Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 3η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 30 Νοεμβρίου 2020

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 19:59

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 3η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις  30 Νοεμβρίου 2020

Σε μια πρωτοφανή και δύσκολη συγκυρία σαν τη σημερινή, όπου η κοινωνία δοκιμάζεται  συνολικά από την επικίνδυνη υγειονομική κρίση (που προκαλεί η εξάπλωση του Covid-19) και της βαθιάς οικονομικής κρίσης (που προϋπήρχε και εντάθηκε) η κυβέρνηση πιστή στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα αντιμετωπίζει την πανδημία με τρόπο μάλλον αναμενόμενο :

Αναιμική "ενίσχυση" του ΕΣΥ ,αδυναμία / άρνηση ελέγχου των εστιών υπερμετάδοσης του ιού (ΜΜΜ, μεγάλοι χώροι εργασίας, τουρισμός κλπ), αποτυχία διαχείρισης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα προχωρά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, ενισχύει απροκάλυπτα τον ιδιωτικό τομέα , με πρόσφατο παράδειγμα την ενίσχυση της Aegean, ενώ παράλληλα μηδενίζει την αξία της μικρής ιδιοκτησίας και παραδίδει όλη τη χώρα σε ιδιωτικά συμφέροντα (ενέργεια, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις) 

Και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω χρησιμοποιεί εργαλειακά τη συγκυρία για να αλλάξει το τοπίο στα εργασιακά δικαιώματα (8ώρο, υπερωρίες, συνδικαλιστική δράση) και για να περιστείλει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. 

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, στο ΤΕΕ/ΤΑΚ:

Λειτουργία Αντιπροσωπείας

Ενημερωνόμαστε από τον πρόεδρο της Αντιπροσωπείας ότι έγινε ένας πρώτος προγραμματισμός για διεξαγωγή διαδικτυακής συνεδρίασης για την Δευτέρα  30/11.

Ρωτάμε : «Γιατί δεν γίνεται ένας προγραμματισμός για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ; Γενικά η Τετάρτη είναι η καθιερωμένη ημέρα της Α και , ίσως έχουμε διαφορετικά μέτρα απαγόρευσης από 1 του Δεκεμβρίου».

Δεν παίρνουμε καμιά απάντηση. Λαμβάνουμε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση.

Έτσι αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος και το προεδρείο της Αντιπροσωπείας τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων. 

Λειτουργία Διοικούσας Επιτροπής

Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια που αναφέραμε και κατά τη 2η συνεδρίαση της ‘’Α’’ , αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Για την παρουσίαση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης:

Είχαμε προτείνει : «να γίνει παρουσίαση στα μέλη της Αντιπροσωπείας, ιδιαίτερα μάλιστα που το θέμα είναι στην Η/Δ της επόμενης συνεδρίασης. Αν όμως έχετε αποφασίσει να γίνει μόνο στα μέλη της ΔΕ  ,θα θέλαμε να συμμετέχουν από την ΑΜΑΚ ακόμα 3 συνάδελφοι, μέλη της ''Α'' .».

Λάβαμε την απάντηση: «Τελικά ώρα 16 00 με livetv για όλους.Linkμόνο για Διοικούσα.». Εννοείται ότι τους προσκεκλημένους στη συζήτηση τους μάθαμε λίγο πριν τη συζήτηση.

Συγκρότηση σε σώμα της Ν.Ε. Λασιθίου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο η συγκρότηση σε σώμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου.

Μετά από παρέμβαση μας, το κάλεσμα των εκλεγμένων μελών της Νομαρχιακής έγινε με ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής , όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας. 

Ενημερώνουμε ότι για τη θέση της προέδρου προτείναμε τη Μαρία Ρουκουνάκη , που έλαβε, όπως αναμενόταν τις δύο ψήφους των μελών της ΑΜΑΚ.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2269-sygkrotisi-se-soma-tis-n-e-lasithiou

 

Συγκρότηση σε σώμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανατολικής Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 02/11/2020 η Ορκωμοσία Εισηγητών & Μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου καθώς και η πρώτη  Συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του ΤΕΕ/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης το οποίο και συγκροτήθηκε σε σώμα.

