Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για τα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους μηχανικούς

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 12:01

                       

           2 Απριλίου 2020

                         

  Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για τα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης  για τους μηχανικούς 

 

Μετά από καταιγισμό δηλώσεων από πλευράς της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των επιστημόνων της χώρας, μαθαίνουμε τελικά ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, 100 ωρών (!) , ύψους 600 Ευρώ.

 

Εύλογα αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εν λόγω επαγγελματικών κλάδων, καθώς το μέτρο αυτό θα έχει  ουσιαστικά ως αποτέλεσμα πρωτίστως την  ενίσχυση των ΚΕΚ και τίποτα παραπάνω.

 

Η κρίση για τους μηχανικούς δεν είναι τωρινή. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι μηχανικοί βιώσαμε πρωτοφανή απαξίωση του επαγγέλματός μας. Αντιμετωπίσαμε τον κατακερματισμό και την απορρύθμιση του συστήματος των αμοιβών μας, ενώ ταυτόχρονα αναγκαστήκαμε να μελετήσουμε και να προσαρμοστούμε σε πληθώρα αλλαγών στην πολεοδομική και τεχνική νομοθεσία (5 Νόμοι περί αυθαιρέτων, ΚΕΝΑΚ, ΚΑΝΕΠΕ, ΚΑΔΕΤ, Κτηματολόγιο) , στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και στις αλλεπάλληλες αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων. Αναγκαστήκαμε να δαπανήσουμε μεγάλα ποσά για την απόκτηση τόσο των κατάλληλων λογισμικών προγραμμάτων και εξοπλισμού αλλά και σεμιναρίων για την καλύτερη κατάρτισή μας και την κατανόηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας .

 

Σε όλα αυτά ήμασταν μόνοι!

 

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται ήδη σε «θέση μάχης» για τη διανομή της … απρόσμενα μεγάλης πίτας, που φέρνει στο προσκήνιο η συγκυρία της πανδημίας αλλά και η διαχρονική αδυναμία παραγωγικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας, καθώς τα κονδύλια των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης προέρχονται από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Την ώρα που τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά  ιδρύματα παγκοσμίως έχουν ανοίξει τις πύλες τους στο διαδικτυακό κοινό για δωρεάν εκπαίδευση, οι επιστήμονες της χώρας μας δεχόμαστε αυτό τον εμπαιγμό και τον εξευτελισμό της voucherτηλεκπαίδευσης, από κέντρα αμφιβόλου ποιότητας που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και μας παροτρύνουν να δηλώσουμε συμμετοχή  χωρίς καν να έχουν ανακοινώσει θεματικές ενότητες .

 

Επιπλέον, διαβάζοντας προσεκτικά το ΦΕΚ75Α/30.03.2020 Αρ. 18 με λύπη διαπιστώνουμε  πως η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές που εξαγγέλθηκε, προκειμένου να βοηθήσει τους μηχανικούς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μειώνει ανάλογα το εισόδημα που υπολογίζεται για τη συνταξιοδότηση!!

 

Σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση και για άλλη μια φορά αισθανόμαστε μόνοι!

 

Αν μη τι άλλο, αυτή η πανδημία θα πρέπει να μας διδάξει ότι το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μιας  χώρας θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και όχι στο περιθώριο.

 

Διαβάστηκε 1736 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 10:43