Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AMAK:εισήγηση στη ΔΕ:«Ασφάλεια Επαγγελματικής Ευθύνης Μηχανικών»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 06:16

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 20-05-2021 , 19.00 μ.μ.

 

Θέμα: «Ασφάλεια Επαγγελματικής Ευθύνης Μηχανικών»

 

Εισηγητές:   Ανδρέας Σωμαράς ΜΠΔ & ΠΜ, μέλος ΄΄Α΄΄, Κώστας Μπάκιντας ΑΤΜ, μέλος ΔΕ

 

 

Έχοντας ξαναπεί (και δυστυχώς πλέον αποδεχθεί), ότι η πολιτεία έχει ρίξει όλο το βάρος της ευθύνης ακόμα και για δικές τις παραλήψεις στις πλάτες των ιδιωτών μηχανικών και με δεδομένο τον πρωταρχικό μας ρόλο σαν ΤΕΕ-ΤΑΚ (έχουμε ξεχάσει μάλλον ότι είμαστε επιμελητήριο) που είναι η προστασία των συναδέλφων μας, προτείνουμε την διερεύνηση από την διοικούσα και την λήψη προσφορών από Ασφαλιστικές εταιρίες για ασφάλιση αστικής ευθύνης. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από τους δημοσίους υπαλλήλους μηχανικούς, καθώς όπως ξέρετε, σέρνονται και αυτοί στα δικαστήρια στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.

 

Ζητούμε να διερευνηθεί :

·         Αν θα μπορούσε να κάνει το ΤΕΕ-ΤΑΚ συνολικά για όλα τα μέλη του την ασφάλιση. Καλό είναι να έχουμε και μία παροχή αυτόματα χωρίς να έχουμε άμεση οικονομική επιβάρυνση.

·         Να προταθεί στο κεντρικό ΤΕΕ να ασφαλιστούν όλα τα μέλη του ΤΕΕ κεντρικά με χρέωση του ΤΕΕ.

 

Αν δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες, ας πάρει προσφορά το κεντρικό ΤΕΕ για να πετύχει καλύτερες τιμές για όλα τα μέλη του. Όσο περισσότερα μέλη τόσο καλύτερη προσφορά θα πετύχουμε, εξασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα και ασφάλεια της ασφαλιστικής.


Αν το κεντρικό ΤΕΕ, δεν θέλει ή δεν μπορεί ας το κάνουμε σαν ΤΕΕ-ΤΑΚ.

 

Βασικός λόγος που είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε ασφάλιση είναι ότι πλέον στην κοινωνία έχει περάσει αυτό σαν λύση και σας αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν συμβεί στο Ηράκλειο. Σε αιτήσεις για επιδοτούμενα ΕΣΠΑ (πολλοί μηχανικοί ασχολούνται) στράφηκε ο επιχειρηματίας εναντίον του μελετητή γιατί δεν εγκρίθηκε σε επιδοτούμενη δράση της περιφέρειας.

 

Σε επιχειρηματία επίσης από τη ΔΟΥ Ηρακλείου του προτάθηκε να στραφεί εναντίον του λογιστή του για να καλύψει το πρόστιμο η ασφαλιστική (μη ξέροντας αν ο λογιστής έχει ασφάλεια). Οι λογιστές το έχουν ήδη τρέξει κάνοντας ομαδική ασφάλιση για τα μέλη τους.

Περιμένουμε σαν ΑΜΑΚ να τρέξετε το θέμα της ασφάλισης αστικής ευθύνης ή μάλλον σωστότερα επαγγελματικής ευθύνης.

 

Με μικρή έρευνα σας παραθέτουμε:

 

 Τι καλύπτει ένα Ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Ευθύνης.

  • Νομική προστασία από έμπειρους Νομικούς Συμβούλους που η Ασφαλιστική Εταιρεία ορίζει για την προάσπιση των συμφερόντων του Ασφαλισμένου, όταν αυτός κατηγορείται για οικονομική ζημιά που προκάλεσε από ενδεχόμενο λάθος ή παράλειψή του ή ακόμη όταν κατηγορείται και για ποινικό αδίκημα σε θανάτου Τρίτου (αφορά Αρχιτέκτονες - Μηχανικούς και Γιατρούς)
  • Χρηματική αποζημίωση για άμεση ή έμμεση οικονομική ζημιά Εργοδότη ή Τρίτου (επακόλουθες χρηματικές απώλειες ακόμη και για ηθική βλάβη, δυσφήμιση, απώλεια πληροφοριών, ...)
  • Χρηματική αποζημίωση για Σωματικές Βλάβες ή και Θάνατο Τρίτων (αφορά Αρχιτέκτονες - Μηχανικούς και Γιατρούς)
  • Δαπάνες και δικαστικά έξοδα σε σχέση με αξιώσεις αποζημίωσης, που δεν μπορούν να διευθετηθούν με εξώδικο διακανονισμό
Διαβάστηκε 589 φορές