Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με διπλά κατασχετήρια απειλούνται οι μηχανικοί

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 11:57

Με δύο απανωτά "κύματα" κατασχετηρίων βρίσκονται αντιμέτωποι οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί με χρέη προς τα Ταμεία.

Μετά το πρώτο "κύμα" που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά τα χρέη τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, έρχεται και ένα δεύτερο το οποίο θα αφορά τα χρέη τους για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Αυτό αναμένεται ακόμα και τον Δεκέμβριο, καθώς έως τότε αναμένεται να έχουν μεταφερθεί και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το επικουρικό-εφάπαξ (προ του 2017) στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Υπενθυμίζεται πως όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr έως τώρα μεταφέρονται σταδιακά μόνο χρέη προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η μεταφορά των χρεών προς τους κλάδους επικουρικού-εφάπαξ δεν έχει καν ξεκινήσει. Όταν ξεκινήσει, θα προσθέσει άλλο έναν "πονοκέφαλο" στους μηχανικούς, πέραν από εκείνους που έχουν (χρέη ΕΦΚΑ προ, αλλά και μετά το 2017).

Έτσι οι οφειλέτες μηχανικοί, κατόπιν ειδοποίησης του ΚΕΑΟ, μπορούν να ρυθμίσουν μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, αλλά όχι προς τους κλάδους επικουρικού-εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ).

Τα χρέη για το επικουρικό-εφάπαξ (αφού πρώτα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ) θα μπορούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν μάλλον από το νέο έτος, "σπάζοντας", όμως, πρώτα, τη ρύθμιση την οποία θα κάνουν για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για να αποφύγουν το πρώτο "κύμα" κατασχετηρίων. Αν δεν κάνουν ρύθμιση για τα χρέη στο επικουρικό-εφάπαξ ή δεν τα εξοφλήσουν "μια κι έξω", θα απειληθούν ξανά με κατασχετήρια...

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μηχανικού –την υπόθεση του οποίου έχει υπόψη του το Capital.gr– ο οποίος έλαβε τον περασμένο Ιούλιο "απειλητικό'' ειδοποιητήριο από το ΚΕΑΟ για ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών του ύψους 22.000 ευρώ, αν και το Ταμείο του (τέως ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ) τον είχε πληροφορήσει πως τα χρέη του ανέρχονται σε... 30.000 ευρώ.

Όταν ο εν λόγω μηχανικός ρώτησε τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ γι' αυτή τη διαφορά των 8.000, του απάντησαν πως αυτή αφορά τα χρέη του προς το επικουρικό-εφάπαξ τα οποία δεν έχουν περάσει στα "κιτάπια" του. Έτσι πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να αποφύγει το κατασχετήριο. Τα δε χρέη προς το ΕΤΕΑΕΠ θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΠ σε 3 έως 6 μήνες και έπειτα μόνο θα μπορούν να ρυθμισθούν με τις 120 δόσεις, αν δεν εξοφληθούν "μια κι έξω"...

Μισο-ρύθμιση

Με άλλα λόγια, μόνο "στα χαρτιά" βρίσκεται, πρακτικά, η δυνατότητα των περισσότερων αυτοαπασχολούμενων μηχανικών να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς όλα τα ταμεία (Κλάδος κύριας ασφάλισης - ΕΦΚΑ, επικουρικό-εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ) μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ενώ τυπικά μπορούν να κάνουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr) για υπαγωγή τους στην εν λόγω ρύθμιση εδώ και έξι μήνες (δηλαδή από τον περασμένο Απρίλιο), δεν μπορούν στην πράξη να ρυθμίσουν το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς...

Και αυτό γιατί μέχρι και σήμερα, μόνο ένα μέρος των χρεών τους έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ με το οποίο διαπραγματεύονται οι οφειλέτες τη ρύθμιση αυτή.

Συγκεκριμένα, στο ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί μόνο (και μάλιστα όχι όλων ακόμα των μηχανικών) οι οφειλές προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης, δηλαδή τον ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενταχθεί από την 1/1/2017 το τέως ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ.

