκαν οι υπεύθυνοι για την επόμενη μέρα;

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2518-dt-amak-fonikos-seismos-stin-kriti-tarakounithikan-oi-ypeythynoi-gia-tin-epomeni-mera

ΑΜΑΚ:ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Δεν ξεχνάμε. Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία, για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2509-amak-edo-polytexneio-den-ksexname-agonizomaste-gia-ti-dimokratia-gia-psomi-paideia-eleftheria

ΔΤ ΑΜΑΚ:Είναι κακό μεσ’ στην άμμο να χτίζεις παλάτια; ..Ποιός θα τα χαλάσει;

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2508-dt-amak-einai-kako-mes-stin-ammo-na-xtizeis-palatia-poios-tha-ta-xalasei

ΔΤ ΑΜΑΚ: Ενεργειακή κρίση: ανάπτυξη για τις αγορές, κρίση για την κοινωνία!

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2528-dt-amak-energeiaki-krisi-anaptyksi-gia-tis-agores-krisi-gia-tin-koinonia

Διαβάστηκε 475 φορές