Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΤ ΑΜΑΚ: «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» - Μετά τις αποκαλύψεις...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 09:14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            15 Ιανουαρίου 2021

 

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» -

Μετά τις αποκαλύψεις...

 

 

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 , ημέρα ολοκλήρωσης του κύκλου των αιτήσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» για την Περιφέρεια Κρήτης , εκδώσαμε Δελτίο Τύπου (“Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» - Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει...”)1, αντιδρώντας  σε αυτήν την απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία με εμπλεκόμενους εμάς τους μηχανικούς, αλλά και την κοινωνία.

 

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του  ηλεκτρονικού συστήματος και της όλης διαδικασίας , κόντρα στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη τη χώρα.

 

Βεβαιωμένοι, πλέον, για το γεγονός της χρήσης αθέμιτου λογισμικού στη διαδικασία αιτήσεων του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ -ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 (κυκλοφορούν ευρέως βιντεάκια που το αποδεικνύουν), περιμένουμε τα παρακάτω αυτονόητα από την κυβέρνηση, για την πρώτη φάση του Εξοικονομώ – Αυτονομώ:

 

α) να ζητήσει συγγνώμη από τους μηχανικούς:

 

·         για την ανακοίνωση που έβγαλε το ΥΠΕΝ με την οποία υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας,

·         για τις δηλώσεις, στις πρώτες περιφέρειες που άνοιξαν, ότι για τα 10ετή γερασμένα συστήματα που κολλούσαν (buildingcert) έφταιγαν οι μηχανικοί που έσπευδαν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ΠΕΑ. Ένα πρόβλημα που διορθώθηκε στις επόμενες περιφέρειες και απλά ήταν θέμα αδιαφορίας των υπευθύνων. Την ίδια ώρα που το υπουργείο έδωσε ένα μήνα πριν τον τελικό οδηγό και τροποποίησε την νομοθεσία έκδοσης ΕΕΜΚ, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό των μηχανικών. 

 

β) να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν τα ίδια στις περιφέρειες που δεν έχουν ανοίξει ακόμη,

γ) να ελεγχθούν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν με χρήση τέτοιου λογισμικού, μέσω των στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος (πλήθος εγκεκριμένων έργων ανά IP, ανά τεχνικό σύμβουλο κλπ.) και όσες βρεθούν να έχουν κάνει χρήση τέτοιου λογισμικού να ακυρωθούν,

δ) με τα κονδύλια που θα απαγκιστρωθούν, να γίνουν δεκτές όλες οι (εκκρεμείς) αιτήσεις που έφτασαν στο βήμα 3 και δεν εγκρίθηκαν επειδή είχαν εξαντληθεί οι πόροι (στις περιφέρειες που έχει κλείσει το πρόγραμμα),

ε) να ανοίξει  η δοκιμαστική πλατφόρμα  -που λειτούργησε μόλις μια εβδομάδα πριν τη πρώτη περιφέρεια- για τις περιπτώσεις  των πολυκατοικιών & να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τον τρόπο εισαγωγής τους άμεσα.

 

Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο όπου μηχανικοί και πολίτες πρέπει να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και όχι επίσημα από το site του προγράμματος ή με Δ.Τ. του ΥΠΕΝ για τις παρατάσεις, την λειτουργίας της δοκιμαστικής πλατφόρμας κ.α.

 

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί στις παραπάνω ενέργειες ώστε να αποδείξει ότι δεν αποδέχεται τέτοιες λογικές και να διαψεύσει σενάρια για "ημέτερους" που είχαν προνομιακή πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα .

 

Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος, και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για όλες τις περιοχές, αναμένουμε την επανεξέταση της διαδικασίας και την αλλαγή του τρόπου υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών. Η μοριοδότηση των αιτούντων και η πληρότητα φακέλου, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα καλό κριτήριο εισαγωγής στο πρόγραμμα και όχι η ταχύτητα εισαγωγής της αίτησης. Αυτή η διαδικασία θα προσέφερε το κύρος και την ουσία που υπολείπεται στο πλέον δημοφιλές πρόγραμμα της Χώρας.

 

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

 

Διαβάστηκε 1293 φορές