Αντίθετα, δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μηχανικών (προ του 2017) προς τους κλάδους της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (σ.σ. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, ΕΤΕΑΕΠ). Η μεταφορά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο τον ερχόμενο Δεκέμβριο και το αργότερο στο τέλος του α' τριμήνου του 2019.

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να ρυθμισθούν μόνο οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, αλλά όχι προς το ΕΤΕΑΕΠ

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουν μεταφερθεί τα χρέη κάθε αυτασφαλισμένου προς και τα δύο Ταμεία, δεν εμποδίζει το ΚΕΑΟ να στέλνει ειδοποιητήρια σε όσους μηχανικούς χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, καλώντας τους τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους υπό την απειλή κατασχέσεων.

Μάλιστα τους δίδεται το περιθώριο μόλις 20 ημερών (πρακτικά 30-35 ημερών) προκειμένου να "συμμορφωθούν" καταβάλλοντας εφάπαξ ή τμηματικά τα χρέη τους.

"Επιλογές"

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, δίδονται στους οφειλέτες μηχανικούς δύο, εξίσου τελικά αδιέξοδες, "επιλογές":

- Να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και, έτσι, να ρισκάρουν την κατάσχεση. Σ' αυτή την περίπτωση θα περιμένουν να ενταχθούν και τα χρέη τους στο ΕΤΕΑΕΠ στο ΚΕΑΟ και έτσι, έπειτα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους όλα μαζί (σ.σ. Προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) μέσω των 120 δόσεων. Στην περίπτωση της μη άμεσης ρύθμισης των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να περιμένουν να δεσμευθεί ο τραπεζικός λογαριασμός τους. Τότε το ΚΕΑΟ θα "τραβά" κάθε ευρώ πάνω από τα 1.250 ευρώ. Πρακτικά αυτό οδηγεί στην "παύση εργασιών" του μηχανικού ο οποίος θα υποστεί την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Για να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός του, θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση.

- Να ρυθμίσουν άμεσα, με τις 120 δόσεις, τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να αποφύγουν το κατασχετήριο. Αφού, όμως, ενταχθούν στο ΚΕΑΟ και τα χρέη προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα "σπάσει" η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν για τα χρέη μόνο προς τον ΕΦΚΑ (ακόμα και αν την τηρούν απαρέγκλιτα έως τότε). Έτσι, θα λάβουν ξανά ειδοποιητήριο από το ΚΕΑΟ προκειμένου είτε να ρυθμίσουν –αυτή τη φορά– το σύνολο των χρεών του προς τα Ταμεία (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ), είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές προς το ΕΤΕΑΕΠ. Και όλα αυτά, πάντοτε, υπό την απειλή (ξανά) του κατασχετηρίου.

Νέα "ραβασάκια" ενόψει

Όλη αυτή η αφόρητη πίεση των Ταμείων προς τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ από το 2019 αναμένονται τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση των αναδρομικών και τρεχουσών εισφορών για το επικουρικό και εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει διάταξης την οποία θα φέρει προς ψήφιση το υπ. Εργασίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι ελάχιστες εισφορές για το επικουρικό-εφάπαξ θα ανέλθουν σε 64,5 ευρώ μήνα (11% Χ 586 ευρώ).

Από 1/1/2019, όμως, δεν θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα μόνο οι εν λόγω τρέχουσες εισφορές αλλά και μία (επί συνόλου 36 δόσεων) αναδρομική δόση για την εξόφληση των εισφορών της διετίας 2017-2018.

Και αυτό την ίδια στιγμή που αναμένεται σχετική αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας (παρά τη μείωση των κρατήσεων κύριας ασφάλισης στο 13,3% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 7.032 ευρώ) το 2019, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού τους, αλλά και της παραπέρα διεύρυνσης της εν λόγω βάσης εξαιτίας της ένταξης και των εισφορών επικουρικού-εφάπαξ στο "εισόδημα" των μηχανικών...

Πηγή: https://www.michanikos.gr/index.html/articles/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-r7509/

Διαβάστηκε 1743 φορές