Για ακόμα μια φορά οι παρατάξεις ΔΚΜ και #openTEE δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των εκλογών. Αδιαφορώντας για την ψήφο των μηχανικών , αθροίζουν τα αποτελέσματα των παρατάξεών τους και συγκροτούν τα όργανα.

Να θυμίσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών:

ΑΜΑΚ:        42,08 %

#openTEE: 30,45%

ΔΚΜ:           27,48%

 

Εμείς προτείναμε για τη θέση του προέδρου τον Ηλία Λυγερό. Επίσης να ενημερώσουμε ότι δεν πρότειναν εκλεγμένο από την ΑΜΑΚ ούτε για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Τέλος κατά τη συνεδρίαση αποχαιρετήσαμε από τη θέση του Προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου Ανατολικής Κρήτης για δύο συνεχόμενες θητείες τον Αλέκο Κλάδο, εκλεγμένο μέλος με την ΑΜΑΚ , με μεγάλη αποδοχή από τους συναδέλφους μηχανικούς και με πολύ επιτυχημένη θητεία, με ήθος και αξιοπρέπεια.

 

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2278-i-amak-gia-ti-sygkrotisi-se-soma-tou-peitharxikoy-symvouliou-anatolikis-kritis

Στελέχωση Μόνιμων Επιτροπών

Στελεχώθηκαν οι Μόνιμες Επιτροπές. Καταθέσαμε επιφυλάξεις σε σχέση με την επιλογή των τακτικών, αναπληρωματικών και πλεοναζόντων και προτείναμε να είναι όλοι ισότιμοι. Επίσης δεν συμφωνήσαμε να σταλούν ‘’αυστηρές συστάσεις’’ ως προς τη λειτουργία τους. Προτείναμε , να εφαρμοστεί, απλά, το θεσμικό πλαίσιο.

 

Τα θέματα που θέσαμε στη Δ.Ε. ως ΑΜΑΚ :

 

Σχέδιο επιστολής για ζητήματα που αντιμετωπίζουν μηχανικοί σε σχέση με τα Μητρώα συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε).

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2265-amak-thema-sti-de-gia-ta-mi-t-e

Προβάδισμα ΠΕ , για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων ενόψει της συζήτησης στην Περιφέρεια Κρήτης για τον Εσωτερικό Οργανισμό Λειτουργίας.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2266-amak-eisigisi-sti-d-e-gia-provadisma-mixanikon

Προβλήματα στην πληρωμή του ειδικού προστίμου αυθαιρέτου.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2267-amak-eisigisi-sti-d-e-gia-provlimata-stin-pliromi-tou-eidikoy-prostimou-afthairetou

Αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την έκδοση μελετητικών πτυχίων - Προβλήματα – Προτάσεις.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2279-amak-eisigisi-sti-de-allages-sti-nomothesia-sxetika-me-tin-ekdosi-meletitikon-ptyxion-provlimata-protaseis

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020»: Προβλήματα – προτάσεις – παρεμβάσεις.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2280-amak-thema-sti-de-programma-eksoikonomo-aftonomo-2020-provlimata-protaseis-paremvaseis

 

Εκδώσαμε τα παρακάτω Δελτία Τύπου:

ΑΜΑΚ: Το ΤΕΕ να ‘’κατεβάσει’’ το σύστημα των αυθαιρέτων

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2263-dt-amak-to-tee-na-katevasei-to-systima-ton-afthaireton

ΑΜΑΚ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2264-dt-amak-den-einai-athooi

Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για τις αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την έκδοση μελετητικών πτυχίων.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2268-anakoinosi-amak-gia-tis-allages-sti-nomothesia-sxetika-me-tin-ekdosi-meletitikon-ptyxion

Συνυπογράψαμε τη διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την απαγόρευση του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη και ζητούμε την απόσυρσή της.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2281-amak-synypografoume-ti-diamartyria-kata-tis-apofasis-tis-kyvernisis-gia-tin-apagorefsi-tou-eortasmoy-tis-17is-noemvri-kai-zitoyme-tin-aposyrsi-tis

Τέλος θέτουμε συνεχώς θέματα καθημερινότητας μηχανικών όπως θέματα πληρωμής των μελών μας στις επιτροπές διαγωνισμών, τον εσωτερικό οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας , θέματα λειτουργίας υπηρεσιών, θέματα κτηματολογίου και άλλα που θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις.

Διαβάστηκε 674 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 20:40