Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΝΛ: «Ρυμοτομικές μελέτες και επεκτάσεις οικισμών Νομού Λασιθίου.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 10:49

Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ τη Δευτέρα 07 -06- 2021 και ώρα 13.00 μ.μ.

 

Θέμα 2ο: «Ρυμοτομικές μελέτες και επεκτάσεις οικισμών Νομού Λασιθίου.»

 

Εισηγήτρια: Μαρία Ρουκουνάκη, Π.Μ., Μέλος Ν.Λ.

 

Δυστυχώς τα πολεοδομικά σχέδια οικισμών του νομού έχουν μείνει πίσω, με κάποια να εκκρεμούν για πάνω από 20 χρόνια παρόλο που έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές και ευρώ για αυτά. Ενδιάμεσα άλλαξε η νομοθεσία, αλλά άλλαξαν και οι ανάγκες και οι ίδιοι οι οικισμοί, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι σχεδιασμένοι ως ΚΧ, χωρίς να έχει γίνει απαλλοτρίωση, αξιοποιήθηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Φυσικά υπάρχει διαβάθμιση στο βαθμό ωριμότητας κάθε μελέτης αλλά και προτεραιότητας ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται.

Πρώτο μας μέλημα είναι η ενημέρωση μας για το στάδιο που βρίσκεται κάθε σχέδιο του νομού και η κατηγοριοποίηση που έχει γίνει ανάλογα με τη σημασία του, ώστε να δούμε τις υπάρχουσες εκκρεμότητες και πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Είναι σημαντικό η ύπαρξη του ρυμοτομικό σχέδιο να συνοδεύεται από την πράξη εφαρμογής και να εκτιμηθεί το κόστος αυτών. Με αρωγό τον Δήμο και τη σύμπραξη της περιφέρειας αλλά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορεί να προκύψουν ευελπιστούμε να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στους οικισμούς μας ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομών όπως ύδρευση και φωτισμός αλλά και να αποδοθούν κοινόχρηστοι χώροι για δραστηριότητες.

Προτείνουμε να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη κατάσταση, τυχόν προβλήματα και το σχεδιασμό  που υπάρχει έτσι ώστε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

Διαβάστηκε 1100 φορές