Εκτύπωση αυτής της σελίδας

* ΑΜΑΚ: Περιφερειακή παράταξη με παρεμβάσεις πανελληνίου ενδιαφέροντος!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 11:28

ΑΜΑΚ: Περιφερειακή παράταξη

με παρεμβάσεις πανελληνίου ενδιαφέροντος!

 

Το ΤΕΕ οργανικός στυλοβάτης του συστήματος

«Σύμβουλος της κυβέρνησης» το ΤΕΕ, κρυβόταν πάντα πίσω από τον υποτιθέμενα ανεξάρτητο «επιστημονικό» του ρόλο. Έτσι  προετοίμασε «ρεαλιστικά» και πρόωρα -προ κρίσης- τη μετάβαση στο τοπίο της απορρύθμισης που βιώνουμε σήμερα, με τους μηχανικούς να μεταναστεύουν, να είναι άνεργοι ή να υποαπασχολούνται, να γίνονται αντικείμενα ακραίας εκμετάλλευσης. Ετεροαπασχολούνται, ζητούν την διαγραφή τους από το ΤΕΕ, ή δεν εγγράφονται σ’ αυτό για να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές, κρατώντας έτσι θολό το μέλλον τους.

«Κρατικός μηχανισμός» και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο το ΤΕΕ σήμερα, συστατικό του σκληρού πυρήνα της λεγόμενης «εταιρικής διακυβέρνησης», ενός ακραία συγκεντρωτικού μηχανισμού, που  η μια όψη του είναι η ακραία στήριξη νεοφιλελεύθερων εφαρμοστικών πολιτικών και η άλλη όψη η όξυνση των αντιθέσεων –δηλαδή το αλληλοφάγωμα- ανάμεσα σε ομάδες συμφερόντων. Τα προηγούμενα χρόνια οι όψεις αυτές κατάφερναν να ισορροπούν με βάση κοινά συμφέροντα και διανομή προνομίων, που δεν ήταν αυτά της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών, ούτε της κοινωνίας.

«Σύμβουλο της κοινωνίας» θέλουμε το ΤΕΕ και το προβάλλουμε σε κάθε απόπειρα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, αλλαγή που δεν έγινε ποτέ, ενώ συζητείται εδώ και 20 χρόνια! Καλούμε σε ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία των Περιφερειακών Τμημάτων, σε συμμετοχή και συλλογική επεξεργασία θέσεων, οραματιζόμενοι μια δημοκρατική συγκρότηση των μηχανικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους που ποτέ δεν τα είδαμε σε αντίθεση, αλλά σε δημιουργική σύνθεση με τα προβλήματα της κοινωνίας.

Γιατί λοιπόν ασχολούμαστε ακόμα με το ΤΕΕ;

Γιατί καλούμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στις εκλογές;

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους.

·          Επειδή, επιμένουμε ότι ο φορέας των μηχανικών μπορεί και πρέπει να μας ανήκει, να τον ορίζουμε και να αποτελεί «σύμβουλο της κοινωνίας»

·          και γιατί αν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε αυτό το πρόβλημα δικό μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει αντί για μας!

 

Η ΑΜΑΚ και τα προβλήματα

Την τριετία που πέρασε, στο επίκεντρο της δράσης μας βάλαμε τα θέματα του ασφαλιστικού και της ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού αυτά ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να προστατευθούμε, παραμένοντας στο επάγγελμα.

Σ’ ένα Περιφερειακό Τμήμα που λειτουργούσε ελάχιστα και ευκαιριακά, παρακινούσαμε για το αυτονόητο και πετύχαμε να πάρει θέση για τα παραπάνω και για πολλά άλλα σημαντικά θέματα, περιφερειακής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας .

Εξελίξεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:

Η ΑΜΑΚ καλεί το ΤΕΕ-ΤΑΚ για δράσηκαι ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκες εισφορές, να συμβάλουμε με τα όποια αποθεματικά μείνανε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα Αττικής και να ενοποιηθούμε σε ένα Ταμείο…. η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ δεν εισάγει καν το θέμα ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ προς συζήτηση στη Δ.Ε. ενώ δεν υλοποιεί και την απόφαση της Αντιπροσωπείας από τις 26-03-2014με θέμα τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.

Η ΑΜΑΚ επιμένει, καταθέτοντας  αίτημα για σύγκλιση έκτακτης Αντιπροσωπείας με θέμα το ασφαλιστικό, πετυχαίνοντας τελικά αποφάσεις στη Δ.Ε. και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ,

αλλά ενεργώντας και αυτόνομα δημοσιοποιώντας ανοικτή επιστολή για τις ασφαλιστικές εισφορέςκαι ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό…

Μετά από πρότασή μας η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφασίζει την απαγκίστρωση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής.

Για μας, ο ρόλος ενός ταμείου δεν είναι να παριστάνει τον τραπεζίτη, αλλά να προασπίζει τα χρήματα των ασφαλισμένων του, εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις. Την ώρα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι μηχανικοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές (αυξημένες ή μη), μην μπορώντας ουσιαστικά να ασκήσουν το επάγγελμα (ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), βλέποντας  τις τεράστιες απώλειες του ταμείου μας από την εμπλοκή του στην τράπεζα , είναι πραγματικά εξοργιστικό να συζητάμε για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας....

 

Νέο χαράτσι στους μηχανικούς από το ΤΕΕ - Η ΑΜΑΚ αντιδρά!.. οι μηχανικοί κερδίζουν!

Ο εκπρόσωπος της ΑΜΑΚ έβαλε το θέμα στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, με διπλή παρέμβαση το Δεκέμβριο του 2014, αφού στην πρώτη δεν πήρε καμιά απάντηση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη.

Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την έξτρα αυτή χρέωση τώρα μέσα στην κρίση. Πιέσαμε για να πάρει θέση το ΤΕΕ/ΤΑΚ και αναδείξαμε ότι δεν προβλέπονται αυτές οι εισφορές από τη νομοθεσία. Το θέμα  συζητήθηκε στη Δ.Ε. του ΤΕΕ και τελικά κερδήθηκε η μάχη και δεν χρεώθηκαν οι εισφορές στους κατόχους μελετητικού πτυχίου για το 2016!  

 

Προσυπογράψαμε ψηφίσματα αλληλεγγύης-καταγγελιών για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Σε μια εποχή που τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβάλλοντος έχουν περάσει στα αζήτητα, η ΑΜΑΚ τα κράτησε ψηλά στην ατζέντα  και είχε ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση απόψεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού.

Χαρακτηριστικές δράσεις

Οι Δήμοι απέτυχαν να εμπορευματοποιήσουν τον Καρτερό και όχι να αναδείξουν το δημόσιο χαρακτήρα του!

Συνυπογράψαμε ψηφίσματα φορέων για τον αιγιαλόκαι για τα δάση.

Με πρότασή μας το ΤΕΕ-ΤΑΚ συνυπέγραψε προσφυγή στο ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ στο Κάβο Σίδερο και πήρε θέση στη διαβούλευση του Δήμου Ηρακλείου για το ΣΟΑΠ.

Παρεμβαίνουμε ενεργά στις δράσεις για να σταματήσουμε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP.

 

 

http://www.amak.gr/

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2700 φορές